Uniunea Europeană a fost pe punctul de a suferi o ruptură catastrofală și iremediabilă în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2020, sub presiunea crizei provocate de pandemia de coronavirus, a dezvăluit Bruno Le Maire, ministrul francez al Economiei, într-un interviu acordat publicației germane Der Spiegel.
Oficialul francez a povestit că soarta UE a atârnat, realmente, de un singur fir de păr, și că situația a fost salvată de câțiva oameni, în cele din urmă.
Ministrul francez al economiei povestește că soara Uniunii Europene a atârnat de un fir de păr în noaptea de 7 spre 8 aprilie, când s-a evitat la limită o catastrofă
În noaptea de 7 spre 8 aprilie 2020 a avut loc o conferință video a miniștrilor de finanțe din Uniunea Europeană, în care se dezbătea problema financiară și economică provocată de criza Covid-19. “Europa a evitat catastrofa la milimetru în acea noapte”, spune acum Bruno Le Maire în Der Spiegel, preluat de rfi.ro.
”Negocierile au fost extrem de dificile și dure și chiar și după câteva ore nu ne puseserăm încă de acord. În jurul orei 5.00 dimineața, am spus că era rușinos faptul că, într-un moment în care acest continent își număra morții, toată lumea se uita la bugetul propriu, la propriile lui rezerve în euro. Mi-a fost foarte teamă că totul se va sfârși cu un dezastru”, relatează francezul.
Situația s-a deblocat foarte greu, prin eforturile tuturor, dar mai ales ale câtorva persoane. ”Aș fi mai înclinat să spun că președintele francez (Macron – n. red.) și trei femei au salvat acest continent pe fondul uneia dintre cele mai grave crize ale sale: Angela Merkel, Ursula von der Leyen și Christine Lagarde, șefa Băncii Centrale Europene, care inițial a pus la dispoziție 750 de miliarde de euro, apoi încă 600 de miliarde. Este fără precedent în istoria Europei. Acest lucru arată, de asemenea, că avem valori diferite aici, comparativ cu SUA și China”, a comentat Bruno Le Maire.
Compromisurile tuturor și planul anunțat de Merkel și Macron au deblocat situația
Compromisuri au făcut însă cu toții. Francezii au renunțat la a include în planul de redresare economică plata datoriilor vechi ale altor țări – obiecție ridicată de Germania.
S-a evitat menționarea obligațiunilor Euro sau Corona – de asemenea, neacceptate de nemți.
La câteva zile după ce proiectul pachetului de salvare scos astfel la liman a fost transmis Comisiei Europene, în scenă au apărut Merkel și Macron, care au anunțat planul franco-german de redresare prin care cele două țări veneau cu 500 de miliarde de euro și își asumau în comun datoriile.
Ministrul francez spune că, deși situația este mult mai bună acum, pericolul n-a trecut în totalitate, pentru că există încă 4 țări care fac opoziție: Austria, Olanda, Danemarca și Suedia. Sunt însă semne că acestea pot fi convinse să renunțe la veto.
Conform planului de salvare, România primește 33 de miliarde de euro pentru marile proiecte de infrastructură și de modernizare
Conform planului de redresare economică susținut de “motorul” franco-german, țările UE ar urma să primească, pentru a-și finanța economiile, 750 de miliarde de euro. României îi revin 33 de miliarde de euro din acest buget.
Oficialii români din Comisia Europeană au explicat că acești bani vor putea fi cheltuiți “aproape pe orice”, mai puțin pe pensii, salarii, ajutoare sociale.
Dar se vor putea finanța, în schimb, autostrăzi, aeroporturi, căi ferate, școli, spitale, modernizarea și tehnologizare administrației și a învățământului etc. Totul, pe repede înainte, banii urmând a fi alocați în procedură simplificată.
Este cea mai mare sumă alocată pentru investiții și modernizare de care a dispus vreodată România. 21 de miliarde din acești bani vor fi nerambursabili, iar 12 miliarde – împrumuturi în condiții foarte avantajoase (cu dobândă aproape 0).