În 1998, rafinăria Teleajen a fost dată rușilor de la Lukoil prin ordin direct al lui Emil Constantinescu. Victor Ciorbea a executat în orb. „Despre Dinu Patriciu am auzit că era agent de influență rus, mi s-a spus și în ce context a fost racolat”. Dezvăluirile sunt făcute de Valentin Ionescu, fost ministru al Privatizării în Guvernul Ciorbea, pentru Newsweek România.
Recent, dosarul unei evaziuni fiscale de două miliarde de euro (conform estimărilor procurorilor), care ar fi fost produse de mecanisme ilicite puse în practică de către Lukoil România și alte subsidiare europene ale grupului rusesc, a fost casat. Procesul va fi reluat de la zero.
A fost nevoie de patru ani să se ajungă aici, însă nu e neapărat surprinzător: în 2015, când premier era Victor Ponta și activele rafinăriei Lukoil se aflau sub sechestru, șeful Guvernului a reacționat prompt și a criticat măsura dispusă de procurori.
Dar cele mai multe suspiciuni privind atitudinea statului român în legătură cu compania rusă datează de acum aproape 22 de ani, când Petrotel Teleajen a fost privatizată de statul român prin vânzarea de acțiuni către Lukoil.
Newsweek România a vorbit cu demnitarii implicați atunci în tranzacție și a descoperit că toată operațiunea a fost făcută pentru a evita Guvernul, deși tocmai structura executivă a statului avea atribuția privatizărilor.
Cine a vândut rafinăria de la Telejean, județul Prahova? Semnătura a fost a unui șef de agenție guvernamentală, dar decizia a fost luată la Cotroceni de către președintele Emil Constantinescu, care s-a și întâlnit cu șeful Lukoil de atunci și de acum, Vagit Alekperov.
Ierarhic, însă, decizia ar fi trebuit să fie a premierului (Victor Ciorbea), a ministrului Privatizării (Valentin Ionescu) și a șefului Fondului Proprietății de Stat (Sorin Dimitriu) – instituție subordonată Ministerului Privatizării.
Insistențele lui Cătălin Harnagea
Valentin Ionescu: „Este important contextul. La începutul anului 1998, a venit în România Vagit Alekperov, președintele Consiliului de Administrație de la Lukoil. Eu am fost cumva luat prin surprindere, pentru că nu știam nici de această vizită și nici de privatizarea care se pregătea. Cred că au avut loc niște acțiuni pregătitoare, foarte probabil la sfârșitul anului 1997, despre care eu nu știu nimic, și care au continuat în 1998. Nu știu exact care au fost motivele care l-au determinat pe dl Emil Constantinescu să decidă că această privatizare trebuie făcută cu Lukoil, dar el a luat acestă decizie sub influența lui Dorin Marian și a lui Cătălin Harnagea, în principal”.
Dorin Marian era consilier prezidențial al lui Emil Constantinescu, iar Cătălin Harnagea – directorul SIE (între 1997 și 2001).
Patriciu – „agent de influență rus”
Valentin Ionescu continuă: „Pe vremea aceea, la Cotroceni erau mai multe grupuri de interese care se învârteau. Unul dintre grupuri era format din rețeaua Harnagea – Dorin Marian – Dinu Patriciu – Sorin Roșca Stănescu. Aceștia se întâlneau între ei foarte des și discutau. Eu bănuiesc că ei aveau niște interese economice legate în principal de persoana lor, dar cel puțin despre unul am auzit ulterior că era agent de influență rus. Și mă refer la Dinu Patriciu. Mi s-a spus și în ce context a fost racolat, deși nu știu exact dacă așa a fost sau nu, dar probabil că asta este mai puțin important”.
Victor Surdu, omul rușilor de la Lukoil
Valentin Ionescu: „La începutul anului 1998, când a venit conducerea Lukoil în România pentru această privatizare, eu am avut și o discuție cu Harnagea, la el în birou. El a încercat să-mi dea o motivație de ce este necesară această privatizare. Eu i-am spus că nu este necesară această privatizare, pentru simplul motiv că orice firmă rusească pe teritoriul României este un punct de sprijin pentru serviciile lor de informații. Asta i-am spus eu în clar. Și asta i-am spus și primului-ministru când a venit Alekperov, la el în birou. Prin urmare, mi s-a spus că de această vizită se ocupă Victor Surdu, el fiind apropiat de partea rusă. Surdu m-a căutat pe mine asiduu, iar eu m-am făcut nevăzut, în sensul că nu voiam să mă întâlnesc cu el și nici cu delegația lor. Mi se comunicase că mă caută prin cabinetul primului-ministru Ciorbea”.
Victor Surdu (1947-2011), pe numele complet Raul-Victor Surdu-Soreanu, a pătruns în Guvernul CDR printr-o înșelătorie de tip „suveică rusească”. A făcut jocurile FSN-FDSN-PDSR (Ion Iliescu) în anii 1990-1996, apoi s-a reorientat spre PSDR (partidul istoric, condus de Sergiu Cunescu), cu care a intrat la guvernare alături de celelalte partide din Convenția Democrată. Intervențiile în favoarea rușilor de la Lukoil le-a făcut din interiorul noii Puteri. Ulterior privatizării, Victor Surdu a devenit directorul Lukoil România! Mai pe față nu se poate.
Păi ce numai ăștia sunt???….sunt încă generali în funcție în armată, miliție (mă scuzați eu tot miliție zic, încă n-au trecut la gradul de poliție) , Media,….dau un singur nume..nistorescu… gata…. aflați singuri ce și cum de scursua asta…
Romania este tara cu numarul cel mai mare de agenti pro-rusi pe kilometru
patrat din fostul lagar socialist, fie fosti agenti sovietici inca in viata, fie agenti pro-rusi noi, romani (fii de fosti agenti sovietici , rude sau prieteni) sau moldoveni deveniti cetateni romani. Asa ca ei au tras pe cat posibil sfori peste sfori si continua sa le traga in folosul intereselor rusesti si ale lor personale, neaflandu-se printre aceste specimene oameni fini, ci numai grosieri si lipsiti de scrupule. Daca nu detectam aceste javre, ele vor trage mereu ca niste uriase pietre de moara la caruta democratiei romanesti !
Nu stiu daca toti care netezesc calea afaceristilor lacomi din Rusia sunt PRO-RUSI, sau PRO-BANI, sau, pur si simplu PRO-STI…
Din cauza asta o fi demisionat Emil Constantinescu. Nu banuiesc ca s-ar fi lasat mituit, mai curand pacalit fiindca, dupa parerea mea, nu prea stralucea in inteligenta.
Cand a vazut care era realitatea, ca a fost prins in cursa, a avut onestitatea sa nu mai candideze si sa spuna ca l-au invins serviciile.
Probabil, daca ramanea, santajul ar fi continuat…
Sunt simplele mele presupuneri pe baza faptelor relatate aici…