miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăCulturăDescoperirea despre marele scriitor Gabriel García Márquez, laureat Nobel, devenit scenarist de film...

Descoperirea despre marele scriitor Gabriel García Márquez, laureat Nobel, devenit scenarist de film în „Castelul lui Dracula”

-

Primul scenariu scris de Gabriel García Márquez, pentru filmul „El gallo de oro” („Cocoşul de aur”), a fost descoperit recent şi va fi publicat în premieră într-o carte dedicată autorului mexican Juan Rulfo, informează El Pais.

Textul, găsit într-o arhivă din Mexic, este o primă versiune a „El gallo de oro”, un film bazat pe cartea lui Juan Rulfo la care a participat și Carlos Fuentes.

Pasionat de film, Gabriel García Márquez a ajuns în Mexic în 1961.

- Advertisement -

Scenariul găsit acum a fost conceput în „Castelul lui Dracula”, cum numea García Márquez sediul producătorului Manuel Barbachano. Acolo, García Márquez l-a cunoscut, între alţii, pe cineastul spaniol Carlos Velo, unul dintre regizorii marcanţi ai epocii de aur mexicane, şi pe Carlos Fuentes, care tocmai publicase „La región más transparente” (1961).

În 1963, Gabo a acceptat să lucreze ca scenarist şi să adapteze un text al lui Rulfo, „The Golden Cockerel/ El gallo de oro”, o nuvelă – publicată abia în 1980 – despre destin şi noroc, scrisă cu scopul de a fi adaptată pentru ecran.

Filmul a fost lansat în 1964, în regia lui Roberto Gavaldón, şi scenariul care a stat la baza lui a fost scris în acelaşi an.

- Advertisement -

Fiul regizorului a găsit, în arhiva familiei, un text datat decembrie 1963. El va fi publicat prima dată în cartea „Juan Rulfo y el cine” („Juan Rulfo şi cinematrograful”)

Scenariul, consultat de El Pais, are 68 de pagini dactilografiate şi este semnat Gabriel García Márquez şi Carlos Fuentes, aceiaşi doi care au realizat adaptarea finală, împreună cu regizorul, relatează News.ro.

„Faptul că primul nume care apare este al lui sugerează că autorul principal este García Márquez. Este vorba despre două texte foarte diferite. Primul este mult mai literar, iar al doilea nu este o corectură, ci o rescriere deplină”, a declarat profesorul Douglas J. Weatherford de la Brighan Young University din Utah, autor principal al cărţii care va fi co-editată de universitate şi RM.

Gabriel García Márquez s-a născut pe 6 martie 1927, în Aracataca, Columbia, şi a murit pe 17 aprilie 2014, în Ciudad de México, la vârsta de 87 de ani. Scriitorul a fost laureat al premiului Nobel pentru Literatură în anul 1982, pentru roman şi proză scurtă.

Printre cele mai cunoscute romane ale lui, care se înscriu în universul „realismului magic”, se numără „Un veac de singurătate”, „Toamna patriarhului”, „Cronica unei morţi anunţate” şi „Dragostea în vremea holerei”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* De ce se goleşte România. „Acasă suntem străini în propria noastră ţară”. Aviz şi „orbilor” din cazul Ditrău-Sri Lanka!

* SONDAJ. Liberalii, de neoprit: PNL se apropie de 50%! Ascensiune şi pentru USR-PLUS. Partidele lui Ponta şi Tăriceanu se duc la vale

* „Cazul Ditrău” pe înțelesul tuturor. Imensa rușine adusă României de „patrioții” rasiști. Popa Biro e campionul barbariei

* Astupaţi-vă urechile! Azi e ziua în care PSD-iştii citesc de la tribună cea mai nesimţită moţiune de cenzură

* Victorie împotriva urii! Patronii brutăriei din Ditrău îi înfruntă pe rasiști: „Am reanalizat decizia noastră. Rămânem alături de muncitorii noștri din Sri Lanka”

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -