Emil Boc, tăios cu Vlad Voiculescu: „Asta nici măcar într-un extemporal la dirigenție, la clasele I-IV, nu se face!”

2
1723

În plină campanie de vaccinare, apar tensiuni între primari și Ministerul Sănătății. Edilii se plâng că au fost obligați să organizeze și să doteze centrele de vaccinare și să asigure plata personalului, fără a primi bani însă bani pentru aceasta.

Sâmbătă, la Digi 24, primarul Clujului, Emil Boc, și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, au avut un schimb de replici aspru pe această temă, în direct.

Cum bugetul național pe 2021 încă nu a fost adoptat, iar primăriile – conform legii – își adoptă bugetul la 45 de zile după aceea, „ar însemna să luăm bani de la creșe, de la bursele pentru elevi, de la sănătate, de la spitale, de la iluminatul public pentru a aloca resursele aferente procesului de vaccinare”, a explicat Emil Boc la Digi 24.

„În aceste condiții, am cerut politicos, dar ferm în același timp, ca în această ordonanță de urgență, pe care Ministerul Sănătății o pregătește. să nu ignore problema finanțării”, a adăugat fostul prim-ministru.

„Este un principiu larg, european recunoscut, că nicio sarcină nu poate fi atribuită în plus administrațiilor locale fără să le acorzi susținerea financiară aferentă. Se pare că la Ministerul Sănătății acest lucru nu s-a înțeles suficient, noi de acest lucru am fost nemulțumiți și am sesizat Ministerul Sănătății pentru acest aspect. Toți primarii sunt extrem de dedicați să se implice și să susțină procesul de vaccinare, pe care îl considerăm de interes național. Ne dorim să fie o reușită”, a declarat Emil Boc.

Acesta a spus că 70% din personalul aflat în subordinea Primăriei sale dorește să se vaccineze, iar la Cluj trebuie organizate 13 centre de vaccinare.

3 milioane de euro pentru 6 luni de vaccinare

Emil Boc susține că un coleg primar de la Brăila a făcut un calcul și ar fi nevoie de o jumătate de milion de euro pe lună pentru a asigura funcționarea centrelor de vaccinare și plata personalului. Pentru 6 luni, ar fi nevoie de circa 3 milioane de euro.

„Un alt scenariu este să luăm de la investiții, de la modernizarea străzilor, a podurilor, a pasajelor supraterane și a altor lucruri, dar cred că nu trebuie să ajungem acolo, încât să compromitem lucrări în derulare pentru a îndeplini o sarcină pe care ne-o trasează Guvernul”, a punctat Emil Boc

Ministrul Voiculescu îi încurajează pe primari să-l sune pe premierul Cîțu

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, și-a expus argumentele în aceeași emisiune de la Digi 24.

„Este un proiect de OUG care este al Guvernului, nu este al Ministerului Sănătății. Dar, într-adevăr, este inițiat de Ministerul Sănătății, și tot Ministerul Sănătății a transmis pentru consultare către toate structurile asociative: asociația comunelor, asociația orașelor, asociația consiliilor județene și asociația municipiilor. Așteptăm reacția scrisă, nu știu dacă au trimis-o, este sâmbătă, dar m-am mirat și eu să văd în presă o reacție, când noi am trimis tocmai pentru consultare draftul de ordonanță de urgență. Apoi, ca să evaluăm nevoia financiară, lucurile sunt foarte diferite de la un oraș la altul. După ce va fi făcută o evaluare, evident că banii pot fi ceruți de către autoritățile publice de la Guvern. Există, de asemenea, un partener instituțional pentru asta și se numește Ministerul Dezvoltării”.

Ministrul Sănătății a mai precizat că ordonanța de urgență „nu se dă peste weekend”, ci va fi discutată în Guvern la începutul săptămânii viitoare.

„Domnul primar Boc are numărul meu de telefon. Are, de asemenea, numărul de telefon al primului-ministru. Nu am auzit nimic, am citit din presă”, a mai spus Vlad Voiculescu.

Ministrul a precizat că ordonanța prevede posibilitatea alocării de resurse din fondul de rezervă bugetară și finanțarea cheltuielilor din bugetul țării și a insistat că este vorba despre un draft, o primă versiune a unui act normativ. „Vă puteți închipui – și domnul primar Boc știe foarte bine – că asta nu este o decizie doar a Ministerului Sănătății. (…) Din perspectiva Ministerului Sănătății, tot ce putem să facem ca să simplificăm, ca să ajutăm procesul – suntem mai mult decât deschiși. Este o decizie a Guvernului, de-aia se și numește Ordonanță de Urgență a Guvernului, nu e a Ministerului Sănătății”.

„De aceea există și procesul avizării, dl Boc cunoaște lucrurile acestea. Am vorbit cu premierul acum o oră, deci răspunde la telefon, dacă cineva sună din teritoriu, poate avea o discuție și în seara asta, nu trebuie să ne ferim”, a arătat Vlad Voiculescu, precizând că modificări se mai pot aduce cel puțin până marți la prânz.

Emil Boc: „Nu știu în alte locuri, unde a condus domnul ministru, dacă după același principii s-a condus”

Aflat în legătură directă prin Skype, Emil Boc i-a dat replica ministrului Sănătății.

„Îl salut cu respect pe domnul ministru, dar trebuie făcute câteva precizări:

1. Nu se respectă termenul de 10 zile prevăzut de lege în vederea consultării.

2. Nu credem că trebuie să sunăm fiecare primar pe primul-ministru pentru o problemă de competență a unui ministru de resort. A scris cu mânuța domniei sale ministrul Sănătății – Art. 6 din Ordonanță, care menționează expres – și citez pentru cei care nu au fost atenți: «Pentru funcționarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19, din bugetul autorităților publice locale se asigură fondurile necesare pentru: a) organizare, dotare, operaționalizare centre; b) plata personalului medico-sanitar». 

Adică, dacă totuși avem o dimensiune și o viziune europeană, orice ministru din Guvernul României ar trebui să știe că nu poți să stabilești sarcini fără să dai bani. Sarcini suplimentare se dau dacă ai alocată resursă suplimentară. Asta nici măcar nu într-un proiect de OUG, nici într-un extemporal la dirigenție la clasele I-IV nu se face, darămite la nivelul unei țări europene!

Primarii din Asociația Municipiilor sunt extrem de revoltați de această abordare și această atitudine a ministrului Sănătății, care într-un act fundamental al statului român ignoră niște principii după care se conduce Uniunea Europeană. Nu știu în alte locuri, unde a condus domnul ministru, dacă după același principii s-a condus, dar în privința a ceea ce înseamnă administrația publică locală avem pretenția la respectul pe care îl merită acești primari, care reprezintă mai mult de jumătate din populația României. Și 70% din PIB-ul care se produce în România, aici se produce!

Și atunci, dacă cum îți așterni așa dormi, dacă așa se așterne în această ordonanță de urgență, cum este scris acolo, așa va merge și procesul de vaccinare – cu stângul, generat de către Ministerul Sănătății! Și trebuie să-și asume răspunderea Ministerul Sănătății, să nu plimbe hârtiie în dreapta și stânga și responsabilitățile în sus sau în jos! Prima responsabilitate este a aceluia care generează actul. El răspunde pentru ceea ce propune”.

Vlad Voiculescu: Ar fi mai productiv ca discuția să fie instituțională

Ministrul Vlad Voiculescu a intervenit apoi cu punctul său de vedere.

„Aud supărarea în vocea domnului primar, îmi pare rău. Sigur că nu fiecare primar ar trebui să sune premierul, dar președintele Asociației Municipiilor și colegul dumisale de partid cred că pot face asta, bănuiesc că durează mai puțin decât o emisiune de știri la Digi 24.

Apropo de 10 zile: trăim vremuri excepționale, nu știu câte dintre ordonanțele de urgență referitoare la gestionarea crizei Covid pot să aibă acest termen de 10 zile. Mi-ar fi plăcut să avem acest timp, dar procesul de vaccinare a început acum mai puțin de 14 zile și lucrurile merg destul de repede ,și cred că noi cu toții ine dorim ca lucrurile să meargă repede. Altfel, repet, este o primă versiune a unui act normativ care poate suferi îmbunătățiri. Ministerul Sănătății nu are niciun interes ca autoritățile publice locale să fie forțate de către Guvern să facă ceva ce nu pot să facă. Ba din contră! Singurul nostru interes este ca vaccinarea să meargă bine și dacă, noi putem să fim de folos, cu mare bucurie!

Dacă Ministerul Sănătății ar putea să funcționeze și ca Minister de Finanțe, și ca întreg Guvernul, atunci cu siguranță discuțiile ar trebui să se poarte doar între Ministerul Sănătății și orice altă parte implicată din țară.

„Este un document în lucru, nu este nimic de discutat, cât timp documentul nu produce niciun efect. Poate fi îmbunătățit. Acum, sigur, putem să înșirăm bursele elevilor, și creșe, și iluminatul public, și modernizarea străzilor, și a podurilor, și toate care se dărâmă, pentru că cineva trebuie să amenajeze niște centre de vaccinare, dar mai productiv ar fi ca discuția să fie instituțională, între câteva instituții ale statului care au lideri care, de altfel, se și cunosc. Problema nu este una deosebit de spinoasă, este una cât de poate de clară, care poate fi discutată în principal cu premierul și cu Ministerul Finanțelor și, sigur, și cu Ministerul Sănătății. Dar deja mi-am exprimat poziția de ministru al Sănătății: interesul nostru este ca procesul de vaccinare să se producă fără niciun fel de probleme. Dacă pentru asta putem asigura finanțare până la ultimul ac, ne bucurăm foarte tare”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

2 COMENTARII

  1. Da, domnul Boc are dreptate, trebuie asigurata finantarea infiintarii centrelor de vaccinare, dar pana la un punct. Ministrul sanatatii nu are bani la saltea, bugetul tarii inca nu e stabilitsamd, Si, da, domnul Voiculescu are si el dreptate. Inca nu este Lege, este proiect si finantarea nu depiunde de el. Si, da, ar fi mult mai eficient ca discutiile sa se desfasoare la nivel institutional si nu in spatiul public, unde nu sunt neaparat opiniile unor specialisti, doar pentru a crea atmosfera de cancan si circ. Toate institutiile statului, primarii, ministere samd, trebuzie sa colaboreze, nu sa se atace reciproc. si primaria e tot a statului, nu e proprietate privata. Si, daca interesul comunitatii o cere, se reconsidera utilizarea banutilor existenti. Ca doar nu o sa vrem sa avem strazi sau pasaje sau cine-mai-stie-ce obiective modernizate si coloane de dricuri la cimitire, doar pentru ca „nu au fost bani”, nu-i asa? Eu il respect si il apreciez in mod deosebit pe domnul Boc. A facut minuni in Cluj. Dar… sa nu ne ridicam poalele inainte de a ajunge la apa. Si,mda, poate ca nu este relevant, dar in clasele I-IV nu exista nici dirigentie , nici extemporal la dirigentie.

    • Nu cred că a cerut vre-un primar toți banii pe întreaga perioadă, dar cum sunt alocați banii pentru pensii speciale și salarii babane fără buget aprobat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here