Șeful DNA se laudă cu o sabie-cadou de la SRI. Dar SRI neagă. Ce spune asta despre lumea lor?

6
425
Cristian Ghinea

În 23 mai am întrebat oficial Serviciul Român de Informații, pe baza Legii 544, dacă sabia pe care o afișează în interviuri publice Marius Voineag, șeful DNA, este un cadou oferit de SRI; și dacă da, cât a costat, care e valoarea sa, cine este cadrul SRI care a oferit și înmânat cadoul și unde/când s-a întâmplat evenimentul. 

Sabia despre care vorbim este asta din foto de mai jos, print screen din interviul publicat de G4media. M-am uitat la interviul luat de Dan Tăpălagă și nu remarcasem faza cu sabia.

Mă întreabă cineva: „Ai văzut sabia?” „Care sabie?” „Ia vezi la minutul cutare!…”

Mă apuc să întreb care e faza cu sabia.

Altul dintre cei întrebați, spre hazul comun, zice și că Voineag se laudă că sabia lui de la SRI e mai mare decât cuțitul dat lui Bogdan Licu. Cine e Licu? A fost procuror șef-adjunct și acum e judecător la Curtea Constituțională pus de PSD, plagiator dovedit și despre el se spune că e omul SRI în justiție. Voineag nu doar că se laudă că are sabie de la SRI, dar e și mândru că o are mai mare decât a lui Licu.

De ce-am făcut asta?

În primul rând, că nu e nimic mai înviorător ca niște oameni liberi să râdă de securici. Umorul este terapeutic și avem nevoie ca societate să vorbim deschis despre aceste mecanisme de putere aberante care ne guvernează. Una dintre răscrucile noastre despre care vorbesc în cartea mea este controlul real al serviciilor secrete și limitarea interferenței lor în viața civilă. Nicio țară nu a dus la capăt modernizarea fără să rezolve problema asta. Nu există țară modernă unde serviciile sau armata să conducă. Avem puzderie de exemple de modernizări oprite de servicii secrete / armată prea puternice în societăți prea slabe, vezi Rusia, Pakistan etc.

E o întreagă teorie acolo în carte, cu exemple istorice sau recente. Cine are curiozitate intelectuală, hop înscris la newsletter și primești pdf gratis. Mai ales angajații SRI/SIE/alte servicii care cred în sinea lor că României îi e bine să fie democrație funcțională trebuie să mediteze puțin la rolul lor și al instituției în care lucrează. Poate că sunt parte din problemă fără să vrea musai și pot devenit parte din soluție.

Deocamdată nu avem o dezbatere publică serioasă și deci nici nu am început terapia de fapt. Îmi dau seama că e greu și că lupta e în pantă, dar, dacă nu vorbim de problemă, în mod cert nici nu începem s-o rezolvăm.

Așa că deocamdată asta e strategia mea: să provoc discuții. Acum câteva luni, am pus pe masă un caz clar, cu smoking gun. Nu alegații paranoice gen alea de la Antena 3 / România TV. Ați observat că atunci când statul român s-a apucat să-i caute la averi pe mogulii Dan Voiculescu și Sebastian Ghiță, brusc organele lor de presă au descoperit ce nașpa e SRI? Acum, că Voiculescu scapă și cu averea neconfiscată, SRI a redevenit bun și eroic la Antena 3, iar Gâdea îl declară pe Marius Voineag „un om onest”.

Dacă Coldea-SRI putea umbla la magistrați, care e gândirea magică după care Ionescu-SRI nu mai poate?

Genul asta de „dezbatere” la comandă e fix ce nu avem nevoie pentru a rezolva problema.

În cazul de care zic, era vorba despre colonelul SRI Liliana Anghel, care s-a prezentat ca atare în fața câtorva zeci de oameni în 2022. În 2021 o găsisem secretar de stat PNL la minister, însărcinată cu elaborarea PNRR, de unde am dat-o afară. Am scris și spus că e un caz aberant de intruziune a unui serviciu secret într-o treabă eminamente politică. Am provocat niște știri cu dezvăluirea asta, nu am ajuns la TV mainstream, cu excepția ProTV. Doamna Anghel este acum secretar general la Ministerul de Finanțe, deci știm că un ofițer SRI face bugetul. Să țineți minte că Ionescu de la SRI e responsabil de buget anul viitor, când va crăpa deficitul.

Deci s-ar zice că am eșuat. Am făcut tărăboi și uite că doamna a fost promovată. Dar eu sunt convins că într-o democrație cazurile astea se adună, tot mai mulți oameni află, unii dintre ăia care știu că e nasol, dar nu au coloana vertebrală suficient de solidă se bucură totuși că unul din ăsta ca mine cu gura mare face scandal. Vor urma și alții și alte cazuri. Și dacă e să trecem răscrucea asta, vom avea o masă critică de cazuri și oameni care vor pune problema că nu e OK ce se întâmplă.

Deci, acum lucrez la asta. La masa critică.

Așa că atunci când au dat năvală pe mine cu sabia SRI de la Voineag, am zis: băi, dar eu ce fac cu asta? E o povestea relevantă pentru opinia publică?

Și la un moment dat m-a străfulgerat că da, e al naibii de relevantă.

De ce face Voineag asta? De ce se laudă în gura mare că are sabie de la SRI? Pare ridicol și cumva chiar este. În lumea lor e ceva important. Am ajuns ca politicieni, magistrați, funcționari să folosească sprijinul sau percepția sprijinului de la servicii ca un argument de forță.

Pare ridicol din afară, așa este. Dar în lumea lor funcționează. Așa pari mai important, ai spate, ești veșnic. Am văzut asta la nivel mai înalt decât Voineag. Miniștri PNL care îmi explicau că deși am ps în programul de guvernare comun că trecem legea off-shore prin Parlament, nu o facem, că la „Pădure” se consideră altceva (Și nu a trecut legea decât după ce s-au retras americanii de acolo și a rămas Romgaz singur, ceea ce probabil o va falimenta. Când am decis noi ca societate că e strategic să plece americanii din proiectul cu gaze de la Marea Neagră?). Miniștri PNL care mă presau să aloc bani din PNRR pentru o chestie complet în afara regulamentului european, că așa vor ăia de la „Pădure”, gen. „Pădure” fiind, evident, o referire la sediul SRI de la Băneasa.

Maneliștii care aruncă cu bani în lăutari sunt proști sau deștepți?

Putem să credem că Voineag se laudă cu sabia SRI pentru că este pur și simplu un tip nu foarte deștept și nu se poate abține. Uite dilemă: maneliștii care aruncă cu bani în lăutari fac ceva inteligent sau sunt prostovani? Aparent sunt niște proști care fac banii praf degeaba. Dar în lumea lor, dacă poți să faci asta înseamnă că ai greutate, asta îți aduce noi adepți și bani. E un business plan.

Cam așa și Voineag. În lumea lui, ajuns din procuror minor rapid șef-adjunct la DIICOT, apoi la Parchetul General și, de acolo, spălându-l pe Ciucă de plagiat, țopa-țopa șef la DNA. Știe că nu l-au pus acolo nici numele, nici CV-ul, nici cazurile răsunătoare, ci doar serviciul către șeful PNL, care și el e un CI-ist avansat pe puncte șef la PNL. Militarii adevărați detestă CI-știi, ura dintre Armată și Securitate nu s-a stins niciodată.

Deci, în lumea lui Voineag, ca și în lumea maneliștilor, a face ceva aparent irațional e totuși rațional. Semnalizează ceva: uite, băi, sunt important!

Există totuși o deosebire. Maneliștii vor rămâne maneliști mereu. Voineag a ajuns șef la DNA și din această poziție are nevoie de credibilitate ca înalt magistrat. A ajuns acolo proptit de rețeaua Ciucă-Ciolacu-SRI. Dacă ar fi mai mult decât un individ cu mentalitate de manelist, ar încerca să arate că poate mai mult. Dar nu este, e doar un animăluț din sistem care respectă lumea și valorile care l-au ridicat: a primit o sabie și nu se poate abține să nu se laude cu ea.

Mai ales că o are mai mare decât a lui Licu, mă-nțelegi?

Când am auzit că Voineag se laudă cu sabia SRI, m-am gândit ce m-am gândit și am zis: hai să întrebăm la SRI!

SRI ne-a răspuns ieri, ușor iritat și făcând pe deșteptul, dar în esență zice că Voineag minte.

Reproduc aici răspunsul, în facsimil PDF-ul:

SRI – SERVICIUL ROMÂN DE INFORMAȚII

SERVICIUL RELAŢII CU PUBLICUL

Nr. 372512 din 27.05.2024

Domnilor

CRISTIAN GHINEA – cristian.ghinea@usr.ro –

MARIUS VASILIU – marius.vasiliu@usr.ro –

În virtutea principiului transparenței instituționale – deşi interpelarea dumneavoastră, înregistrată cu nr. 316/918 din 23.05.2024, excedează prevederilor Legii nr. 544/2001 –, vă comunicăm că SRI, respectiv niciun angajat al instituției, nu au legătură cu obiectul precizat de dumneavoastră.

Ca atare, întrebările subsecvente nu mai au obiect.

Pe această cale, vă mulțumim pentru interesul manifestat față de instituție și condițiile legale în care aceasta îşi desfăşoară activitatea.

Cu stimǎ,

Şeful Serviciului Relații cu Publicul

SERVICIUL ROMÂN DE INFORMAŢII

B-dul. Libertății nr. 14, Sector 5, 050706- Bucureşti – România; www.sri.ro

Răspunsul nu lasă loc de echivoc: nici SRI ca instituție, nici vreun angajat al instituției nu i-a dat sabia lui Voineag. Bun, de aici avem două variante:

1. Voineag minte când se laudă cu sabia de la SRI;

2. SRI minte în acest răspuns oficial.

Am zis: hai să verificăm la DNA dacă „sabia SRI” este declarată în registru! De când a făcut Macovei niște schimbări, cadourile primite de oficialii români se declară într-un registru.

Ce bunuri primite cadou au declarat angajații DNA anul trecut? Iată-le!

Avem cutie de bomboane mentolate, dar sabia lui Voineag nu apare. Ceea ce e ilegal în sine.

Nu am nici o concluzie, că deja am scris mai multe anterior. Parcăm aici subiectul factual, nu știm dacă Voineag minte sau SRI minte. Știm doar că un magistrat superior crede că e important și legitim să epateze cu o sabie primită de la un serviciu secret. Că serviciul secret neagă. Ceea ce înseamnă că magistratul este cu totul penibil sau că SRI încalcă legea mințind.

Dar oricum ar fi, faptul că Voineag crede că e OK să se laude cu așa ceva arată multe despre lumea din capul lui. Și e un argument să continuăm să acumulăm masă critică pe subiect.

Articol publicat în premieră pe platforma Comunitatea Liberală.

DE ACELAȘI AUTOR:

6 COMENTARII

 1. Pai ar trebui mers si mai departe: sabia respectiva este o sabie de tinichea, sa ia fata, sau este o sabie adevarata, facuta din „otel de sabie”, la un atelier de mestesugit sabii de mare calitatee, etc. Si, daca este o sabie de calitate, cine a facut-o, si de ce, si cit a costat? Ar trebui sa dat zoom si la imaginea sabiei, sa vedeti daca scrie ceva pe plasele…

 2. Sondaj INSCOP: Mircea Geoana este politicianul in care romanii au cea mai multa incredere. Pe locurile urmatoare se situeaza Emil Boc si… Victor Ponta

  MITOMANUL pontea, MINCIUNA INTRUPATA !

 3. Doctorul deputat Nelu Tătaru, fost ministru al Sănătății și șef al PNL Vaslui, a fost racolat de fosta Securitate pe când era elev de liceu

  E VREUNUL CARE NU E SECURIST, TURNATOR SAU RUDA DE SECURIST ?
  E VREUNUL CARE NU E NOMENKLATURIST SAU RUDA DE NOMENKLATURIST ?

 4. Pantaloni maro i-au dat ? 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

 5. nastase adrian: „Consider ca Florian Coldea a fost in spatele condamnarilor mele, el a avut lipsa de fair-play, desi eu am fost corect”

  ERAU NEVINOVATI ! I-A LUCRAT coldea PE TOTI ! NIHIL SIE coldea.

  URMEAZA kovesi ? a scapat DE RAZBUNARE DEOCAMDATA. RAZBUNARE SI LECTIE PENTRU CEILALTI.

  • IN CURAND VARANULUI NU I SE VA MAI PUTEA SPUNE INFRACTOR? „NOUA” „justitie” LUCREAZA LA REVIZUIRE?

   „NU-I ASA CA-I MINUNAT ?” (INTEMEIETORUL DE DINASTIE, VARANUL)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.