Reputat istoric basarabean despre un vechi obicei al Moscovei: „În 1941, sovieticii au aruncat în aer barajul Centralei hidroelectrice de la Zaporojie, pentru ca nemții să nu poată trece Niprul pe baraj”

2
76450
Barajul Kahovka, avariat parțial în noaptea de 5 spre 6 iunie

„Rușii au aruncat în aer barajul hidrocentralei de la Kahovka, de pe Nipru. Face parte din experiența de secole a lor de aplicare a practicii «pământului pârjolit»”, scrie reputatul istoric și om politic basarabean Anatol Petrencu pe blogul său de pe platforma ProMemoria.

Anatol Petrencu e convins că rușii au aruncat în aer barajul de la Kahovka, de pe fluviul Nipru, din sud-estul Ucrainei. Istoricul de la Chișinău arată că și pe vremea Uniunii Sovietice, Moscova a procedat la fel: „Pe data de 18 august 1941, în fața trupelor germane în ofensivă, sovieticii au aruncat în aer barajul Centralei hidroelectrice de la Zaporojie – Dneproghes. Asta pentru ca nemții să nu poată trece Niprul pe baraj. Documentele demonstrează: militarii Regimentul 157 al NKVD, împuternicit cu paza obiectivelor de importanță majoră, pe 18 august, între 20.00 și 20.30, au aruncat în aer barajul hidrocentralei”.

O „ispravă” similară a fost, tot în cel de-al Doilea Război Mondial, „aruncarea în aer a barajului primei ecluze a Canalului Marea Albă – Marea Baltică. Uriașul val a șters de pe fața pământului localitatea din calea apei – Poveneț. Cu tot cu locuitorii orășelului, cu case, cu tot ce a fost în fața Potopului provocat de ostașii roșii”.

Anatol Petrencu

Autorul articolului, istoricul și politicianul liberal Anatol Petrencu (69 de ani), este o somitate academică în Republica Moldova. Doctor în istorie, profesor universitar, el și-a început cariera ca asistent universitar la Catedra de Istorie Universală din cadrul Universității de Stat a Republicii Moldova. În perioada 1990-1992 a fost decan al Facultății de Istorie, iar între 1998 -2006 a fost președintele Asociației Istoricilor din Republica Moldova. În 2010 a făcut parte din Comisia pentru studierea și aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova. Din octombrie 2010 este directorul Institutului de Istorie Socială „ProMemoria”.

Argumentele istoricului Anatol Petrencu

„D-ale Istoriei… Rușii au aruncat în aer barajul hidrocentralei de la Kahovka. Timpuri noi, aceleași tactici”

„Ne referim la experiența de secole a rușilor de aplicare a practicii «pământului pârjolit». Sute de ani, la retragerea forțelor militare ale rușilor, din raționamentul de a căra cu ei sau de a distruge (dacă nu sunt în stare să ducă cu ei la retragere), – bunurile materiale au fost distruse. Pentru «a nu fi folosit de adversar».

Cel mai la îndemână exemplu este incendierea Moscovei în 1812: în fața trupelor lui Napoleon, general-guvernatorul Moscovei Rostopovici a ordonat distrugerea orașului până la temelie; la indicația lui au fost pregătite substanțe inflamabile, precum și polițiști, îmbrăcați în civil, care au dat foc Moscovei.

După mai mult de un an de relații excelente de prietenie și cotropiri teritoriale coordonate, pe 22 iunie 1941, Germania condusă de A. Hitler a atacat URSS condusă de I. Stalin. Fiind pregătită de ofensivă împotriva Germaniei, conducerea de la Kremlin a fost surprinsă de înaintarea vertiginoasă a forțelor militare germane și nevoită să se retragă în interiorul țării și… să aplice tactica «pământului pârjolit». La 29 iunie, I. Stalin și V. Molotov au semnat o Directivă în care cereau organelor de partid și de stat, între altele: «(…) 4. În cazul retragerii unităților Armatei Roșii, a trimite (în regiunile din interiorul URSS – n. a.) tot materialul rulant, a face să nu rămână nici o locomotivă, nici un vagon; a nu lăsa dușmanului nici un kilogram de pâine, nici un litru de carburanți (…). Toate bunurile de preț, inclusiv metalele neferoase, grâul și combustibilul, ce nu pot fi evacuate, urmează a fi nimicite necondiționat».

Conducerea numitei RSS Moldovenești a aplicat Directiva Kremlinului la condițiile basarabene: culturile cerealiere și cele de plante oleaginoase, rezervele de alimente ce se găsesc în depozite de lemn «să fie stropite cu benzină sau gaz lampant și să li se dea foc». Aceleași culturi – indică în continuare documentul citat –, dar depozitate în încăperi ignifuge (depozite din cărămizi, elevatoare și uscătorii), să fie nimicite pe calea aruncărilor în aer.

Pe data de 18 august 1941, în fața trupelor germane în ofensivă, sovieticii au aruncat în aer barajul Centralei hidroelectrice de la Zaporojie – Dneproghes. Asta pentru ca nemții să nu poată trece Niprul pe baraj. Documentele demonstrează: militarii Regimentul 157 al NKVD, împuternicit cu paza obiectivelor de importanță majoră, pe 18 august, între 20.00 și 20.30, au aruncat în aer barajul hidrocentralei.

Dar aceasta nu a fost unica «faptă eroică» a militarilor sovietici. O altă «ispravă» a fost aruncarea în aer a barajului primei ecluze (dacă privim de la lacul Onega spre Marea Albă) a Canalului Marea Albă – Marea Baltică. Uriașul val a șters de pe fața pământului localitatea din calea apei – Poveneț. Cu tot cu locuitorii orășelului, cu case, cu tot ce a fost în fața Potopului provocat de ostașii roșii. După reocuparea nordului Bucovinei (1944) sovieticii au trimis bărbații bucovineni la restabilirea barajului. Datorită subnutriției, îmbrăcămintei și încălțămintei neadecvate locului de muncă forțată, muncii supraomenești, majoritatea absolută a românilor au murit acolo (în iarna anului 1944-1945).

Iată că Istoria se repetă: pe data de 6 iunie 2023, dorind din răsputeri să împiedice contra-ofensiva Forțelor militare ucrainene, operațiune de eliberare a Ucrainei, militarii ruși au decis să arunce în aer barajul hidrocentralei de la Kahovka.

Uimit de proporțiile catastrofei, Kremlinul a dat vina pe partea ucraineană. Nu este prima dată când rușii afirmă cum că ucrainenii înșiși bombardează propriile lor orașe.

Specialiștii în domeniu au demonstrat că barajul a fost distrus din interior, adică de către militarii ruși (hidrocentrala este sub ocupație rusească. Deocamdată). Încă din octombrie 2022 barajul a fost minat (există dovezi în acest caz). În plus, barajul a fost șubrezit, dorindu-se, probabil, să elibereze cantități de apă capabile să înece insulele de pe Nipru, ocupate de militarii ucraineni, în cadrul pregătirii contra-ofensivei de proporții. Forțele ucrainene se pregătesc de eliberarea teritoriilor ocupate de cotropitorii ruși. De frică, rușii au aruncat în aer barajul. Proporțiile catastrofei le vedem la ecrane: putiniștii au comis încă o crimă împotriva umanității. Iată că suntem nevoiți să întrebuințăm un nou cuvânt – ecocid – distrugerea în masă a florei și faunei ca urmare a catastrofei ecologice provocate de ruși.

Aventura criminală a regimului Putin a dus la prea multe victime umane. Iar acum, prin înec, au murit zeci de mii de animale domestice.

În rezultatul distrugerii barajului de către militarii ruși, Armata ucraineană va fi nevoită să modifice tactica viitoarelor lupte împotriva cotropitorilor. Dar crima de la Kahovka nu o va opri din realizarea planului de eliberare a țării lor, a Ucrainei.

Slava Ucraine!”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Caracatița din Buzău a lui Ciolacu: 104 rubedenii și prieteni care sug de la stat peste 6 miliarde de lei! Șeful PSD, viitor premier, n-a muncit până la 37 de ani

* Deficitul crește exploziv: gaura bugetară făcută de PSD-PNL a ajuns la 32 de miliarde de lei la sfârșitul lunii mai, în creștere cu 12 miliarde față de acum două luni!

* PSD-istul Mihai Tudose, acuzat de consiliera sa de la Bruxelles că a hărțuit-o sexual. „Îmi spunea să merg în fața lui ca să-mi vadă fundul. Vorbea vulgar, făcea aluzii: «Îmbracă-te mai mult în fustă, știi că ai craci frumoși!»”

* EDITORIAL CARTIANU. Tăiați, bă, pensiile speciale!

* Barajul de la Nova Kahovka, detonat la ordinului unui general rus beat? Ucrainenii au văzut șocați cum soldații ruși sunt înghițiți de torent

* AUDIO. „Mâine să nu vii la Parlament, jegule! Îți rup chiloții de pârțar ce ești, mă, m…! Să ți-o îndes!“ Deputatul Titi „Patru-Mâini“, dat afară de AUR după ce s-a îmbătat și a sunat alți parlmentari până la 3 dimineața

* Viktor Orban se bazează pe imperiul rus pentru ca SUA să fie împinsă în afara Europei, iar el să redeseneze granițele Ungariei. Dezvăluirile unui fost ofițer de informații maghiar

* ANALIZĂ. Cum i-a trecut României glonțul pe la ureche, sub Năstase, Ponta, Dragnea și Dăncilă. China, „cel mai neiertător creditor din lume“, distruge țările pe care le împrumută

* Săptămâna horror a Alexandrei Păcuraru la Realitatea Plus: xenofobie, țățism, deputat USR alungat cu minciuni, ex-ministru siderat de pocirea numelui…

* Furia tâmpă a lui Olăroiu: „Eu, când aud de UE, înnebunesc! Ce ne dă nouă Europa?! Ne pune tot felul de restricții, dar nu ne dă nimic în schimb”

2 COMENTARII

  1. Și cine erau sovieticii? Că ăla care era conducătorul mult iubit al URSS nu avea nici o legătură cu etnia rusă, sau asta a uitat domnul profesor?
    Tactica pământului pârjolit se practică de cel care este invadat, nu de invadator. Este o PROSTIE sa presupui că agresorul, Rusia în cazul ăsta, aplica tactica pământului pârjolit. Dacă Ucraina arunca in aer câteva poduri și căi ferate din partea de este, la începutul invaziei ruse, trupele lui Putin nu mai aveau nici o șansă să ajungă de dimineața până seara la porțile Kievului. Dar ei, s-au retras în oraș și au adus războiul printre civili.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here