Petre Gheorghe, primarul comunei 1 Decembrie, din Ilfov, a anunțat luni, pe contul său de Facebook, că a fost validat de PNL drept candidat oficial al acestui partid la un nou mandat în alegerile locale din 27 septembrie.
Petre Gheorghe este în funcție din 2012. A câștigat alegerile din 2016 candidând din partea PSD. La scurt timp după aceea, s-a băgat într-o poveste care a stârnit interesul procurorilor. Pe 6 noiembrie anul trecut, DNA l-a pus sub control judiciar 60 de zile sub acuzația de luare de mită.
În această primăvară a trecut la PNL, iar luni, 27 iulie 2020, a anunțat că a partidul îl va susține pentru al treilea mandat de primar al comunei.
Petre Gheorghe este al treilea primar, fin al cuplului Firea-Pandele, care fuge din barca PSD în ultimele luni
Petre Gheorghe este un alt fin PSD-ist care trădează clanul Firea-Pandele. Pe parcursul ultimilor ani, odată cu ascensiunea Gabrielei Firea și a lui Florentin Pandele în ierarhia administrației locale, aceștia și-au construit o adevărată rețea de influență, adesea înrudindu-se cu diverși primari ai unor localități sau unități administrative mai mici, pe care i-au luat sub aripa lor.
Din primăvara acestui an, imperiul pare să fi început să se crape, însă. Marian Ivan, primarul PSD al orașului Pantelimon și finul celor doi, a anunțat, cu părere de rău, că trebuie să treacă la PNL, urmând să candideze la un nou mandat sub sigla liberală.
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3 din București, a părăsit și el PSD, și-a fondat propriul partid (“România 2020”) și s-a aliat cu Victor Ponta, criticând-o foarte dur pe Gabriela Firea, primărița Bucureștiului. Firea a resimțit puternic această lovitură, acuzându-l pe Negoiță că-și trădează familia.
Procurorii DNA l-au acuzat pe primarul comunei 1 Decembrie că a cerut șpagă bani și pavaje în valoare de peste 140.000 de lei
În cazul primarului din comuna ilfoveană 1 Decembrie, Firea și Pandele i-au botezat copiii pe când acesta era în PSD. Între cele două familii par să fi existat relații foarte bune și chiar afinități. La fel ca și primarii din București și Voluntari, Petre Gheorghe pare preocupat de cele sfinte. Edilul anchetat pentru luare de mită din comuna 1 Decembrie postează frecvent pe contul său de Facebook mesaje evlavioase, invocă sentimente creștinești și nu ratează nicio ocazie să ureze “La Mulți Ani!” la sărbătorile religioase.
Procurorii DNA l-au acuzat pe Petre Gheorghe că a cerut șpagă 61.554 de lei bani gheață și pavaje în valoare de alți 79.201 lei pentru a-și face treaba pentru care era angajat ca primar și a respecta niște contracte.
Comunicatul DNA din 6 noiembrie 2019
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 5.11.2019, față de următorii inculpați:
– PETRE GHEORGHE, primar al localității 1 Decembrie, județul Ilfov, cercetat sub aspectul infracțiunii de luare de mită (2 acte materiale);
– un administrator de societate comercială, cercetat sub aspectul infracțiunii de dare de mită.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 29 aprilie-17 septembrie 2016, în calitate de primar al comunei 1 Decembrie, jud. Ilfov, inculpatul Petre Gheorghe a pretins în mod direct, iar ulterior a și primit de la coinculpat, administrator al unei societăți comerciale care se afla în relații contractuale cu Primăria, bani în sumă totală de 61.554 lei și foloase (pavaje) în cuantum de 79.201 lei, în legătură cu îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle sale de serviciu sau în legătură cu îndeplinirea unor acte contrare acelor îndatoriri reglementate de Legea nr. 215/2001 și Legea nr. 273/2006, pe parcursul relațiilor contractuale dintre firma administrată de omul de afaceri și Primăria Comunei 1 Decembrie.
Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la sediul IPJ ILFOV, al Direcției Naționale Anticorupție-Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție, la judecătorul de cameră preliminară, la judecătorul de drepturi și libertăți sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în fața căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu părăsească teritoriul României;
e) să nu se deplaseze la sediul Primăriei comunei 1 Decembrie;
f) să nu exercite funcția de primar al comunei 1 Decembrie, județul Ilfov, de care s-a folosit cu ocazia săvârșirii infracțiunii
g) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme
h) să nu se apropie de alte persoane menționate în ordonanță și să nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nici o cale.
La rândul său, administratorul societății comerciale trebuie să respecte obligațiile stabilite prin măsura controlului judiciar.
În vederea confiscării speciale a produsului infracțiunilor de corupție, în cauză s-a instituit măsura sechestrului asigurător asupra a patru terenuri aparținând inculpatului PETRE GHEORGHE, respectiv asupra a două terenuri aparținând administratorului societății comerciale.
Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care le revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.
Inculpaților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“.