Doctorul Beuran admite că la moartea pacientei a contribuit și arsura suferită în timpul operației. „Biologic nu a rezistat. O boală incurabilă, un efort chirurgical și această arsură…”

4
1955
Mircea Beuran

Medicul Mircea Beuran recunoaște că la moartea pacientei de 66 de ani, la Spitalul Floreasca, a contribuit și „această arsură” suferită în timpul operației, care s-a adăugat stării medicale grave a femeii.

Beuran a declarat duminică seara, la Antena 3, că pacienta care a fost arsă în sala de operaţie a decedat, la Terapie Intensivă, unde se afla sub control medical multidisciplinar.

„În intervalul 19.50-20.00 am primit acest semnal, că pacienta a decedat. A decedat în Terapie Intensivă, la Secţia de Arşi. Era sub control medical multidisciplinar, dar probabil contextul biologic în care se găsea pacienta – o boală incurabilă, un efort chirurgical făcut la cerere şi evenimentul neplăcut şi nedorit de nimeni, la care s-a supra-adăugat această arsură, biologic nu a rezistat ca să poată să depăşească tot efortul medical care s-a făcut”, a declarat Beuran.

„Înainte de a fi membru PSD, Beuran e un chirurg de elită”

Preşedintele Colegiului Medicilor, Gheorghe Borcean, îi ia apărarea lui Mircea Beuran.

 • „Asistăm zilele acestea la un asalt mediatic indecent, neprofesionist şi neinformat la adresa unuia dintre colegii noştri cu un renume profesional, care nu merită cu nimic a fi ştirbit prin dezvoltări ideatice fără legături cu relaţiile de cauzalitate, care au dus la acele întâmplări, da, adevărate.”
 • „În medicina românească, dar mai ales în chirurgia contemporană, mai există încă astăzi câteva personalităţi «agabaritice». Oamenii aceştia se cunosc. A vorbi foarte mult despre ei în felul acesta ar însemna să le facem o popularitate de care nu au nevoie. A vorbi doar despre unul sau altul în termeni elogioşi, ar însema să-i nedreptăţim pe ceilalţi.”
 • Gheorghe Borcean

  „Mircea Beuran, doctor si profesor, vine dintr-o şcoală de un prestigiu inegalabil în chirurgia de urgenţă din România. Noi, medicii, chirurgii, poate  foştii pacienţi, dar în niciun caz politicienii noştri, ştim cine au fost aceşti mari doctori, ştim ce înseamnă, pentru chirurgia de urgenţă, şcoala medicală de la Floreasca.” (Îi enumeră pe Ţurai, Papahagi, Soare, Bucur, Vintilă, Borş, Constantinescu, Doboşiu, Dop, Blidaru, Tiron, Popovici-Zeno, Şuteu şi mulţi alţii care „au făcut parte din aceeaşi şcoală, al cărei continuator este astăzi Mircea Beuran”.)

 • „Înainte de a fi membru PSD sau universitar, Mircea Beuran este un chirurg de elită.”
 • „Pacientă cu patologie malignă, tratată şi recidivată, refuzată în alte servicii, operată cu aproximativ 10-12 zile înainte de incidentul care face subiectul acestui scandal, dezvoltă o complicaţie catastrofică, post-operatorie precoce, hemoragică. Lucrurile se petrec în perioada premergătoare sărbătorilor de iarnă şi în afara programului, aşa cum survin urgenţele. Titularul pacientei era dr Mircea Beuran.”
 • „Faţă de urgenţa hemoragică, ameninţătoare de viaţă, echipa aflată la acel moment lângă pacientă îşi anunţă şeful, care indică reintervenţia chirugicală imediată, cu scopul salvării vieţii pacientei.”
 • „Doar cei care nu au participat la astfel de evenimente nu ştiu ce înseamnă o hemoragie exteriorizată pe tubul de dren de peste 1.000 de mililitri, asociată cu  hemoragie digestivă superioară exteriorizată prin hematemeză şi melenă a pacientei operate cu puţină vreme înainte pentru o neoplazie depăşită chirurgical.”
 • „În această situaţie de catastrofă, echipa chirugicală, în absenţa lui Mircea Beuran, demarează procedurile, transferă pacienta la sala de operaţie, instalează dispozitivul operator, aseptizează câmpul cu soluţie alcoolică şi începe intervenţia chirugicală, cunoscând că profesorul urma să sosească de acasă, din clipă în clipă, aşa cum a promis.”
 • „Împrejurarea în care s-a produs evenimentul, adică, fiind vorba de precipitarea în faţa unei urgenţe vitale, nu poate constitui decât o circumstanţă atenuantă în eventualitatea în care cineva s-ar găsi vinovat de faptă.”
 • „Mircea Beuran ajunge în sala de operaţie după ce evenimentul prejudiciabil a avut loc. Acolo găseşte o echipă traumatizată psihic de acest eveniment şi face exact ce trebuia să facă un şef în adevăratul sens al cuvântului, adică preia răspunderea asupra tuturor întâmplărilor legate de acel moment în care a fost implicată pacienta sa. Continuă şi finalizează intervenţia de hemostază, pentru care s-a intrat în sala de operaţie, participă împreună cu echipa de plasticieni la tratamentul complicaţiei combustionale şi finalizează evenimentul prin înscrisurile din protocolul operator, asumându-şi sub semnătura proprie tot ceea ce s-a întâmplat acolo, cu bune şi cu rele, ca un bărbat şi ca un chirurg.”
 • „Iată pentru ce nu aş dori să fac afirmaţii care pot fi interpretate ca antepropunţare într-un viitor dosar, dar sunt convins că este de datoria mea să intervin în această dezbatere, care a devenit publică, pentru a face precizările de mai sus.”
 • „Pe această cale, îi rog pe prietenii săi, pe foştii săi pacienţi să ia atitudine în apărarea lui şi îi sfătuiesc pe mai puţin prietenii săi şi pe neprietenii săi să nu se bucure. A continua astăzi o dezbatere publică, înainte de finalizarea unei anchete, va pune presiune greu de suportat pe echipa medicală, care tratează un caz de maximă greutate umană, o patologie, complicaţiile fireşti legate de aceasta, dar, mai ales, legate de accidentul combustional survenit fără voia lor, dar pe care sunt obligaţi să-l trateze.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

 1. Graba si ignorarea sau necunoasterea regulilor se plateste, pacienta a platit cu viata, asadar acest demers este de-a dreptul NESIMTIT, si presedintele acestui consiliu al medicilor ar trebui sa-si dea demisia, asa cum i-a sugerat jurnalista Emilia Sercan.
  Dumnezeu s-o odihneasca in pace pe aceasta biata femeie!

 2. Toata presa internationala prezinta incompetenta romanilor pe prima pagina. ”Pacient incendiat timpul operatiei” ”Fabrica de doctori din Romania” ”Coruptie la toate nivelurile” etc

 3. Nu stiu cum il rabda pamantul pe imbecilul ala de la colegiul medicilor.
  Daca femeia era de 66 ds ani, in stare grava, de sarbatori si cum mai spune el acolo si Beuran asa o valoare atunci este oarecum scuzabil ca i-au dat foc.
  Cu astfel de oameni nu se poate merge decat in jos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here