Acasă Lumea Europa "Decret pentru salvarea lui Dragnea". Ofensiva anti-justiție din România e subiect de...

„Decret pentru salvarea lui Dragnea”. Ofensiva anti-justiție din România e subiect de interes în presa italiană

Il Fatto Quotidiano, unul dintre principalele ziare din Italia, are în ediția sa din 22 ianuarie un articol extrem de critic la adresa ministrului Justiției din România, Tudorel Toader, şi a lui Liviu Dragnea, liderul partidului de guvernământ.

Încă din titlu se atrage atenția: „România, ministrul Justiției anunță o ordonanță de urgență: «Anulează sute de procese de corupție». Ochii UE sunt îndreptați asupra României!”

  • „Acum se aşteaptă analiza premierului asupra textului propus de ministrul Justiției, al cărui conținut exact nu se cunoaşte încă, şi de a decide dacă îl acceptă sau nu”.

Jurnaliştii italieni atrag atenția că de această ordonanță de urgență ar benefecia şi Liviu Dragnea, preşedintele Partidului Social Democrat,considerat adevăratul premier din umbră, condamnat pentru abuz în serviciu. Ei reamintesc mesajul Uniunii Europene: „Este esențial ca România să reia lupta împotriva corupției”.

  • „Ordonanța de urgență seamănă mai mult a amnistie generală, care ar anula sute de procese pentru cazuri de corupție în care sunt implicați şi demnitari de rang înalt. Aceasta este ultima idee a ministrului Justiției, Tudorel Toader, care, printre altele, ar duce la anularea condamnării pentru abuz în serviciu a lui Liviu Dragnea”.
  • „Acțiunea are loc la începutul contestatului semestru de preşedenție europeană sub conducere românească. Mulți exponenți ai Parlamentului European si-au exprimat deja îngrijorarea pentru statul de drept şi pentru continuarea luptei împotriva corupției”.

Se aminteşte de acțiunile preşedintelui român pentru apărarea statului de drept: „Este o problemă de  constituţionalitate, pentru că în Constituție nu se prevede aplicarea retroactivă a legilor”.

  • „Din partea organizațiilor ce luptă contra corupției şi pentru independența magistraturii sosesc deja primele mesaje de protest. În timp ce reprezentanții judecătorilor şi magistraților au solicitat o dezbatere publică largă, au cerut guvernului să nu aprobe o măsură care ar pune în pericol valori sociale fundamentale. Organizațiile care combat corupția amenință cu ample manifestații în caz de aprobare a ordonanței”.

Se aminteşte poziția comună a lui Iohannis şi Junker din 11 ianuarie, în care subliniau: „O amnististie pentru corupți, cum ar vrea unii în România, ar fi un pas înapoi!” De asemenea, mesajul transmis de purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Margaritis Schinis: „Urmărim foarte atent situația din România. Este esențial ca România să reia lupta împotriva corupției şi în favoarea magistraților”.

Jurnaliştilor italieni nu le-a scăpat nici mesajul extrem de dur al liderului ALDE din Parlamentul European, Guy Verhofstadt, care a transmis partidului condus de Tăriceanu că riscă excluderea din familia europeană liberală dacă va continua politica de distrugere a statului de drept din România.

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Modifică Setările