Dintre cei 21 de morți din „autocarul groazei”, 4 sunt români. O familie a fost secerată: doi frați și părinții lor

1
1445

Printre cei 21 de morți în cumplitul accident de autocar de la Mestre (Veneția, Italia) se numără și 4 cetățeni români, a anunțat Ministerul Afacerilor Externe (MAE) de la București. Victimele făceau parte din aceeași familie: doi frați și părinții lor. Autocarul a căzut de pe o pasarelă de cale ferată, de la 15 metri înălțime, și a luat foc.

Marţi seară, la Mestre, lângă Veneţia, un autocar a căzut de pe un pod şi a luat foc. Au murit 21 de persoane, de mai multe naționalități: patru români, trei ucraineni, un croat, un german şi un francez, dar și mai mulți italieni, inclusiv șoferul autocarului.

Autovehiculul transporta circa 40 de turişti italieni şi străini care tocmai vizitaseră centrul istoric al Veneţiei şi se întorceau la campingul unde erau cazaţi.

Printre cele 21 de persoane decedate s-au numărat și 4 cetățeni români, a anunțat Radu Filip, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe.

Oficialul nu a precizat dacă românii morți în accident erau turiști sau locuiau în Italia.

El a spus însă că printre răniți nu există cetățeni români.

Anunțul MAE

Potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe, Ambasada României la Roma și Consulatul General al României la Trieste au solicitat autorităților italiene, în regim de urgență, informații suplimentare cu privire la cetățenia, identitatea și starea de sănătate a victimelor accidentului de marți seara.

O echipă consulară mobilă din cadrul Consulatul General al României la Trieste s-a deplasat la fața locului, în regim de urgență, pentru a obține mai multe informații cu privire la identitatea tuturor persoanelor afectate.

Comunicatul MAE precizează: „Urmare a demersurilor întreprinse, permanent, în cursul nopții de 3 spre 4 octombrie 2023, cât și pe parcursul zilei de astăzi, de către Ambasada României la Roma și Consulatul General al României la Trieste, MAE precizează faptul că printre victimele accidentului rutier se află și patru cetățeni români. Procedura de identificare a tuturor victimelor s-a efectuat cu dificultate, având în vedere circumstanțele producerii accidentului și gravitatea acestui. Ambasada României la Roma și Consulatul General al României la Trieste continuă dialogul cu autoritățile locale și vor acorda întregul sprijin, în limita competențelor, în vederea repatrierii trupurilor neînsuflețite și eliberarea certificatelor de deces”.

A murit și șoferul, căruia i s-ar fi făcut rău

Autocarul plin cu pasageri – peste 40 la număr – a căzut marți seara de pe o pasarelă peste calea ferată şi a luat foc, la Mestre, în apropiere de Veneţia (Italia). Momentul a fost surprins de camerele de supraveghere din trafic.

Autocarul era plin de turiști, printre care români, ucraineni, germani, francezi și sud-africani. Înălțimea podului era de 15 metri.

Până în prezent, bilanțul este de 21 de morți și 15 răniți.

Dintre cei 21 de morți, 19 erau adulți, iar doi copii. Ambii copii erau români și erau frați. Ei au murit împreună cu părinții lor.

Una dintre principalele ipoteze pe care le au anchetatorii este că șoferului i s-a făcut rău și a pierdut controlul volanului. Șoferul – un italian de 40 de ani, pe nume Alberto Rizzotto – se numără printre cei 21 morți.

„O tragedie de proporţii uriaşe”

Inițial, primarul orașului Veneția a spus că ar fi fost vorba de navetiști care se întorceau acasă de la lucru. Ulterior, însă, prefectul regiunii Veneto a declarat că este vorba de turiști est-europeni.

Autocarul fusese închiriat pentru aceștia de către un camping din Marghera. Era un autocar aparţinând companiei „La Linea”, care asigură în mod normal legătura între camping şi orașul turistic Veneţia.

Prefectul regiunii Veneto, Luca Zaia, a declarat marți noaptea: „Este o tragedie de proporţii uriaşe: bilanţul provizoriu vorbeşte de cel puţin 21 de victime şi peste 20 de persoane internate în spitalele din Veneto, multe dintre ele în stare foarte gravă. Din păcate, în accident au fost implicaţi şi câţiva minori”.

Ulterior, el a revenit spre dimineață, anunțând că bilanțul final este de 21 de morți și 15 răniți, din care 5 în stare gravă.

Prefectul a mai spus că victimele sunt de diferite naţionalităţi, nu doar italieni. La Stampa scria miercuri dimineață că printre morți se află trei ucraineni, un croat, un german şi un francez. Aveau să treacă destule ore până la identificarea celor patru români.

Printre răniți se numără și o fetiță de 10 ani, care a fost internată în stare gravă la spitalul din Padova.

La bordul autocarului se afla un grup de turişti est-europeni care se întorceau la Marghera după ce fuseseră în Veneţia.

Șeful poliției municipale a Veneției, Marco Agostini, a spus că nu există urme de frânare „Autobuzul, un vehicul electric, a rupt gardul de protecție și a căzut, ajungând pe calea ferată. El a luâat foc la impactul cu solul. Avem o ipoteză că șoferului i s-a făcut rău, dar trebuie verificate și altele”, a spus Agnostini.

„O scenă apocaliptică”

Accidentul a avut loc în jurul orei 19.45, la Mestre, în provincia Veneţia, unde autobuzul a rupt gardul pasajului suprateran Rizzardi şi s-a prăbuşit peste cablurile de înaltă tensiune ale rețelei de cale ferată.

Circulaţia pe calea ferată a fost întreruptă.

„O scenă apocaliptică” – a descris primarului Veneţiei, Luigi Brugnaro, ce a găsit la fața locului.

Premierul italian Giorgia Meloni şi-a exprimat imediat „profundele condoleanţe”. „Sunt în contact cu primarul Luigi Brugnaro şi cu ministrul (Transporturilor – n. red.) Matteo Salvini pentru a urmări ştirile despre această tragedie”, a declarat șefa Guvernului italian.

Condoleanțe de la Iohannis, Ciolacu și Ciucă

Oficialii de la București s-au grăbit să transmită condoleanțe, miercuri seară, imediat ce au aflat că printre cei 21 de morți se numără și 4 români.

Klaus Iohannis, președintele României: „Profund îndurerat de veştile de ultimă oră venite din Italia privind tragicul accident produs la Mestre, care a curmat şi vieţile a patru cetăţeni români. Transmit condoleanţe şi multă putere familiei îndoliate, în aceste momente de grea încercare”.

Marcel Ciolacu, prim-ministru: „Doresc să transmit condoleanţe familiei celor patru români care şi-au pierdut viaţa în teribilul accident de autocar de ieri din Italia. Ministerul Afacerilor Externe, Ambasada României la Roma şi Consulatul General al României la Trieste fac toate demersurile necesare în vederea parcurgerii tuturor procedurilor pentru repatrierea trupurilor neînsufleţite. Dumnezeu să-i odihnească!”.

Nicolae Ciucă, președintele Senatului: „Condoleanţe familiei celor patru români decedaţi în urma tragicului accident rutier petrecut la Veneţia. Dumnezeu să-i odihnească! Autorităţile române depun acum toate eforturile pentru repatrierea trupurilor neînsufleţite. Aşteptăm cu toţii rezultatele anchetei oficiale din Italia”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Primul baron PSD prins în flagrant cu șpaga luată ca să angajeze un medic: primarul din Mioveni, Ion Georgescu. PSD e destructurat corupt cu corupt

* Pleacă Tolontan de la Ringier? Ruptură totală: „Libertatea” și „Gazeta Sporturilor” au deschis edițiile online cu protestul jurnaliștilor față de imixtiunea patronilor în politica editorială

FMI, din nou la București! Delegația a atras atenția Guvernului Ciolacu că România are probleme financiare majore, iar cheltuielile bugetare nu vor scădea prin măsurile anunțate până acum

Cum arată „reforma administrației”: în 2023, PSD și PNL au angajat la stat câte 21 de oameni pe zi! În administrație sunt cu peste 50% mai mulți angajați decât în 1990

Judecătorii au câștigat deja un miliard de euro de la statul român, din procese pe care tot ei le-au judecat. Urmează alte 3,2 miliarde euro – peste 1% din PIB-ul României!

VIDEO. George Simion devine agresiv când e întrebat „de ce ține cu rușii”. Derbedeu și la Festivalul „Micul de Aur”

EDITORIAL CARTIANU. România văzută prin portbagajul lui Buzatu

Planul Rusiei de a destabiliza Europa printr-o nouă criză a refugiaților, după modelul celei siriene din 2015. De data asta, ținta sunt țările africane din Sahel

* Tot echipajul unui submarin nuclear de atac chinezesc a murit după ce nava a rămas blocată într-o capcană pregătită pentru submarinele americane și britanice!

Capturat de un PSD-ist din „gașca Firea”, rugby-ul ne face de râs în lume: 8-82 cu Irlanda, 0-76 cu Africa de Sud, 0-84 cu Scoția. Suntem cea mai slabă echipă de la Cupa Mondială

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here