În timp ce armata rusă se pregătește de o nouă și masivă ofensivă în Donbass, la Moscova e în plină desfășurare o campanie de epurări fără precedent în istoria recentă a Kremlinului și care ar putea avea un corespondent doar în perioada stalinistă. Circa: 150 de ofițeri ruși acuzați de scurgeri de informații sunt arestați, iar mulți alții au fost trecuți pe linie moartă, scrie Daily Mail.
Sunt vizate Armata și serviciile de informații. Putin, turbat să vadă că toate planurile și mișcările sale criminale au fost aflate de Occident și date în vileag, a dispus o epurare în masă care a dus la eliminarea a 150 de oficiali. Generalul-colonel Serghei Beseda, șeful unității de informații externe a FSB, a fost mutat la închisoarea de înaltă securitate Lefortovo, din Moscova. Zeci de generali din Armata rusă au fost și ei destituiți sau chiar puși în arest la domiciliu.
Vladimir Putin a lansat luni seara o operațiune-fulger de epurare în masă a 150 de oficiali din domeniul securității. În paralel, noii comandanți numiți la cârma armatei de invazie din Ucraina pregătesc, spun surse occidentale, triplarea numărului de trupe din Donbass, într-o încercare disperată de a obține până la 9 mai o victorie care să salveze onoarea militară a Rusiei.
Șeful spionajului extern de la FSB – fostul KGB – a fost închis în închisoarea de maximă siguranță Lefortovo
Un număr impresionat de ofițeri de la serviciul de securitate FSB – succesorul KGB – au fost înlăturați din posturile lor, iar mulți au fost chiar arestați. În acest moment, Putin vânează cu disperare trădătorii, după ce agenții de informații occidentali au obținut planurile de luptă ale Rusiei înainte de invazie. Turbat și paranoic, nemaiștiind în cine să aibă încredere, dictatorul caută și niște țapi ispășitori pentru eșecul militar.
Luni s-a aflat că generalul-colonel Serghei Beseda, șeful unității de informații externe a FSB, a fost mutat la închisoarea de înaltă securitate Lefortovo, din Moscova, după ce în ultimele două săptămâni stătuse arestat la domiciliu.
Oficial, șeful spionajului extern, acum în vârstă de 68 de ani, este investigat pentru deturnare de fonduri. Dar se știe că, de fapt, Kremlinul îl acuză de scurgerile de informații care au paralizat efortul de război al Rusiei. Pentru Putin niciodată n-a fost o problemă că oligarhii și ofițerii săi fură bani. Acum, însă, e vorba despre trădare.
Ancheta este condusă de serviciul militar de contrainformații al Rusiei, în timp ce Putin încearcă să blocheze canalele de informații prin care Occidentul află ce se întâmplă la Kremlin aproape în timp real.
Alți oficiali FSB au fost, de asemenea, reținuți pentru că ar fi „raportat informații false Kremlinului despre situația reală din Ucraina înainte de invazie”, a raportat site-ul de investigații Bellingcat. Aceștia ar fi întocmit rapoarte care l-au convins pe Putin că trupele rusești vor fi primite ca eliberatoare și că forțele ucrainene vor opune o rezistență redusă. Campania militară a Rusiei a fost de la bun început un dezastru în principal pentru că ipotezele de la care a plecat Kremlinul au fost total inexacte.
Britanicii au publicat hărțile cu planul de invazie al Rusiei cu câteva ore înainte de declanșarea atacului, pe 24 februarie
Cu câteva ore înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, pe 24 februarie, Ministerul britanic al Apărării a publicat hărți care arătau încotro se îndreptau coloanele blindate ale atacatorilor. Pentru Puțin și stafful său a fost un șoc să descopere atât faptul că ucrainenii opun rezistență, cât și că planurile invaziei le sunt cunoscute inamicilor. De atunci, ofițerii de informații britanici și americani au continuat să le transmită ucrainenilor evaluări precise ale obiectivelor rusești.
Un alt element extrem de important a fost programul prin care ucrainenii au vizat asasinarea generalilor și ofițerilor superiori ai armatei ruse. Moartea acestora a lăsat unitățile militare fără comandă centralizată, dezorganizându-le. Acest lucru a fost posibil tot datorită serviciilor de informații occidentale, care au obținut date despre locurile în care se aflau ofițerii ruși și le-au transmis ucrainenilor.
Rusia a suferit până acum, într-o lună și jumătate, o înfrângere absolut umilitoare, iar Putin a început epurări în stil stalinist.
Speranțele Kremlinului sunt legate de o victorie zdrobitoare asupra armatei ucrainene în zona dintre Donbass și Nipru. Așa s-ar putea livra atât un rezultat concret care să fie prezentat poporului rus la parada tradițională din 9 mai, cât și o reabilitate măcar parțială a prestigiului militar.