DOCUMENT. Discursul video în care Putin a anunțat invadarea Ucrainei a fost înregistrat încă de luni, când a semnat decretul privind independența regiunilor Donețk și Lugansk

1
4484

Ziarul rus independent Novaia Gazeta – fondat de ultimul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov, care este și acționar minoritar – a făcut o dezvăluire incredibilă: discursul video în care Putin a anunțat invadarea Ucrainei, difuzat joi, la ora locală 5.30 (4.30 la București), a fost înregistrat încă de luni, 21 februarie! Adică exact în ziua în care dictatorul de la Kremlin semna decretele privind recunoașterea independenței autoproclamatelor „republici populare” Donețk și Lugansk, din estul Ucrainei.

„Novaia Gazeta” a descoperit data înregistrării discursului video al lui Vladimir Putin analizând metadatele fișierului video postat de Kremlin pe rețelele sociale.

Luni, 21 februarie, Putin a anunțat că recunoaște independența republicilor separatiste Donețk și Lugansk, primul pas în declanșarea conflictului militar împotriva Ucrainei.

Ziarul „Novaia Gazeta” este una dintre ultimele publicații independente din Rusia, cu o atitudine critică la adresa Kremlinului. Șapte ziariști de la „Novaia Gazeta”, inclusiv Anna Politkovskaia, au fost asasinați în ultimele două decenii, după ce au demonstrat implicarea statului rus în izbucnirea războiului din Cecenia, în timpul primului mandat de prim-ministru al lui Vladimir Putin (spre finalul președinției lui Boris Elțîn).

În discursul difuzat joi în zori, președintele Rusiei a invocat nevoia de ”denazificare” a Ucrainei. El spune că, atunci când a decis atacarea Ucrainei, a răspuns solicitărilor celor două „republici populare” din Donbass.

Bilanț terifiant: 7 jurnaliști de la „Novaia Gazeta”, uciși în perioada regimului criminal al lui Putin

Ziarul „Novaia Gazeta” a fost fondat în 1993 de ultimul președinte al URSS, Mihail Gorbaciov (1985-1991), cu banii încasați de acesta pentru Premiul Nobel pentru Pace, care i-a fost atribuit în 1990.

Cele mai multe acțiuni la „Novaia Gazeta” sunt deținute de colectivul redacțional. Doar 10% îi aparțin lui Mihail Gorbaciov, iar alte 14% omului de afaceri Aleksandr Lebedev.

De-a lungul anilor, 7 jurnaliști ruși de la „Novaia Gazeta” au plătit cu viața pentru dezvăluirile pe care le-au făcut despre politicieni corupți. În plus, redacția ziarului a fost ținta unui atac chimic în martie 2021.

* Igor Domnikov, redactor la Departamentul Proiecte Speciale. Pe 12 mai 2000, jurnalistul a fost bătut violent pe strada Pererva din Moscova. A decedat la spital, pe 16 iulie 2000, în urma unui puternic traumatism cranian.

* Viktor Polkov, activist împotriva războiului civil din Cecenia. Ucis la data de 18 aprilie 2001, la ieșirea din satul Alhan-Kala. Asupra mașinii sale au fost executate rafale de mitralieră.

* Iuri Scekocișin, coordonator al Departamentului care se ocupa cu activitatea criminală din Rusia. A murit în chinuri, în urma unei otrăviri, la data de 3 iulie 2003.

* Anna Politkovskaia, jurnalistă care s-a ocupat de conflictul din Cecenia. Împușcată mortal în liftul blocului în care locuia, pe 7 octombrie 2006.

* Stanislav Markelov și Anastasia Baburova, jurnaliști care au anchetat moartea lui Dominkov. Executați în stil mafiot în centrul Moscovei, cu gloanțe în cap, la data de 19 ianuarie 2009.

* Natalia Estemirova, editorialistă. Ucisă cu mai multe gloanțe în cap și piept. A fost aruncată într-o pădure din Ingușetia.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* A început războiul! Rusia a declanșat „invazia totală a Ucrainei”, din 3 direcții. Explozii în marile orașe, inclusiv Kiev, iar Harkov e sub presiune. Boris Johnson: „Putin a ales calea vărsării de sânge”

* VIDEO. Imagini cutremurătoare: Rusia atacă infrastructura militară, centrele de comunicații și forțele aeriene ale Ucrainei „cu arme de înaltă precizie“

* „Un act sinucigaș pentru Putin și dezastruos pentru poporul rus. O rușine istorică”

* Germania blochează Nord Stream 2, Rusia amenință: „Europenii vor plăti în curând 2.000 de euro pentru 1.000 de metri cubi de gaz!”. Acum, prețul – deja umflat – e de aproape 800 de euro

* Delirul istoric al lui Putin. Minciunile prin care și-a justificat hăcuirea Ucrainei. I-a criticat chiar și pe Lenin, Stalin, Hrușciov și Gorbaciov, care au fost „prea generoși” cu Ucraina!

* VIDEO. Gafă sau scenariu? Scena istorică de la Kremlin care arată că Rusia a decis nu doar independența, ci și ANEXAREA regiunilor ucrainene Donețk și Lugansk

* Planul criminal: „China trebuie să susțină Rusia emoțional și moral. Va avea nevoie de ea când se va lupta cu SUA pentru Taiwan”. Ordinele Guvernului chinez pentru presă au fost făcute publice, din greșeală, chiar de o publicație a Partidului Comunist

Robert Negoiță, dosar penal cu prejudiciu de 130 de milioane de euro! DNA anchetează contractul cu firma de salubritate a lui Silviu Prigoană

* Prim-vicepreședintele ASF a câștigat anul trecut un milion de lei!

* SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (91) / Se strâng cioclii

1 COMENTARIU

  1. Demn de luat in considerare pretextul care il da VV pentru inceperea agresiunii : „denazificarea”.
    Timp de 78 ani URSS si apoi Rusia s-au batut ca niste gorile in piept cum s-au luptat ei cu „fiara nazista” si au eliberat Europa. Lumea occidentala i-a facut jocul trecand sub tacere crimele facute de Stalin si responsabilitatea capitala pe care a avut -o URSS in declansarea (acordul germano-sovietic pentru impartirea Poloniei, anexarea tarilor Baltice si Basarabiei) si continuarea celui de-al doilea razboi mondial (razboiul de agresiune contra Finlandei, hartuielile armate din Delta contra Romaniei chair si dupa cedarea Basarabiei, pregatirea unei operatii uriase de invazie in sud-estul Europei pentru a pune mana pe petrolul romanesc si Balcani , invazie care a fost insa devansata cu cateva saptamani de Hitler care cunoscand planurile lui Stalin a atacat el primul). In toti acesti ani americanii si englezii le-au cantat in struna, au trambitat prin filme, carti si propaganda ca numai germanii sunt criminali de razboi si URSS este „aliatul galant” iar cine are ceva de comentat este infierat ca „fascist”. Asa ca nu at trebui sa ne miram ca ne confruntam cu aceasta imagologie falsa de care se foloseste VV ca este un cruciat in lupta contra „nazismului”, dupa ce sovieticilor si in timpurile noastre rusilor li s-au schimbat in permanent pampersii imputiti si li s-au dat certificate de buna purtare de puterile occidentale care acum culeg ce au semanat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here