Președintele PSD, Liviu Dragnea, nu mai are nicio posibilitate să-l impună pe Eugen Nicolicea – sau orice altă persoană – în funcția de ministru al Justiției. La remaniere, Klaus Iohannis blochează tot. În Parlament, UDMR lasă în ofsaid coaliția PSD-ALDE.
Remanierea Guvernului, încercată de Dragnea în aceste zile, lasă PSD-ul la mâna lui Klaus Iohannis. Acesta nu va numi personaje compromise, precum Eugen Nicolicea, Șerban Nicolae sau Florin Iordache.
Restructurarea Guvernului e varianta prin care, teoretic, PSD reușește să evite coliziunea cu președintele țării, urmând să primească votul în Parlament. Dar și aici intervin două probleme.
- UDMR, prin vocea președintelui Kelemen Hunor, a anunțat (la RFI) că nu va susține coaliția PSD-ALDE la votul pentru restructurarea Guvernului. Prin urmare, cu o majoritate extrem de fragilă, Dragnea riscă să piardă la vot.
- Chiar dacă ar reuși să câștige la votul pentru restructurare, PSD și ALDE nu și-ar putea introduce noii miniștrii în Guvern fără voința lui Klaus Iohannis, căci lui îi revine rolul constituțional de a semna decretele individuale de numire.
Așadar, forțând demisia lui Tudorel Toader, Liviu Dragnea a intrat într-o capcană. E posibil ca el să nu-și poată impune favoritul la Ministerul Justiției nici până la sfârșitul anului!
Mai mult: Dragnea nu se mai poate baza nici pe complicitatea lui Tudorel Toader, cel care, din postura de ministru demisionar care va conduce ministerul până la numirea unui nou ministru, nu va uita umilința la care l-a supus liderul PSD în ultima vreme.
Anunțul lui Kelemen Hunor
- „UDMR va lăsa coaliţia PSD-ALDE să arate că are majoritate. Noi nu am luat o decizie, dar eu cred că dacă am votat o dată Guvernul, primul Guvern Grindeanu, după aceea Tudose, o dată Guvernul Dăncilă, a patra oară nu cred că va fi cazul să votăm un Guvern, mai ales că ei au majoritate. Vreau eu să se demonstreze că au majoritate, ei trebuie să adune 233 de voturi, noi încercăm să nu-i încurcăm nici pe cei din Opoziţie, nici pe cei din PSD-ALDE. De aceea, eu cred că dacă se va demonstra că această coaliţie are majoritate, poate reuşim şi noi să stopăm aceste acuzaţii total nefondate că PSD-ALDE stă în voturile noastre şi permanent noi nu ştiu ce şantajăm în dreapta şi în stânga, ceea ce nu este adevărat. Sunt acuzaţii lipsite de orice bază”.
- „O restructurare, dacă cei care guvernează consideră că ar fi în beneficiul actului de guvernare, se poate face. Au făcut şi alţii, am făcut şi noi, nu ar fi asta o problemă. (…) Premierul ar trebui să decidă dacă restructurează sau nu Guvernul, dacă are argumente, se poate face”.
- „Să ocoleşti prin restructurare şi printr-un vot în Parlament preşedintele, din punctul meu de vedere, nu se poate. Și oricum nu se va întâmpla, pentru că preşedintele semnează decretele de numire a miniştrilor individual, nu semnează lista. Şi dacă el semnează – hai să spunem – 26 de miniştri din 27, iar unuia îi spune că «nu pot să semnez fiindcă nu consider că e potrivită persoana respectivă pentru funcţia de ministru», nu se va întâmpla nimic. Te duci la Curtea Constituţională, este un conflict constituţional şi va decide CCR. Această posibilitate încă nu a fost încercată niciodată în România. Eu nu cred că poţi să ocoleşti preşedintele, dacă preşedintele are o convingere fermă faţă de o anumită persoană. Deci, din punctul meu de vedere, nu stă în picioare acest argument, că facem restructurarea doar să ocolim preşedintele. Restructurarea trebuie să o faci dacă ai nevoie să faci actul guvernamental mai performant”.
Fain ! Livache si-a dat una tare cu ciocanul drept in coaiele lui mici, zbircite si vestejite admirate acum doar de Irinuca la Scroviste ! Tot asa Dementule ! MUIE PSD !
PSD ALDE IN AFARA legii Art.40 Alin.2 din Constitutie. Arestati toti smenarii acestui grup infractional, altfel prin tampenia asistatilor si oligofrenilor din Muntenia si Moldova vor revenit pe cei mari. Telul PSD ALDE este RoExitul!!!!
Foarte subtilă analiză! Ce ași în mînecă are PSD-ALDE, că mă gîndesc că n-au plecat să dea cu capu-n gard fără un plan B sau C?
Poate asta este varianta de a iesi de la guvernare. Daca ies acum, pana la anul uită lumea de mizeriile lor si îi voteaza din nou. Vor da vina pe cei fare le-au luat locul si evident, pe Johannis.
Sperante mici, dar, totusi, sperante! Ma tem insa de fortele raului, ca au mereu idei salvatoare, la ei miza e prea mare, ei pierd totul daca nu pacalesc electoratul!!!! Atentie!!!