Efectul Brexit: Scoţia se pregătește să revină în UE ca naţiune independentă, ruptă de Marea Britanie

1
3300
Nicola Sturgeon

Premierul scoţian Nicola Sturgeon şi-a exprimat speranţa că Scoţia îşi va obţine independenţa de Marea Britanie şi că va putea „să se alăture” Uniunii Europene. Sturgeon a spus că Brexit-ul s-a făcut contrar voinţei scoţienilor, care au votat masiv împotriva lui.

„Suferim acum un Brexit dur împotriva voinţei noastre, în cel mai prost moment posibil, în mijlocul unei pandemii şi al unei recesiuni economice”, a spus Nicola Sturgeon pe site-ul partidului său pro-independenţă, SNP, la două zile de la ieşirea Regatului Unit din piaţa unică şi uniunea vamală.

Premierul scoţian şi-a exprimat din nou determinarea de a organiza un nou referendum privind independenţa Scoţiei, după cel pierdut de tabăra sa în 2014, atunci când 55% dintre scoţieni au votat pentru a rămâne în Regatului Unit.

Însă decizia de a organiza un astfel de referendum îi revine prim-ministrului britanic Boris Johnson, care refuză cu fermitate. Totuşi, o victorie detaşată a SNP la alegerile locale din luna mai 2022 ar întări presiunea asupra Londrei pentru acceptarea unei noi consultări populare.

Potrivit ultimului sondaj efectuat de institutul Savanta ComRes pentru ziarul „The Scotsman”, la jumătatea lunii decembrie 2020, 58% dintre scoţieni susţin acum o ruptură de Regatul Unit, cea mai mare proporţie de până acum.

Dacă britanicii au votat în total cu 51,9% în favoarea Brexit-ului la referendumul din 2016, scoţienii i s-au opus în proporţie de 62%.

„În cursul celor aproape 50 de ani de apartenenţă, am beneficiat enorm de cele patru libertăţi ale pieţei unice, inclusiv libertatea de mişcare. Peste 230.000 de persoane din toată Europa au ales domiciliul în Scoţia”, a mai spus Nicola Sturgeon.

Odată cu Brexit-ul, „cetăţenii noştri vor fi mai puţin în siguranţă şi dreptul lor de a munci, studia şi a lucra în altă parte în Europa va fi restrâns”, a adăugat Sturgeon.

Sunt argumente invocate insistent de Nicola Sturgeon pentru ca Scoția să revină în Uniunea Europeană, de data asta ca națiune independentă.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here