Socotit până de curând cel mai influent politician PSD din București – mai puternic chiar decât Gabriela Firea –, Daniel Tudorache, fostul primar al Sectorului 1, este luat la puricat de procurorii anticorupție. DNA a descins joi la 38 de adrese, unde a făcut percheziții legate de achiziții lui Tudorache din banii publici, în numele Primăriei Sectorului 1.
Potrivit unui comunicat al DNA, procurorii fac cercetări în două cauze penale, existând suspiciuni privind comiterea unor infracțiuni de corupție săvârșite inclusiv în acest an, până în ultimele luni ale mandatului lui Tudorache.
Într-unul dintre dosare ar fi vorba, potrivit unor surse judiciare, de achizițiile de tablete pentru elevi și termoscannere pentru școli.
Termoscannere pentru școli cumpărate la de 5 ori prețul pieței și tablete pentru elevi la aproape 2.000 de lei bucata
Luna aceasta, noul primar Clotilde Armand a făcut public contractul privind achiziția a 48.000 de tablete pentru elevi, pe care Daniel Tudorache îl secretizase. Firma Conic design SRL a primit 92 de milioane de lei (peste 1.900 de lei/tableta). În ceea ce privește termoscannerele pentru școli, cumpărate sub pretextul pandemiei, este vorba de 200 de bucăți cumpărate la 15.000 de euro/bucata, de 5 ori mai scump decât dacă ar fi fost luate de pe Emag.
Contractul, semnat în luna mai 2020, a fost încredințat direct către firma DAP Team&Partners, înființată – ce coincidență! – tocmai cu câteva luni înainte, la sfârșitul lui 2019. Respectiva firmă a devenit, imediat după înființare, abonată la contracte cu Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar care ține de Primăria Sectorului 1.
DNA a dat publicității un comunicat pe tema perchezițiilor care-l vizează pe Tudorache.
“În cursul zilei de 19 noiembrie 2020, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost efectuate percheziții domiciliare în 38 de locații situate pe raza municipiului București și județul Ilfov, din care două sunt entități aflate în subordinea unor primării de sector, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice.
În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, Direcției de Operațiuni Speciale și Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei“.