joi, aprilie 25, 2024
AcasăMainIncredibil destin! În decembrie 1989 a supraviețuit dintr-un naufragiu cumplit, în decembrie...

Incredibil destin! În decembrie 1989 a supraviețuit dintr-un naufragiu cumplit, în decembrie 2020 salvează marinari în mările Chinei

-

Sindicatul Liber al Navigatorilor – SLN (președinte Adrian Mihălcioiu, inspector ITF) și Asociația Comandanților de Navă din Romănia – ACNR (președinte c.l.c. Marius Tuțuianu) au anunțat două noi operațiuni de căutare și salvare a vieții pe mare, efectuate cu succes de două nave comandate de ofițeri maritimi comerciali români.

23 de marinari naufragiați, de pe două vapoare scufundate de un teribil ciclon în largul coastei de sud-est a Chinei, au fost salvați, chiar în zilele din Ajunul Crăciunului, de navele de sub comanda unor români, care mai au în echipaj și alți compatrioți de-ai noștri.

Pe 22 decembrie, o navă comandată de un român a salvat 10 marinari în derivă pe pluta unei nave abandonate în plin ciclon

Nava JPO PISCES (pavilion Liberia), aflată în marș din Singapore spre China, sub comanda românului Constantin Dinu, a fost contactată, pe data de 22 decembrie, ora 01.02 LT (17.02 UTC), prin Avertismentul de Navigație 447, primit prin Navtex de  la Hainan MSA China (Centru de Coordonare Căutare și Salvare pe Mare), pentru a  participa la operațiunile de căutare și salvare a echipajului navei Dong Yang (pavilion Sierra Leone), care a abandonat nava lovită de ciclonul Krovanh.

Echipajul, format din 8 filipinezi și 2 chinezi, a reușit să se salveze într-o plută de salvare a navei Dong Yang, dar a rămas fără comunicare.

În urma apelului, pe lânga nava JPO Pisces au mai fost îndreptate către această operațiune și alte două nave, Nordic Bulker și Al Samrya.

- Advertisement -

După aproximativ 12 ore de căutare, nava comandată de românul Constantin Dinu a reușit găsirea plutei de salvare, cu cei 10 naufragiați care erau epuizați, cu semne vizibile de slăbiciune. Operațiunea de preluare la bord a celor 10 navigatori care abandonaseră nava Dong Yang s-a desfăsurat cu greutate, din cauza vântului puternic și mării agitate (în zonă, ciclonul Krovanh era în plină manifestare).

Cu multă responsabilitate și o bună pregătire, echipajul navei JPO Pisces a reușit să-i îmbarce pe toți cei 10 navigatori în siguranță și să le dea ajutorul și monitorizarea necesare în astfel de cazuri. Nava s-a îndreptat către portul Yantian (China), pentru descărcare și debarcarea celor salvați.

Acum 31 de ani, pe 24 decembrie 1989, actualul comandant Constantin Dinu a fost printre cei 14 marinari români supraviețuitori ai misterioasei tragedii a navei românești Topoloveni (14 victime, dintre care 13 dispăruți fără urmă), în Golful Biscaya

Cu exact 31 de ani în urmă, pe data de 24 decembrie 1989, la doar două zile după prăbușirea regimului Ceaușescu, comandantul Constantin Dinu, pe atunci tânăr ofițer de punte în marina comercială română (I.E.F.M. NAVROM), se afla pe nava Topoloveni (M/N/ tip cargo; pavilion: România; IMO: 7641243; 4.737 tdw; echipaj: 28 de membri; construit în anul 1976).

- Advertisement -

Lovită de furtună, nava Topoloveni s-a scufundat în estul Oceanului Atlantic, lângă coasta ibero-franceză, în largul Golfului Muros (parte a temutului Golf Biscaya, numit și Golful Gasconiei sau Marea Cantabrică/Cantabriei, la 5 mile marine travers de Cap Finisterre, Spania), cu 29 de navigatori români la bord. 14 dintre ei s-au salvat, alți 14 au fost dați dispăruți, dintre care doar unul a fost găsit înecat. Constantin Dinu s-a numărat printre cei 14 norocoși care au supraviețuit acestui tragic accident.

Nava părăsise Brăila pe 9 decembrie 1989, iar la momentul tragediei  se afla în marş spre ţară, după ce încărcase într-un port din nordul Europei. Dar în Golful Byscaia a fost surprinsă de o furtună de forţa 7–8. Din cauza amarajului defectuos al mărfii, la care a contribuit negativ și ruliul accentuat, cauzat de furtuna puternică, la ora 11.55 a zilei de 24 decembrie 1989, marfa din magaziile navei a alunecat într-un bord. În numai 20 de minute, cargoul s-a înclinat puternic şi s-a răsturnat, în următoarele secunde scufundându-se şi dispărând rapid în adâncurile Oceanului Atlantic.

Nava Topoloveni, nava românească scufundată misterios pe 24 decembrie 1989, în Golful Biscaya, cu 13 marinari români complet dispăruți

În cele câteva minute de groază care au precedat tragedia, echipajul a reuşit să transmită mesajul S.O.S.

Echipele de salvare spaniole au recepţionat mesajul S.O.S. şi au intervenit cu două elicoptere şi o navă de salvare, pescuindu-i din apa mării pe cei 14 supravieţuitori (inclusiv comandantul).

Ceilalţi 14 marinari români și-au găsit sfârşitul, dispărând în adâncuri împreună cu nava. Doar unul a fost găsit înecat.

Aceasta a fost versiunea OFICIALĂ, a armatorului, I.E.F.M. (Întreprinderea de Exploatare a Flotei Maritime) NAVROM Constanța. Dar multe dintre rudele celor dispăruți au o altă variantă, bazată pe mărturisirile unora dintre supraviețuitori. Ei spun că că la bordul navei existau doi securişti care făceau parte din echipaj. Aceştia nu ar fi străini de ceea ce s-a întâmplat cu adevărat în acel moment. Se pare că, auzind ce se întâmplă în ţară, o parte din echipaj a vrut să se întoarcă imediat acasă, fără escală, iar cealaltă, manipulată și amenințată de securiști, nu. S-au certat, s-a creat panică, poate chiar revoltă la bord ș.a.m.d.

Misterul este adâncit de faptul că, în mod extrem de curios, scafandrii spanioli care au cercetat vasul după scufundare nu au găsit niciun cadavru în interior! Familiile dispăruților au încercat să afle câte ceva de la căpitanul navei, dar nu au reuşit să scoată un cuvânt de la acesta.

Iată că în jurul aceleiași date, dar cu 31 de ani mai târziu, același Constantin Dinu, de data aceasta comandantul unei nave comerciale, a participat la salvarea a 10 navigatori din ghearele morți.

Există și minuni de Crăciun, iar comandantul român și echipajul său au dat dovadă de o pregătire profesională ireproșabilă, i-au găsit în timp util și i-au salvat pe cei 10 naufragiați de pe nava Dong Yang, după ce căutarile celorlalte nave eșuaseră. În echipajul navei salvatoare JPO Pisces se mai afla un român, ofițerul mecanic Gheorghe Marius Andrei.

Filmul operațiunii de căutare și salvare, așa cum a fost consemnat de comandantul Dinu, în raportul din jurnalul de bord al navei

Mai jos redăm câteva fragmente din raportul consemnat în jurnalul de bord al navei JPO Pisces, în cadrul acestei dificile operațiuni de căutare și salvare pe mare.

“(…) Astăzi, 22/12/2020, 01.02 LT (21/02/2020 17.02 UTC), în poziție Latitudine 05 grade 32 minute zecimal 3 Nord, Longitudine 110 grade 01 minute zecimal 2 Est, primim prin NAVTEX, AVERTISMENT DE NAVIGAȚIE nr. 447, prin Hainan MSA China, cerere de căutare și salvare, arătând că în vecinătatea aproximativă a traseului navei pe care o comand, în vecinătatea poziției Latitudine 08 grade 08 minute zecimal 2 Nord, Longitudine: 110 grade 03 minute zecimal 6 est, 10 membri ai unui echipaj au pierdut contactul după ce au parasit nava Dong Yang, sub pavilion Sierra Leone, care se afla in primejdie și s-au  îmbarcat pe pluta de salvare. Distanța de mers de la poziția navei la poziția de primejdie: 157 NM.

Imediat contactăm, așa cum am menționat, MSA Hainan China și primim instrucțiuni pentru a ne menține cursul și pentru a ne păstra veghea cu atenție.

– La ora 07.36 LT, nava primește instrucțiuni de la Centrul de coordonare MRCC China / SAR pentru a trece la poziția de primejdie menționată și pentru a asista / contacta coordonatorul local MRCC SAR pentru operațiuni de căutare și salvare la fața locului. Poziția navei în momentul modificării cursului la începerea operațiunii SAR: Latitudine 06 grade 36 minute zecimal 8 Nord, Longitudine 110 grade 28 minute zecimal 3. Distanța până la poziția de primejdie 95 NM. S-a crescut numărul de personal de veghe de pe ambele borduri ale navei. 

– La ora 10,20 LT nava, NORDIC BULKER intră în contact și transmite comunicarea comandantului navei M / V AL SAMRYA care se afla la fața locului,  că suntem în zona de căutare a unei plute de salvare a navei DONG YANG cu 10 persoane la bord cu comunicarea pierdută. 

– La 10.26 LT a primit instrucțiuni de la comandantul operatiunii pentru a începe și modifica cursul și viteza pentru zona de căutare împreună cu celelalte nave. 

– La ora 11.30 s-a raportat găsirea țintei AIS, a M / V DONG YANG în poziție Latitudine: 07 grade 14,2 minute N, Lungime: 110 grade 03,7 E în derivă 253 grade x 7 Nm  și am primit informații de la comandantul operațiunii să ne focusăm pe căutarea plutei de salvare.

– La ora 11.33 LT intrăm în contact radio cu un membru al echipajului plutei de salvare și transmitem informațiile către comandantul operațiunii. Propun și primesc aprobarea ca să fac manevre cu nava  pentru a verifica claritatea și intensitatea semnalului de comunicație. Poziția navei: Latitudine 07 grade 18,0 minute N, Longitudine 110 grade 16,3 minute E. A efectuat mai multe rondouri  pe ambele părți până la localizarea acelui semnal de transmisie cel mai puternic al plutei de salvare. Comandantul operațiunii de căutare și salvare instruiește alte nave să se apropie din direcții diferite de poziția noastră și să încerce să comunice cu pluta de salvare, pentru a reduce zona de căutare.

– La 12,20 LT am modificat drumul navei până la 235 de grade, pe măsură ce alte nave intră în drumul opus celui mai puternic semnal radio de la pluta de salvare. S-au efectuat lansări ale rachetelor-parașută roșii, pentru a ne putea identifica cu celelatle nave și cu pluta de salvare. Fără succes însă, din cauza vizibilității scăzute.  Semnalele cu sirenă și fluiere au fost utilizate continuu și în moduri alternative. 

 – La 13.16 LT, vedem pluta de salvare la aproximativ 20 de grade pe partea din prova-tribord, în poziția navei: Latitudine 07 grade 13.9 N, Longitudine 110 grade 10.7 E. Încep să modific cursul și viteza, încercând și să mă apropii astfel cu direcție  și viteză variabile, pe lângă folosirea semnalelor luminoase și auditive. Comandantul operațiunii mi-a dat dreptul să decid continuarea salvării  sau să monitoriz doar pluta.

– La ora 13.25 LT, deoarece echipajul meu a fost pregătit anterior, inclusiv toate opțiunile pentru operațiunile de îmbarcare pe ambele părți, decid să procedez pentru salvare, inclusiv să primesc de la alte nave din vecinătate ajutor, adăpost antivânt, pentru a efectua operarațiunea în siguranță. Prima încercare de abordare a plutei de salvare, prin tribord, eșuează, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile (7 BF NW, val 3-5 metri, vizibilitate redusă prin ceață). A doua încercare de abordare a plutei de salvare, prin deriva navei proprii prin partea de babord, reușește.

– La 13,50 LT a lansat prima saulă, prin intermediul aparatului de aruncare a bandulei și, cu succes, ne conectăm/securizăm prin recuperarea  saulei de salvare a navei noastre. Echipajul nostru trage saula conectată la plută pentru apropiere, folosind motorul principal pentru păstrarea adăpostului. În continuare, a fost lansată și a doua saulă, pentru a asigura pluta de salvare.

– La ora 14.15 LT începe îmbarcarea prin mijloace de îmbarcare, multe mijloace suplimentare de îmbarcare pregătite ca opțiuni secundare (plase de marfă, scară pilot, plasă prin grindă de buncăr, linii de siguranță cu noduri). Am observat că echipajul plutei de salvare este slaăbit și fără putere.

– La 14.20 LT a terminat îmbarcarea la bord a membrilor echipajului plutei de salvare. Echipajul primește imediat asistență de prim ajutor și cazare caldă adecvată, inclusiv haine, pături, apă. Raportez starea recuperării persoanelor în condiții de siguranță.

– La ora 14.30 LT a finalizat deconectarea plutei de salvare în poziția Latitudine 07 grade 12,6 N, Longitudine 110 grade 10,5 E și a primit instrucțiuni că operațiunea SAR a fost finalizata cu succes. MRCC Vietnam și China trimit mesaje pentru a relua călătoria noastră către următoarea destinație. 

– La navă se urmăresc procedurile pentru cazare la bord, inclusiv monitorizare și carantină. (…)”

Dublu miracol: alți 13 marinari naufragiați salvați de o navă comandată tot de un român, în aceeași zonă!

Doar după două zile și cam în aceeași zonă, pe data de 24 decembrie 2020, o alta navă comercială, port-containerul Monaco (pavilion Liberia), la comanda căreia se află un alt român, c.l.c. Florin Negrău, aflată în drum către Hong Kong, venind din Taiwan/Kaohsiung, a efectuat o operațiune de salvare de vieți omenești pe mare. Pe comandă, în jurul orei 15.15 LT, în canalul VHF de “Distress” s-a auzit strigătul disperat:  ”Monaco, Monaco we are sinking!”.

Ofițerul de cart, românul Petru Branză, l-a chemat imediat pe comandantul Florin Negrău, care nu a stat deloc pe gânduri și a inițiat imediat procedurile de salvare, împreună cu echipajul său, format din șeful mecanic de origine germană și restul de naționalitate ucraineană.

Nava chineză “bulk-carrier” (cargou vrachier – n. red.)  Zhou Fu Sheng a fost lovit și el de ciclonul Krovanh și, din cauza înclinării mari, amarajul a cedat, iar marfa s-a deplasat, afectând grav stabilitatea și ducând la scufundarea foarte rapidă a navei. Echipajul, format din 13 navigatori de naționalitate chineză, a sarit în apă, unii de la pupa, alții de pe teugă. Toți cei 13 au reușit să ajungă, cu traumatisme ușoare, la pluta de salvare, care s-a ridicat de pe nava care s-a scufundat.

Datorită veghei atente ale ofițerului român și a organizării exemplare a operațiunilor de salvare, conduse de cel mai tânar comandant al flotei de 121 de nave ale companiei, românul Florian Negrău (36 de ani), cei 13 navigatori naufragiați au fost rapid recuperați la bordul navei Monaco, aflată în apropiere, au primit îngrijirile necesare în astfel de situații, pentru fi încredințați autorităților din primul port.

Comandantul Florin Negrău a declarat: ”Am salvat 13 marinari de naționalitate chineză, de pe nava Zhong Fu Sheng, care s-a scufundat în apropierea navei la comanda căreia mă aflu, MV Monaco. Toți cei 13 marinari au fost salvați și aduși în siguranță la bordul port-containerului Monaco. Echipajul a acțional exemplar, fapt ce a dus la recuperarea rapidă a tuturor navigatorilor eșuați. Iar pentru asta îi felicit pe toți!”

A doua operațiune de salvare, din 24 decembrie

Și ca să fie tabloul complet, nava Monaco, comandată de Florin Negrău, a acostat în port (cu navigatorii salvați) chiar în pupa navei… JPO Pisces, navă care, cu doar două zile înainte, salvase și ea de la naufragiu 10 navigatori și care se află sub comanda tot a unui român, comandantul Constantin Dinu.

Reamintim că, în data de 17 septembrie a.c., nava COSCO Malaysia, condusă de comandantul român Bogdan Rusu, a salvat, în Golful Mexic, în timpul uraganului Sally, echipajul ambarcațiunii (yacht) aflată în derivă Yes Dear, format din 4 membri.

„Cei trei români comandanți de navă, împreună cu echipajele lor, trebuie propuși pentru premiul Bravery at Sea 2020, acordat de catre International Maritime Organization – IMO în fiecare an, pentru fapte de vitejie pe mare. Sunt convins că, de această dată, România are șansa, pentru prima dată in istorie, să-și treacă în palmares această onorabilă distincție, datorită curajului colegior noștri de pe mare.”, a declarat ambasadorul-maritim IMO dr. ing. Ovidiu Cupșa, directorul CERONAV Constanța.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -