Cel mai mare deficit bugetar din istoria României! În aprilie, am ajuns la – 2,71% din PIB, după numai 4 luni. Iar cheltuielile statului au crescut cu 30% într-un an!

4
458
Bogdan Glăvan - Claudiu Năsui

Doi economiști redutabili de la Alianța Dreapta Unită, Bogdan Glăvan (Forța Dreptei) și Claudiu Năsui (USR), semnalează dezastrul bugetar fără precedent în care a fot aruncată România de către „comasații” de la PSD și PNL, sub înaltul patronaj al președintelui Klaus Iohannis. După 4 luni din 2024, deficitul bugetar este cel mai mare din istoria României! Nici în marile crize din 2010 (economică) și 2020 (medicală) n-au fost cifre atât de proaste.

Bogdan Glăvan (47 de ani), profesor de economie la Universitatea Româno-Americană, a remarcat luni seara că deficitul bugetar a ajuns, în aprilie, la 3,24% din PIB, cu explicația străvezie a Ministerului Finanțelor că de fapt ar fi de „doar” 2,71 (restul – pensii plătite în avans).

Acest „doar 2,71%” este însă mai mare decât toate defcitele înregistrate vreodată de România, după primele 4 luni din an!

„Suntem martorii celei mai mari devalizări a finanțelor publice din istoria post-1989, deoarece acest deficit are loc nu în contextul unei crize mondiale, precum în 2010 sau în 2020, ci în cel mai bun context economic în care s-a aflat România după Revoluție”, scrie Bogdan Glăvan.

Marți, Claudiu Năsui (39 de ani), deputat USR și fost ministru al Economiei, a expus valul de minciuni prin care guvernează PSD și PNL, Ciolacu și Ciucă, sub patronajul lui Iohannis.

„După doar 4 luni, politicienii au crescut din nou cheltuielile cu încă 54 de miliarde de lei față de anul trecut”. În procente: cu circa 30%!

Claudiu Năsui: „Cheltuielile de personal, +21% față de anul trecut. Mai țineți minte cum ziceau că «îngheață angajările» la stat? Minciuni”.

Și: „Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu încă 27% față de anul trecut. Mai țineți minte când ziceau că «strâng cureaua»? Iar minciuni”.

În plus, „salariile la stat sunt cu peste 2.500 lei/lună mai mari decât în privat”. Total nedrept! Insuportabil!

Explicațiile lui Bogdan Glăvan (luni)

„Coaliția incompetenților a dus România în aprilie la cel mai mare deficit bugetar din istorie!

Ministerul Finanțelor a comunicat azi un deficit de 3,24% din PIB, menționând că a plătit pensiile în avans, deficitul adevărat fiind de «doar» 2,71% din PIB.

* 2,71% din PIB înseamnă un deficit mai mare decât cel înregistrat în pandemie, în aprilie 2020, când activitatea economică a fost restricționată.

* 2,71% din PIB înseamnă mai mult decât deficitul înregistrat în 2010, an de criză mondială.

* În luna mai a acelui an, adică fix în urmă cu 14 ani, președintele țării anunța tăierea salariilor bugetarilor cu 25%, plus tăierea pensiilor, măsură care a fost înlocuită cu creșterea TVA de la 19% la 24%.

Suntem martorii celei mai mari devalizări a finanțelor publice din istoria post-1989, deoarece acest deficit are loc nu în contextul unei crize mondiale, precum în 2010 sau în 2020, ci în cel mai bun context economic în care s-a aflat România după Revoluție.”

Analiza lui Claudiu Năsui (marți)

„Cum se face că aceiași politicieni care refuză să scadă taxele pentru că «nu sunt bani», nu se întreabă niciodată de unde vor fi bani pentru creșterea cheltuielilor?

După doar 4 luni, politicienii au crescut din nou cheltuielile cu încă +54 mld. lei față de anul trecut. Concret, asta înseamnă o creștere cu încă aproximativ 30% a cheltuielilor. Ca să avem un ordin de mărime, impactul Zero Taxe pe Salariul Minim aplicat gradual ar fi circa 17 mld. în primul an.

Cheltuielile de personal, +21% față de anul trecut. Mai țineți minte cum ziceau că «îngheață angajările» la stat? Minciuni. Numărul de angajați la stat nu a făcut decât să crească. Salariile la stat sunt cu peste 2.500 lei/lună mai mari decât în privat.

Cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu încă +27% față de anul trecut. Mai țineți minte când ziceau că «strâng cureaua»? Iar minciuni.

Asistența socială, +26%. Și încă nu a venit 1 septembrie, data la care cresc pensiile cu 40%.

Strategia lor a fost mereu aceeași. Să tot crească cheltuielile, apoi să se plângă că n-au bani și trebuie să se împrumute, iar apoi să crească taxele «ca să nu ne mai împrumutăm atât».

Ce ar trebui făcut?

Ministere întregi ar trebui desființate. Nu e nevoie de un minister al Familiei, așa cum nu e nevoie de sute de institute de așa-zisă cercetare care nu cercetează nimic, dar cheltuie miliarde din bani publici pe salarii colosale.

Multiple scheme de afaceri pe banii statului, prin care politicienii dau bani unor grupuri de interese, iar ar trebui desființate. Zeci de miliarde de lei se duc pe aceste scheme, fără niciun rezultat, altul decât îmbogățirea câtorva conectați politic.

Sute de companii de stat, surse imense de căpușare politică, ar trebui privatizate.

Și, în final, evident ar trebui reduse taxele pe muncă.

Până la urmă, este o alegere politică între interesele castei politice și ale românilor.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

4 COMENTARII

  1. E ceva absolut normal ptr ca USL 2 reprezinta cei mai slabi guvernanti din intreaga istorie postcomunista a Romaniei iar ficusul tradator si plimbaret Iohannis este cel mai slab Presedinte al Romaniei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.