O analiză a materialelor publicate și vizionate pe rețeaua TikTok (adresată mai ales tinerilor) cu haștagul George Simion relevă că liderul partidului extremist AUR are o priză mai mare în Marea Britanie decât în România! Despre acest lucru a scris Sorin Ioniță, expert în politici publice și președintele think-tank-ului Expert Forum.
Distilarea acestei informații a fost posibilă datorită unei aplicații dezvoltate de un start-up finlandez și, mai ales, noilor regulamente europene, valabile și în Marea Britanie, care obligă compania chinezească la o mai mare transparență în privința datelor.
Deși știrea este în premieră, nu este de natură să surprindă foarte tare. Se știe de multă vreme că AUR a fost creat în special pentru a rupe cât mai mult din electoratul pe care USR îl avea în diaspora. Pentru aceasta a apărut o nouă formațiune gălăgioasă și radicală, ținută „sub radar“ până în ziua alegerilor parlamentare din 2020, un partid care le-a fost prezentat milioanelor de români din diaspora ca fiind „antisistem“.
Conform datelor, în ultimele luni peste 65% din filmulețele de pe TikTok cu George Simion au fost create și vizionate în Marea Britanie (unde se estimează că trăiesc aproximativ un milion de români). În România au fost sub 32% din utilizatori, iar în Germania – 0,6%.
Este foarte interesant că, dintre toți politicienii români, doar George Simion beneficiază de această promovare intensă în diaspora.
Iată comentariul lui Sorin Ioniță: „Breaking news: hashtagul George Simion e mai popular în Marea Britanie decât în România, după cum arată monitorizările EFOR; mai mult decât dublu. Iar în decembrie, când cu agitaţia Schengen, a avut un boom pe TikTok. Diaspora effect. Videoclipurile cu acest hashtag au fost create şi vizualizate preponderent în UK de când TikTok permite extragerea datelor cu instrumente dedicate, dar intervalul exact e greu de precizat. Ei zic de anul trecut, dar posibil sa fie mai mult. Restul politicienilor români sunt absenţi pe TikTok în acelaşi interval. S-a folosit Exolyt, softul unui upstart finlandez, ca parte din proiectele de monitorizare online ale EFOR“.
PARTIDUL SI SECURITATEA PENTRU ETERNITATE.