Ofensiva Ucrainei va începe în aprilie, anunță „The Economist”. SUA și Marea Britanie au înțeles că trebuie scurtat războiul și echipează armata lui Zelenski pentru a-i lovi decisiv pe ruși

0
1564
Tancuri Leopard livrate de polonezi ucrainenilor chiar marți, 7 martie

Ofensiva Ucrainei va începe luna viitoare, după toate indiciile – scrie The Economist, publicație cu informații foarte bune de la vârful conducerii în Statele Unite și Marea Britanie. Cele două puteri anglo-saxone au înțeles că nu e de dorit o prelungire a războiului, așa că echipează armata Kievului pentru un succes decisiv și zdrobitor împotriva rușilor.

Decizia s-ar fi luat, scrie The Economist, în luna decembrie a anului trecut, într-o întâlnire la nivel înalt unde s-a convenit furnizarea de armament greu, inclusiv tancuri, pentru Ucraina.

Până în acest moment s-au strâns două batalioane de tancuri moderne Leopard A2, urmând ca Danemarca, Germania și Olanda să cumpere alte minimum 100 de tancuri Leopard 1 A5, recondiționate, cu care să se formeze alte trei batalioane.

Acestora li se alătură o colecție de diverse alte tancuri, precum 14 tancuri britanice Challenger 2. Polonia va trimite încă 60 de tancuri T-72 modernizate. Acestora li se adaugă o cantitate foarte mare de alte echipamente, inclusiv transportoare blindate, tancuri ușoare, artilerie autopropulsată.

Schimbare de strategie. Occidentul s-a decis să sprijine Ucraina cu armament greu pentru a încheia mai repede războiul cu agresorul rus

Conform analiștilor consultați de publicația The Economist, este vorba de o schimbare a strategiei Occidentului. Statele din Vest și-au dat seama că Rusia este, de fapt, mult mai slabă decât se crezuse.

Înțelegerea anglo-americană din decembrie s-a oficializat pe 20 ianuarie acest an, la a opta reuniune de la Ramstein, din Germania, unde miniștrii apărării din țările care susțin Ucraina au convenit să echipeze cel puțin o divizie până la sfârșitul lunii martie.

Prin urmare, ajutorul militar s-a intensificat puternic. Inclusiv Statele Unite au livrat în ultimele 3 luni circa 40% din totalul armamentului și echipamentelor date de la începutul războiului. Și Germania a mărit substanțial livrările.

La sfârșitul lui 2022, ponderea echipamentelor occidentale în armata ucraineană era de 20%. În urma livrărilor din ianuarie-martie, această proporție va crește la peste 35%.

Kievul speră să dispună de trei corpuri noi de armată, cu peste 350.000 de militari, în fruntea cărora să înainteze ca vârf de lance o brigadă blindată echipată cu tancuri occidentale

Pregătirile pentru contraofensiva care ar trebui să elibereze restul teritoriului ucrainean de ruși – inclusiv peninsula Crimeea – sunt în toi. Generalul Zalujnîi, comandantul armatei Ucrainene, mizează ca, în final, să aibă gata de atac trei corpuri noi de armată, fiecare numărând câte 6 brigăzi a minimum 20.000 de oameni fiecare. Așadar, peste 350.000 de militari având ca vârf de lance o brigadă blindată echipată cu tancuri occidentale Leopard și Challenger, mult peste tot ce au rușii în acest moment pe front.

O parte importantă din aceste trupe mobilizate de ucraineni au fost trimise în baze de antrenament din străinătate, unde au fost instruite pentru misiuni specifice, iar echipajele de tanchiști fac cursuri intensive.

Începând din ianuarie, americanii pregătesc în estul landului german Bavaria unități ucrainene pentru acțiunea unitară și operațiuni combinate, în care infanteria, blindatele, artileria și aviația lucrează împreună.

Estimări diferite față de succesul operațiunii, de la eliberarea completă a teritoriilor ocupate până la recuperări substanțiale care să arunce în haos puterea de la Kremlin

Părerile sunt împărțite cu privire la efectul preconizatei contraofensive ucrainene. Există încă destule probleme, iar lipsa muniției de artilerie e una importantă. Deși au fost instruiți un număr însemnat de militari, cea mai mare parte a trupelor rămâne însă cu experiență relativă de luptă. E clar că la această operațiune Ucraina nu va putea conta pe avioane de luptă occidentale, ceea ce o va face vulnerabilă la atacurile aeriene.

Pe de altă parte, toți generalii occidentali remarcă starea dezastruoasă a armatei rusești, lipsa de motivație și de pregătire a militarilor, proasta conducere și eșecul sistematic al echipamentelor prezentate altădată ca fiind de top.

Generalul Ben Hodges, fost comandant al forțelor SUA din Europa, consideră că până în august Ucraina va elibera tot teritoriul său, inclusiv Crimeea. Alții sunt mai sceptici, dar în orice caz anticipează recuperări teritoriale însemnate, care pot duce la o criză majoră la Kremlin.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Încă un narativ violent anti-occidental: chemări la boicot contra francezilor de la Auchan, după ce polițistul Godină s-a plâns că a ajuns să-și scaneze singur produsele, mințind că au fost dați afară casierii

* Minciuna lui Grindeanu: la 8 zile după ce „era pregătit” să măsoare Canalul Bâstroe, ministrul PSD amână până după 15 martie, pentru că nu are nave dotate corespunzător

* O nouă rușine a justiției române: Crin Bologa – de la șefia DNA, direct la pensie, la 51 de ani! Pensie specială, de peste 5.000 de euro pe lună

* Firea s-a făcut din nou de râs: a furat un citat din scriitoarea Virginia Woolf, dar a confundat zăvorul cu șurubul!

* Ministrul PSD de la Finanțe zice că nu mai e nevoie de reforma pensiilor speciale, chiar dacă ele ne costă 2,5 miliarde de euro în acest an și ne lasă fără miliardele din PNRR!

* S-a speriat Ghiță că-i poate fi închisă televiziunea din cauza propagandei pro-ruse „dirijată” de Ciutacu? Comunicat umil-mincinos: RTV își cere scuze, se declară „atașată valorilor europene” și asigură că „astfel de situații nu se vor repeta”

* Colonelul Turcescu și-a găsit locul: s-a angajat la televiziunea clanului Firea-Pandele! Milionarul putinist va fi plătit generos de locuitorii orașului Voluntari. Va fi coleg cu Oana Lovin și Mădălin Ionescu, prietenii ambasadorului Kuzmin

* Doar în ultimele două luni, Guvernul Ciucă a creat 26 de noi posturi la Secretariatul General, cu salarii medii de 14-16.000 de lei pe lună!

* Se conturează coaliția forțelor de dreapta pentru alegerile din 2024. USR ar urma să formeze, probabil cu PMP și Forța Dreptei, un „pol democratic“ care să se opună „mamutului USL 2“ (PSD-PNL)

* VIDEO. Bătăușul Olaianos e prea bolnav pentru a lucra la TVR, dar e suficient de sănătos ca să comenteze la Prima Sport! Un concediu medical dubios, care trebuie verificat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here