sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLumeaSarah Hegazi, activista LGBT torturată într-o pușcărie din Egipt, s-a sinucis în...

Sarah Hegazi, activista LGBT torturată într-o pușcărie din Egipt, s-a sinucis în exilul din Canada

-

Sarah Hegazi a fost arestată în septembrie 2017 pentru că a înălțat drapelul reprezentând un curcubeu – simbolul luptei pentru drepturile comunității LGBT – la un concert al trupei libaneze Mashrou Leila, în capitala Egiptului, Cairo. Arestată și torturată, nu a reușit să-și revină după violențele la care a fost supusă în pușcărie. 

Un surâs plin de speranță, imprimat pe un drapel pictat în curcubeu: aceasta este fotografia cea mai cunoscută a lui Sarah Hegazi, activistă pentru drepturile comunități LGBT. Se întâmpla în septembrie 2017, când la Cairo a sosit trupa libaneză Mashrou Leila, formația muzicală cea mai cunoscută în Orientul Mijlociu.

A fost o întâlnire mult așteptată de tinerii din capitala Egiptului, în special de membrii comunităților LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, transsexuali): Hamed Sinno, solistul vocal și liderul grupului, este gay și, împreună cu ceilalți membri ai grupului, militează în mod deschis pentru drepturile lesbienelor și homosexualilor.

Acest subiect este unul extrem de sensibil în Egipt, o țară care s-a remarcat prin represiunea asupra homosexualilor.

- Advertisement -

Trupa Mashrou se afla pe un teren minat, iar totul a luat o întorsătură tragică atunci când Sarah a decis să ridice în mijlocul mulțimii drapelul curcubeu. Ea și un prieten care o însoțea au fost arestați, iar formației Mashrou Leila i s-a interzis prezența pe teritoriul și în mass-media egipteană. Imediat, au început noi persecuții împotriva homosexualilor.

Sarah Hegazi a stat două luni în închisoare, până când a reușit să iasă pe cauțiune. Ulterior, ea a povestit despre tortura și batjocura la care a fost supusă în pușcăriile egiptene. La ieșirea din închisoare a fost înfierată în mod public pentru apartenența sa sexuală. A cerut ajutor internațional. Guvernul Canadei i-a oferit dreptul de ședere, iar Sarah a părăsit Egiptul pentru totdeauna.

Aflată în Canada, Sarah a continuat să ceară eliberarea activiștilor din pușcăriile egiptene. Dar durerea și amintirea abuzurilor la care a fost supusă au răpus-o, în final: s-a sinucis acum trei zile. A lăsat o scrisoare emoționantă: „Prietenii mei, am încercat să supraviețuiesc, dar am eșuat. Prietenii mei, experiența prin care am trecut a fost dură, iar eu am fost prea slabă pentru a lupta. Lume, ai fost foarte crudă cu mine, dar eu te iert”.

- Advertisement -

Ultima sa fotografie pe rețelele sociale ne-o arată întinsă pe iarbă, într-o zi cu soare: „Cerul este mai frumos decât pământul! Iar eu vreau cerul, nu pământul”.

Sarah Hegazi

De ieri, imaginea lui Sarah Hegazi este peste tot pe rețele de socializare arabe: din Liban până în Tunisia, din Maroc până în Egipt, Sarah a devenit un simbol al luptei contra dictaturii și a prejudecăților.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

Fostul șef al trupelor americane în Europa: „Rusia ar putea lansa o invazie în România sau în statele baltice“, pentru a testa reacția NATO

Cele 17 țări europene pentru care, din 15 iunie, se redeschid cursele aeriene, fără izolare sau carantină

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -