Eduard Hellvig, directorul SRI, și-a anunțat luni demisia, la capătul unei conferințe de presă în care a susținut că a reformat instituția, transformând-o într-una modernă. În mandatul fostului om al lui Dan Voiculescu, numit de Iohannis la comanda SRI în martie 2015, serviciile secrete și-au sporit masiv controlul asupra întregii țări, influența toxică a acestora devenind în multe privințe sufocantă.
Demisia lui Eduard Hellvig (48 de ani) este una surprinzătoare și intempestivă, generată de detalii deocamdată necunoscute. Neprevestit de nimic, acest gest a fost îmbrăcat de directorul SRI într-o haină a generozității și a exercițiului democratic: „Pot să închei etapa de viață pe care am parcurs-o în fruntea SRI. Am discutat deschis acest lucru cu președintele. (…) Este o cutumă greșită la noi ca cei care dețin funcții de putere să nu plece din ele decât în ultima clipă. Cred că e nevoie de un asemenea pas. E un gest de sănătate democratică. Este sănătos pentru democrație, pentru echilibrul puterilor în stat, ca un director de serviciu să aibă un mandat limitat în timp. Funcția de director oferă acces la un volum semnificativ de informații sensibile. (…) Închei această etapă cu satisfacția că am făcut lucruri bune pentru cetățeni, pentru România și pentru SRI”.
Ultimele „lucruri bune pentru cetățeni” făcute de SRI sub comanda lui Hellvig au fost încercarea de a trece prin Parlament legile siguranței naționale care confereau serviciilor secrete puteri mai mari decât cele ale Securității comuniste de dinainte de 1989 și preluarea controlului asupra miliardelor de euro destinate digitalizării administrației prin Cloud-ul guvernamental.
Influența SRI se resimte însă în mai toate domeniile unde există la mijloc și bani (publici, din fonduri UE sau privați). În urmă cu câteva luni, spre exemplu, Cristian Ghinea a relatat cum a ajuns SRI să se ocupe de PNRR și să-și bage coloneii în ministere, în timp ce PSD și PNL stăteau cu mâna la chipiu: „Cineva le promisese și elicoptere din PNRR, credeau că li se cuvin cumva”.
Până și în lumea fotbalului se zvonește că actualul președinte al FRF, Răzvan Burleanu, a fost parașutat în funcție în momentul când a devenit clar că FIFA și UEFA urmau să acorde subvenții de milioane de euro fiecăreia dintre federațiile afiliate. De la venirea lui Burleanu, un absolvent de SNSPA, fotbalul românesc s-a prăbușit total atât la nivel de cluburi, cât și de echipe naționale.
Mai multe surse indică faptul că Eduard Hellvig a fost unul dintre principalii susținători și artizani ai actualei coaliții PSD-PNL. În urmă cu 12 ani (pe 5 februarie 2011), pe când era în PNL, același Hellvig fusese un entuziast susținător al confecționării USL (Uniunea Social-Liberală), precedenta coaliție PSD-PNL.
Ziaristii.com a scris deja că Hellvig și-a început ascensiunea în politică drept om de bază al lui Dan Voiculescu în Partidul Conservator, de unde a plecat la PNL în 2008.