Ministerul de Finanțe condus de PSD a introdus de zeci de ori, în seria de documente aferente proiectului de buget pentru 2023, sintagme aliniate propagandei putiniste, în care războiul de agresiune pornit de Rusia în Ucraina este denumit „operațiune specială” și „conflictul ucrainean”.
Documentul „Raport privind situația macroeconomică pe anul 2023 și proiecția acesteia pe anii 2024-2026” face parte dintr-un set întreg de acte publicate marți, pe site-ul Ministerului Finanțelor, și care vizează bugetul României pe anul următor. Raportul are 156 de pagini, pe parcursul cărora există cel puțin 40 de trimiteri la războiul din Ucraina și consecințele sale.
Raportul asumat de ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, pare scris însă de mai multe persoane nu doar din cauza diferenței de stil, dar și a expresiilor folosite și a perspectivei asupra situației externe.
Pe parcursul celor 156 de pagini se scrie de 31 de ori despre „conflictul ucrainean” și „războiul din Ucraina”, fără a se aminti de Rusia, ca și cum ar fi vorba de un război civil
În majoritatea covârșitoare a referirilor la război, pe parcursul textului se evită rostirea numelui Rusiei și se scrie despre „conflictul din Ucraina”, „conflictul armat din Ucraina”, „conflictul ucrainean” – ca și cum ucrainenii s-ar bate singuri între ei sau ar fi război civil. Mai mult decât atât, chiar în deschiderea documentului, la „Cuvânt înainte”, se scrie nici mai mult, nici mai puțin decât „contextul operațiunii speciale din Ucraina”!
Pe parcursul textului, se scrie de 31 de ori despre „conflictul din Ucraina” și „războiul din Ucraina”.
Există însă câteva pagini scrise în mod evident de altcineva care pare să facă opinie separată de restul autorilor documentului și care nu se ferește să scrie de-a dreptul „războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei”. Expresia apare de 9 ori în text, în 5 pagini (18-22) din Capitolul 1, „Cadrul macroeconomic extern și intern”, și în alte 4 pagini (50-53). În celelalte 147 de pagini, invazia Ucrainei de către Rusia este prezentată mai degrabă ca o răfuială internă, un fel de război civil care le creează neplăceri vecinilor prin perturbarea economiei și generarea unui flux de refugiați.
„Raportul privind situația macroeconomică pe anul 2023 și proiecția acesteia pe anii 2024-2026“ este semnat de ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD) și avizat de vicepremierul Sorin Grindeanu (PSD), secretarul general al Guvernului, Marian Neacșu (PSD), președintele Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, Cristian Nicolae Stănică (afiliat PNL), și ministrul Justiției, Cătălin Predoiu (PNL).
Un document care arată cum gândește, în adâncurile sale, aparatul birocratic din România
Ministru de finanțe al României este masonul Adrian Câciu, personaj căzut din mantaua oligarhului securist Dan Voiculescu, patronul Antenei 3. Înainte să fie pus ministru de Marcel Ciolacu, Adrian Câciu a făcut propagandă pe bani pentru compania chinezească Huawei, sancționată de SUA și de țările din Occident pentru spionaj militar în favoarea Guvernului comunist din Beijing.
A doua zi după ce jurnalista Alina Grigore a semnalat cum se referă Ministerul Finanțelor în documentele sale oficiale la invazia Rusiei, un comunicat a precizat că „o eroare de exprimare nevoită a apărut în raportul pentru buget” și că aceasta ar fi fost corectată.
Realitatea este că, după felul în care arată cele 156 de pagini, „eroarea de exprimare nevoită” pare să fi fost în cele câteva rânduri unde s-a scris despre războiul de agresiune, regula fiind cea a „operațiunii speciale” și a „conflictului ucrainean”.
Fără a reprezenta neapărat o dovadă că România o ia în acest moment pe urmele Ungariei și Austriei, acest document oficial produs de chiar Ministerul Finanțelor arată cum gândesc, de fapt, funcționarii din adâncul instituțiilor statului. Propaganda putinistă, ideile antioccidentale, antidemocratice, au rădăcini foarte puternice în aparatul administrativ și bugetar din România. În 2018, când regimul PSD a intervenit brutal împotriva manifestației anticorupție din Piața Victoriei, forțele de represiune ale jandarmilor au folosit metode utilizate de trupele OMON în Rusia, inclusiv acoperirea numerelor de pe căști cu leucoplast negru, ca să nu poată fi identificați autorii agresiunilor. În aceeași perioadă, Jandarmeria a difuzat pe Facebook secvențe de pe Russia Today cu intervenții brutale ale forțelor de represiune din Rusia, pentru a arăta că și în alte țări se intervine violent împotriva manifestanților pașnici. Filmulețe de pe Russia Today și articole din Sputnik au fost difuzate atunci, pe conturile personale, angajați ai Jandarmeriei și membri PSD.
În timpul pandemiei și după începutul invaziei Rusiei în Ucraina, la suprafață au ieșit de asemenea numeroase cadre – de obicei ofițeri pensionari – din Ministerul de Interne și Armată care propagau scenarii conspiraționiste, antioccidentale și pro-Putin.
În acest context, textul emis de Ministerul Finanțelor nu mai e chiar atât de surprinzător.
Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!
CITIȚI ȘI:
* „În Guvernul de astăzi există oameni care au făcut propagandă pe bani pentru China”. Ministrul Câciu (PSD) – o vulnerabilitate pentru România
* VIDEO. Putinism carpatin. Turcescu: „Să se termine cumva, chit că Ucraina va pierde niște teritorii! Dă-le naibii de teritorii! Asta-i viața”. Cristoiu: „Dă-o dracu’ de bucată de pământ, că oricum nu era a ucrainenilor, aia-i rusofonă!”
* Șefa Comisiei Europene le cere țărilor din Balcanii de Vest să se decidă: ori cu UE și democrația, ori cu Rusia, China și tirania!
* Motivul pentru care Putin ar fi ordonat lichidarea ministrului de Externe din Belarus: „Makei a dat garanții Occidentului, în numele lui Lukașenko, în legătură cu expulzarea prizonierilor politici spre Europa”
* Listele negre făcute de putiniștii români. Politicieni, medici, jurnaliști, artiști și sportivi „vacciniști” sunt somați să-și ceară scuze, fiind comparați cu „criminalii Revoluției”!
* „Mineriada” din TVR se îndreaptă spre directorul Turturică. Gașca Săseanu – Chioțea – Olaianos încearcă „execuția” Nadinei Vlădescu
* 83 de ani de la începutul Războiului de Iarnă: cum a atacat Rusia sovietică Finlanda fără declarație de război, pentru că nu-i cedase 10% din teritoriu. Rușii au bombardat mai întâi orașul Helsinki
* Cunoaștem 3 „sferturi” din 4: Brazilia – Croația, Olanda – Argentina, Franța – Anglia. Favoritele n-au iertat nimic: 6 din 6!