Elena Băsescu – buzduganul lui Traian Băsescu, pe locul lui Turcescu. Va candida pentru a tracta partidul în numele tatălui său

3
1844
Elena Băsescu - Eugen Tomac

„La Camera Deputaților, lista PMP Constanța este deschisă de Elena Băsescu”, a anunțat joi, printr-un comunicat, partidul fondat de tatăl candidatei, Traian Băsescu. Este un semnal clar că fostul președinte nu va mai candida, trimițându-și „buzduganul” în Constanța natală.

Alegerea anunțată de președintele PMP, Eugen Tomac, are o triplă semnificație politică:

 1. Traian Băsescu nu va mai candida și la parlamentarele 2020, după ce și-a tractat partidul la parlamentarele 2016, la europarlamentarele 2019 și la localele 2020. De fiecare dată, PMP a trecut pragul de 5%.
 2. Chiar dacă nu va candida, Traian Băsescu va continua să-și tracteze partidul, ținându-și electoratul în priză prin candidatura mezinei sale. Numele Băsescu va fi acolo, pe liste! Elena va candida, iar Traian va face show la TV, în stilu-i cunoscut.
 3. Experimentul Robert Turcescu a eșuat la Constanța. Fostul gazetar a fost cap de listă în 2016, poziție care acum îi revine Elenei Băsescu. Turcescu va candida în alt județ, probabil în Dâmbovița, unde conduce organizația locală și unde recent a candidat la șefia Consiliului Județean (a ieșit al patrulea, cu 3,07%).

Mesajul subliminal al lui Traian Băsescu: Votați-o pe EBa, e ca și cum m-ați vota pe mine!

După ce și-a încheiat cel de-al doilea mandat prezidențial (decembrie 2014), Traian Băsescu a devenit locomotiva electorală a PMP, candidând de fiecare dată în fruntea listei partidului. Și tot de fiecare dată, PMP și-a atins obiectivele: peste 5% la alegerile parlamentare și europarlamentare, obținerea unor funcții de primari, viceprimari și consilieri (plus obținerea unui scor politic de peste 5%) la alegerile locale.

De această dată, ar fi fost ridicol ca Traian Băsescu să candideze din nou la parlamentare, după ce a renunțat la mandatul de senator pentru cel de europarlamentar.

Dar pentru a menține numele Băsescu pe liste și a ține mobilizat electoratul fidel, fostul președinte a găsit soluția: va candida prin delegat! El va fi reprezentat de fiica sa, Elena Băsescu (40 de ani), iar tatăl va avea grijă să transmită constant un mesaj de genul: Votați-o pe Eba, votați candidații PMP, e ca și cum m-ați vota pe mine!

Rezultatele PMP cu Traian Băsescu cap de listă:

 • Parlamentare 2016: 5,65% la Senat, 5,34% la Camera Deputaților
 • Europarlamentare 2019: 5,76%
 • Locale 2020: 4,73% (primării), 5,72% (consilii locale), 5,88% (consilii județene).

Europarlamentar în 2009-2014

Elena Băsescu nu se află la prima experiență politică. Ea a fost propulsată de tatăl său și în Parlamentul European în mandatul 2009-2014, când, deși a candidat ca independentă, a beneficiat de voturile aduse de PDL. Inițial a fost anunțată pe lista PDL, dar zarva iscată a dus la soluția „independentă cu voturi rupte de la partid”.

Comunicatul PMP: „Astăzi, 15 octombrie 2020, Colegiul Național al Partidului Mișcarea Populară a validat listele organizației județene PMP Constanța pentru alegerile parlamentare, acestea fiind semnate de domnul președinte Eugen Tomac pentru a fi depuse la Biroul Electoral de circumscripție Constanța. La Camera Deputaților lista este deschisă de Elena Băsescu, iar la Senat de Claudiu Iorga Palaz.”

„Vreau să construiesc din experienţa mea proprie, aceea de mamă singură a trei copii”

Într-o conferință de presă organizată joi de conducerea PMP, Elena Băsescu a explicat de ce revine în politică și de ce candidează la Constanța.

Elena Băsescu: “De ce la Constanţa? Pentru că este a doua mea casă. M-am născut în Constanţa, am crescut în Constanţa, familia din partea tatălui meu locuieşte în Constanţa. Doresc să-mi aduc experienţa pe care am căpătat-o în Parlamentul European. Prin rolul pe care l-am avut în ultimii ani, acela de mamă singură a trei copii, am căpătat o dimensiune diferită a societăţii. Am realizat că societatea românească nu sprijină suficient familiile monoparentale. De aceea voi veni cu o iniţiativă legislativă, cu proiecte legislative care să sprijine foarte mult familiile monoparentale, dar şi să îmbunătăţească natalitatea, o problemă cu care se confruntă România. Doresc să ofer Partidului Mişcarea Populară o nouă viziune asupra politicilor publice în zona socială. Nu mă voi lansa în lupte în Parlamentul României, voi dori doar să construiesc… şi să construiesc din experienţa mea proprie, aceea de mamă singură a trei copii”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

3 COMENTARII

 1. Dl Cartianu este suspect de bland…
  De fapt, este un gest penibil. Arata si ce un partid necopt si obedient este PMP. Iar Basescu un profitor care abuzeaza.
  De aceea in cei zece ani n-a facut prea mare branza, fiindca a cedat unor slabiciuni si interese meschine: Nuti, Nana, Eba.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here