Doi psihologi au încasat 80 de milioane de dolari pentru tehnici noi de tortură folosite de CIA

0
2308

Când Khalid Sheikh Mohammad (pakistanezul considerat „creierul” atacurilor din 11 septembrie 2001) a traversat, marți, coridoarele Tribunalului Militar al Statelor Unite ale Americii, la Baza Militară din Guantanamo, s-a întâlnit pentru prima dată după mulți ani cu un vechi cunoscut.

Era psihologul american James E. Mitchell, care, împreună cu colegul său Bruce Jessen, a fost responsabil pentru conceperea – și în multe cazuri, testarea, implementarea și evaluarea – tehnicilor de tortură utilizate de CIA în bazele sale secrete împotriva deținuților, după atacul asupra Turnurilor Gemene din New York.

James E. Mitchell (68 de ani) a intrat în rândul Forţelor Aeriene ale SUA, în 1974, şi s-a specializat în dezactivat bombe înainte de a-şi da doctoratul în psihologie

După cum el însuşi a recunoscut în timpul audierilor, Mitchell a supravegheat și practicat torturarea multor deținuți, printre care şi s-a aflat şi Mohammad.

„A fost foarte șocant faptul că oamenii pe care el i-a torturat s-au aflat în acea cameră și când a spus, în fața lor, că i-ar tortura din nou dacă s-ar afla în aceeaşi situaţie”, a spus Julia Hall, expert Amnesty International care participă la audierile din Guantanamo, potrivit BBC.

Una dintre tehnicile noi de interogatoriu pe care psihologii respectivi le-au sugerat CIA spre a fi folosite se numeşte „înecul simulat”, despre care însuşi Donald Trump spunea că „funcționează cu adevărat”.

Tortura, considerată o „datorie morală”

Khalid Sheikh Mohammad a fost capturat, în 2003, în Pakistan

Potrivit unui raport al pre-procesului publicat miercuri de New York Times, fostul subcontractant CIA a explicat că, după atacurile din 11 septembrie 2001, care au făcut 2.976 de morţi, el a considerat ca o ”datorie morală” să prevină orice nou atac.

”Protejarea vieţii americanilor a fost mai importantă decât disconfortul teroriştilor care au acţionat în mod voluntar împotriva noastră”, a adăugat psihologul, care a recunoscut că el însuşi a participat la mai multe sesiuni de simulări de înec („waterboarding”).

Procesul a cinci bărbaţi acuzaţi de plănuirea atacurilor din 11 septembrie, între care organizatorul autoproclamat Khalid Sheikh Mohammad, urmează să se deschidă în ianuarie 2021 la Guantanamo.

Dar potrivit experților consultați de BBC Mundo, mărturiile lui Mitchell și Jessen pot fi văzute ca unul dintre semnele că procesul împotriva celor acuzați de atacurile din 11 septembrie nu va avea loc niciodată cu adevărat.

Slabe speranţe pentru acuzatorii CIA

Audierile oficiale sunt programate pentru ianuarie anul viitor, dar mulți se îndoiesc că baza americană de la Guantanamo este pregătită la nivelul infrastructurii pentru a găzdui un astfel de eveniment.

„Fără îndoială, acesta este motivul pentru care Mitchell s-a oferit să depună mărturie, pentru că, aparent, nu are de ce să se teamă și este o oportunitate de a-și apăra acțiunile care sunt, să fim sinceri, complet imposibil de apărat potrivit oricărui standard juridic sau moral”, a comentat Wells Dixon (alăturat), avocat al Centrului pentru Drepturile Constituționale, o organizație dedicată contestării a ceea ce ea consideră reținerile ilegale de la Guantanamo.

Potrivit expertului, pare foarte puţin probabil ca mărturia psihologului să aibă un cât de mic efect practic, atât în ceea ce privește avansarea în judecarea atentatelor de la 11 septembrie, cât și legat de posibila confirmarea a unei responsabilității din partea CIA pentru folosirea tehnicilor de tortură interzise de lege.

Cu toate acestea, crede expertul, mărturia psihologilor ar putea dezvălui detalii suplimentare despre programul de tortură.

„A fost nevoie de mulți ani pentru a-i face responsabili pe torţionari ca Pinochet și alții autori dovediţi pentru crimele lor în timpul războaielor murdare din America Latină și în alte părți. Avem un drum lung de parcurs în ceea ce privește programul de tortură al CIA, dar sunt sigur că vom ajunge acolo unde trebuie”, adaugă Dixon.

Cum să te îmbogăţeşti din sfaturi cu tortura

Conform datelor dintr-o anchetă a Senatului SUA, CIA a plătit lui Mitchell și Jessen 1.800 de dolari pe zi, iar compania pe care cei doi au creat-o a primit 80 milioane de dolari pentru serviciile de consultanţă, până la rezilierea contractului în 2009.

Acest lucru s-a întâmplat după ce CIA a convenit deja să le plătească, printre altele, şi un contract de compensare de 5 milioane de dolari care acoperă, printre altele, costuri generate de o eventuală urmărire penală pentru acţiunile lor.

Conform contractului actual, agenția americană de spionaj este obligată să plătească, până în 2021, diferite tipuri de cheltuielile legale companiei create de cei doi psihologi specializaţi în noi forme de tortură.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Cât a mai rămas până la Apocalipsă. Măsurătoarea oamenilor de ştiinţă

* Sorin Ovidiu Bălan și fiul său au țepuit statul cu 3.000.000 €. Pușcărie pentru fiul „justițiarului” de la OTV-RTV-EVZ-Antena 3

* BREXIT. Regina i-a împlinit visul lui Boris: a promulgat legea „marelui salt”, cu 8 zile mai devreme. „UK este în criză constituţională”, anunţă liderul Partidului Naţional Scoţian din Parlamentul britanic

* Ţărişoara din UE ce l-a dat lumii pe amiralul care, exact acum 200 de ani, descoperea Antarctica. Studiu: gheaţa arctică nu se va reface după topirea provocată de încălzirea globală

* Cum se extinde coronavirusul în lume. România ia primele măsuri de prevenire a epidemiei de pneumonie care face ravagii în China

* Rareş Bogdan: „Breaking news – PSD cere rezoluție contra României. E de noaptea minţii!”

* VIDEO. „E o ruină, un dezastru!” Furtuna „Gloria” a distrus paradisul din delta Ebrului. Imagini apocaliptice cu ton roşu pe promenadă

* Alertă mondială: coronavirusul din China poate provoca o pandemie! A ajuns şi în România? Șerpii vii vânduţi la piaţă – posibilă sursă a focarului din oraşul Wuhan

* Un profesor universitar din SUA îl desfiinţează pe primarul cu discurs nazist din Târgu Mureş: „Propune o soluție dezgustătoare și criminală prin consecințele ei”

* Carmen Dan i-a dat cadou lui Dragnea, abuziv, un BMW de 100.000 de euro, din banii românilor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here