Metroul din București are 82 de angajați pe kilometrul aflat în exploatare, în timp ce metroul din Londra are doar 46 de angajați/kilometru (78% mai mulți), relevă o analiză publicată pe blogul personal de Mihai Crăciun, membru fondator al Asociației Construim România.
În ultimele luni, după ce PSD a pierdut puterea, sindicatul lucrătorilor de la metrou, controlat de fostul parlamentar social-democrat Ion Rădoi, s-a trezit la viață, reclamând brusc că se confruntă cu deficit de personal.
Vinerea trecută, când au blocat metroul pentru o zi într-o acțiune “spontană”, sindicaliștii au spus că sunt copleșiți de atâta muncă și nu mai fac față, fiind prea puțini angajați față de câți ar trebui și că de vină e ministrul Transporturilor, care “vrea să aducă multinaționalele”.
Analiza lui Mihai Crăciun relevă însă altceva: problema metroului bucureștean nu o reprezintă numărul angajaților, ci prosta organizare, procedurile ineficiente. Deși rețeaua de metrou a Bucureștiului este construită cu 116 ani mai târziu decât cea a Londrei, este cu 43% mai ineficientă.
O chestiune de eficiență. Cum pot londonezii să păstreze eficient, cu un număr redus de oameni, un metrou vechi de 158 de ani, iar Metrorex nu se descurcă
Totul se reduce, până la urmă, la calitatea personalului angajat și la organizare, arată Mihai Crăciun. 20% din garniturile de metrou din Londra sunt mai vechi decât însuși metroul din București, inaugurat în 1979. Cu toate acestea, ele se prezintă foarte bine, spune autorul analizei: “O cincime dintre trenurile de metrou aflate astăzi în circulație în Londra sunt mai vechi decât întreaga rețea de metrou din București, inaugurată în 1979! Cu toate acestea, ele sunt întreținute impecabil și sunt prezente zilnic în trafic, urmând să fie gradual înlocuite în perioada 2023 – 2030. Sublinierea este extrem de importantă, pentru că una dintre cele mai vehemente afirmații ale sindicaliștilor USLM este aceea că trenurile metroului bucureștean ar fi vechi. În realitate, parcul rulant al metroului bucureștean este practic nou! Cele 82 de trenuri aflate în exploatarea Metrorex au o vârstă medie de doar 16.3 ani, 67 dintre ele (81%!!) fiind mai noi de 2002“.
Oricum ai suci cifrele, rezultă același lucru: comparativ cu bătrânul metrou londonez (inaugurat în 1863), metroul bucureștean are salariați mulți și ineficienți:
– 69 angajați/garnitură de tren în București,
– 30 angajați/garnitură de tren în Londra,
– 82 angajați/km de cale rulantă în București,
– 46 angajațikm de cale rulantă în Londra,
– 90 angajați/stație în București,
– 68 angajați/stație în Londra.
– 63 de stații are metroul în București,
– 270 de stații are metroul în Londra.
„(…) Toate comparațiile de mai sus arată clar că Metrorex este un monument al ineficienței, în care resursa umană este complet risipită și subutilizată“, spune Mihai Crăciun în analiza publicată pe blogul său.
De-aiaaa… Londra-i… London (!) și Bucureștiu’-iii… „BucAreștiȚ, daaaaaaaaaaaaaa?!!!!!
Scuze, CORECTĂM: „(…) „BucArești” (…)”!
Depinde din astia cati sunt bolovani autentici!