Fabrica de permise auto luate pe șpagă în București: zeci de analfabeți și-au tras carnet de conducere contra a 4-7.000 de euro bucata. Făptașii, scăpați de Judecătoria Buftea

2
10418
Secvențe de la fragrantul de astă-toamnă, când un candidat aproape analfabet a fost prins de anchetatori echipat cu dispozitiv audio-video, iar în parcare - cel care-i sufla răspunsurile

Zeci de persoane complet analfabete, care nu cunoșteau nici măcar literele, au obținut fraudulos timp de 9 ani carnete de conducere în București, prin intermediul unei grupări conduse de Radu Nicușor Grigore, patronul unei școli auto, relevă un material documentat de jurnalista Simona Voicu și publicat de Libertatea.ro. Analfabeții introduși pe drumurile publice deși n-aveau nici cea mai vagă idee despre regulile de circulație plăteau între 4.000 și 7.000 de euro.

25 dintre aceste persoane au fost deja condamnate, recunoscându-și vinovăția în fața procurorilor de la Parchetul Buftea. Frauda se petrecea chiar în sala de examen a Serviciului Regim Permise de Conducere și Înmatriculări Vehicule București (SRPCIV).

Flagrant delict. Cel care sufla răspunsurile „rezolvase” cel puțin 30 de analfabeți doar în ultimii doi ani

După cum relatează Libertatea.ro, mecanismul era unul relativ simplu și miza pe tehnologie. Candidații intrau la examenul teoretic cu cămașă și bluză de trening sau geacă. Pe dedesubt erau cablați cu cască audio și cameră video montată, de regulă, într-un nasture. Într-o mașină aflată în afara sălii de examen stătea cel de-al doilea personaj-cheie al afacerii, Paul Banu. Acesta vedea pe un monitor fișa cu întrebările și le sufla candidaților în cască răspunsurile corecte.

Afacerea a mers ca unsă vreme de 9 ani, instructorul Radu Grigore devenind în acest timp celebru în toată țara printre cei care nu puteau spera că ar lua vreodată pe bune examenul.

Până la urmă, au prins de veste și procurorii care au început să monitorizeze suspectul, iar pe 18 octombrie 2022 i-au organizat un flagrant.

În acea zi, candidatul semianalfabet – care bifase corect 25 din cele 26 de întrebări – a fost luat pe sus de anchetatori la ieșirea din sală. Percheziționat, a fost găsit cu dispozitivele video și audio asupra sa. În același timp, a fost săltat și Paul Banu, cel care îi suflase răspunsurile corecte.

Procurorii au scris ulterior în rechizitoriu că „din probele administrate rezultă că beneficiarul nu cunoaște legislație rutieră și are mari dificultăți în a citi texte de dificultate medie, întrucât s-a constatat că acesta nu este apt să citească cuvintele din structura sintagmei mandat de aducere”.

Paul Banu a recunoscut repede ce a făcut timp de 9 ani. El a spus că doar în ultimii doi ani a ajutat cel puțin 30 de oameni să fraudeze examenul teoretic pentru carnetul auto.

„Cu tăntălăul ăla care nu vorbește nimic ai vorbit ceva?” / „Da. Știe să numere până la 100. L-am mai învățat și eu ceva. Ce face copilul tău la grădiniță fac și eu cu ăla. L-am pus să se uite la un clip unde învață literele, desene animate”

Interceptările dintre instructorul auto și cel care sufla răspunsurile sunt elocvente.

„Radu Grigore: Cu tăntălăul ăla care nu vorbește nimic ai vorbit ceva?

Paul Panu:  Da. Știe (să numere – n.r) până la 100. L-am mai învățat și eu ceva. Ce face copilul tău la grădiniță fac și eu cu ăla. L-am pus să se uite la un clip unde învață literele, desene animate. Știe cam 70% dintre litere.

Radu Grigore: Am început să luăm toate rebuturile.

Paul Banu: Nu are școală, dar are școala vieții. Prostul ăsta mai poate aduce doi.”

În stilul deja cunoscut pe care s-a înscris justiția sub bagheta lui Iohannis în ultimii ani, cei doi oameni care au făcut zeci de mii de euro pe an periclitând grav siguranța pe șosele au fost salvați de instanța de la Judecătoria Buftea. Au stat în arest preventiv mai puțin de două luni, apoi magistrații au respins propunerea de prelungire a arestului, înlocuind-o cu arestul la domiciliu și, apoi, cu controlul judiciar. Cei doi sunt liberi să-și reia afacerile.

Judecătoria Buftea a refuzat cererea jurnalistei de la Libertatea de a afla motivarea celor două decizii.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Revoluționarii-infractori complotează la PSD să-l mazilească pe secretarul de stat care l-a lăsat fără certificat pe Ciolacu! Dodu a tăiat de la privilegii mulți impostori

* Eliminarea pensiilor speciale, pasată de PSD-PNL generației viitoare! Coaliția a votat o lege prin care reforma e amânată 5 ani și se va termina peste 20!

* Legea mafiei imobiliare, clocită de PSD-PNL în Parlament, va aduce România în situația Turciei la un cutremur, avertizează Ordinul Arhitecților. „Fenomen nociv”, „haos urbanistic” și „dispreț față de locuitorii onești”

* Fraudă la Bac în „România Educată”: la ora 3.56, înaintea testării la Limba română, au început brusc căutările pe Dexonline.ro. Elevii cu pile au primit subiectele înainte

* Amenințare bolnavă a Rusiei teroriste: „Nu avem de ales, va trebui să lansăm un atac nuclear asupra Europei!”

EDITORIAL CARTIANU: Solovioave, ai grijă că-ți rup urechile!

Nepotism scârbos al premierului Ciolacu: și-a numit-o șefă de cabinet pe Otilia Romașcanu, nașa fiului său, după ce pe nașul Lucian Romașcanu l-a făcut senator și ministru!

* Acești bogați care controlează Biserica Ortodoxă Română. Cazul preotului „influencer” Constantin Necula – predicatorul nabab

VIDEO. Simulare: așa a făcut implozie submersibilul Titan, lângă Titanic, pe fundul Oceanului Atlantic! Moartea celor 5 pasageri a fost instantanee

2 COMENTARII

  1. Nu numai permise au primit analfabeții ci si Doctorate si posturi prin ministere …😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂
    Partidul e-n toate ! 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here