Incredibila operațiune rusească prin care Elon Musk a fost păcălit să închidă Starlink în zona Crimeei, fiind convins că așa evită Al Treilea Război Mondial

2
779
Elon Musk a fost păcălit de ruși să blocheze un atac major al Ucrainei asupra flotei de la Sevastopol

Una din țintele importante ale războiului hibrid purtat de Rusia cu restul lumii este Elon Musk. Miliardarul care deține rețeaua de sateliți Starlink, cu ajutorul cărora este transmis semnalul de Internet, a fost manipulat în toamna trecută să scoată din funcțiune sistemul deasupra Peninsulei Crimeea, împiedicându-i atfel pe ucraineni să execute niște misiuni aspra instalațiilor militare rusești.

Amănunte despre acest episod neștiut au fost publicate de „Business Insider”, care-l citează pe Walter Isaacson, biograful lui Elon Musk.

Rolul principal în operațiunea de manipulare a miliardarului l-a jucat Anatoli Antonov, ambasadorul Rusiei în Statele Unite. Acesta l-a convins pe Musk că Moscova va răspunde cu un atac nuclear dacă va fi atacată Crimeea. Speriat că va începe Al Treilea Război Mondial, proprietarul Starlink a oprit semnalul de internet deasupra peninsulei anexate ilegal de Rusia în 2014.

În noaptea de 13 septembrie 2022, Ucraina lansase un atac asupra unei baze rusești din Crimeea. Isaacson relatează în biografia lui Musk că acesta, când a aflat că sateliții Starlink sunt folosiți pentru a controla dronele, a vorbit la telefon cu mai mulți oficiali, inclusiv cu ambasadorul rus Anatoli Antonov. Acesta a reușit să-l convingă că un atac ucrainean asupra Sevastopolului va declanșa un atac nuclear al Rusiei.

Oficiali ucraineni au confirmat că Musk a zădărnicit în septembrie 2022 reforturile de alansa un atac asupra teritoriilor ocupate de Rusia.

Miliardarul continuă să-și apere însă versiunea, iar ultima oară – acum câteva zile – a acuzat Guvernul SUA pentru decizia de a bloca, în septembrie 2022, folosirea de către ucraineni a internetului. Accesul la Starlink în zona Crimeei a fost închis din cauza sancțiunilor SUA contra Rusiei, a susținut Musk. Starlink nu avea permisiunea de a furniza internet în Crimeea. Dacă președintele american Biden i-ar fi dat undă verde, el ar fi reconectat zona la internetul prin satelit. Miliardarul a făcut afirmațiile în emisiunea „The All-In Podcast”, pe 12 septembrie 2023. El n-a spus cine anume a închis Starlink și nici când a făcut asta. În schimb, afirmă că a interpetat cererea Ucrainei de a redeschide internetul ca pe o invitație adresată companiei sale de a „lua parte direct și activ la un act major de război”. Musk a spus că folosirea Starlink în Crimeea ar fi putut crea „un mini Pearl Harbour”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Europarlamentar român: „Criminalii din Guvern refuză banii UE pentru că nu pot să-i fure!” Solicitare oficială către Comisia Europeană să respingă cererea lui Ciolacu de a tăia din PNRR finanțarea de 740 de milioane de euro pentru spitale

* VIDEO. Lui Ciolacu i-a explodat în nas minciuna „9,4%”! Acum își contrazice propria mitomanie: de un an tot clămpănea că „nu putem mări pensiile din cauza plafonului de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR”

* În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* VIDEO. Ură viscerală și propagandă rusească delirantă în emisiunea lui Marius Tucă. Istoricul Armand Goșu desființează minciunile „analistului” Hartmann: „Nimeni, în afara lui Putin, nu susține asta!”

* EDITORIAL. Nunta lui Cherecheș. Etalarea obscenă a avuției și puterii în fața gloatei flămânde

* Nașul TV, sancționat de CNA pentru că Radu Moraru n-a găsit tunelurile de sub Bucegi! Drumul secret spre Egipt rămâne ascuns

* VIDEO. Mahalagioaica Amalia Bellantoni a stricat deschiderea anului școlar la Belciugatele! Vrea să predea franceza, dar părinții elevilor nu o acceptă, pentru că a luat nota 5,2 la concurs și nu știe această limbă!

* Miza politică a lui Teodosie „Mache” Tomitanul – scaunul de Patriarh al BOR, oferit de o posibilă guvernare naționalist-filetistă „de AUR”

* Suspendare maximă pentru Simona Halep: 4 ani! Două abateri grave: dopaj și modificarea pașaportului biologic. Românca ar putea reveni abia la 35 de ani

* ANALIZĂ. Edi Iordănescu a scos maximum posibil cu o echipă modestă: 2-2 în Elveția, 1-1 cu Israel, 2-0 cu Kosovo. Adversarii au jucători mai buni

2 COMENTARII

  1. Nu degeaba il cheama Musk, adica Musca. Departe de un om de afaceri, un tantalau cu noroc. Deciziile sale sunt cele mai proaste. Sa schimbi pasarica cu X asta este demna de un tembel, apoi sa dai afara programatori talentati de la Twitter iar alta prostie. Ca manager este zero, declaratiile sale sunt jenante la asemenea nivel.

  2. un idiot obișnuit, acest Musk. O fi având el geniu ingineresc, dar dpdv al capacității de înțelegere a peisajului mondial este sub medie. În plus, toată expunerea maximală de care are parte și pe care o mai și provoacă, îl face să arate ca un mega-idiot. Util Rusiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here