De la capăt? China izolează un oraș cu 11 milioane de locuitori după apariția unor focare Covid cu o nouă tulpină. În ianuarie 2020 a băgat în carantină 60 de milioane

1
3674
Într-o operațiune care reamintește de evenimentele petrecute exact acum un an, China a tăiat toate legăturile cu exteriorul ale orașului Shijiazhuang, de 11 milioane de locuitori. Inițial s-a minimalizat gravitatea situației, apoi s-a recunoscut că e vorba de o nouă tulpină a Covid. FOTO: China Daily/Reuters

Un eveniment cu deja-vu se petrece chiar în aceste zile în China: orașul Shijiazhuang, cu 11 milioane de locuitori, a fost izolat de restul lumii, anunță autoritățile, după depistarea unor noi focare de Covid-19. Toți locuitorii urmează să fie testați, scrie CNBC.com.

Episodul readuce în memorie întâmplările din ianuarie anul trecut, când China a izolat orașul Wuhan și alte câteva localități – în total 60 de milioane de oameni – după explozia epidemiei de coronavirus.

Shijiazhuang: s-au suspendat trenurile și cursele de autobuze, s-au închis școlile, pe drumurile de intrare și ieșire s-au pus bariere militare

Regimul comunist anunță acum că ar fi vorba de 31 de cazuri noi și de 35 de asimptomatici descoperiți joi. Numărul total al cazurilor active, spun autoritățile medicale, ar fi de 123 de bolnavi și 181 de asimptomatici. Afirmațiile trebuie luate însă cu rezerve și prudență, date fiind cifrele false raportate până acum de Beijing și de opacitatea regimului, care a refuzat sistematic să permită orice anchetă la Wuhan, pentru a se investiga sursa reală a epidemiei.

Dincolo de ce comunică oficial autoritățile comuniste rămân măsurile concrete, care nu pot fi ascunse. Capitala provinciei Hebei, orașul Shijiazhuang, a fost complet izolată. S-au suspendat trenurile și cursele de autobuze pe distanțe lungi, s-au închis școlile și pe toate șoselele și autostrăzile care intră și ies din localitate s-au instalat bariere militare.

Shijiazhuang este la 10 ore de mers cu mașina distanță de Wuhan, capitala provinciei Hubei, unde în decembrie 2019 a erupt epidemia de coronavirus în circumstanțe încă neelucidate.

La momentul respectiv, în timp ce au izolat Wuhan și localități limitrofe care însumau 60 de milioane de locuitori, autoritățile au negat o perioadă gravitatea problemei.

Epidemia n-a fost stopată atunci în primul rând pentru că s-a recurs la măsurile de prevenire prea târziu, după ce inițial doctorii care vorbiseră despre apariția noului virus au fost amenințați și intimidați. În scurt timp, în timp ce dictatorul Xi Jinping presa Organizația Mondială a Sănătății să declare pandemie, virusul s-a răspândit în toată lumea.

Un an mai târziu, pe glob sunt raportate deja aproape 90 de milioane de cazuri oficiale de infectare și aproape 2.000.000 de morți.

Noul val epidemic: autoritățile au spus inițial că de vină sunt niște nuntași. Pe urmă au recunoscut că problema e mai veche și că se confruntă cu o nouă tulpină

La începutul lui ianuarie 2021, cazurile de coronavirus apărute în Hebei au fost atribuite inițial, de presa guvernamentală chineză, unor contaminări petrecute la niște nunți. Acum, punctul de vedere s-a mai schimbat. Feng Zijian, șeful Centrului de Control al Bolilor din China, a declarat într-un interviu că ascensiunea numărului de cazuri în Hebei arată că virusul se răspândea deja de ceva vreme.

Cercetătorii care au studiat agentul patogen găsit la noile cazuri spun că ar fi vorba despre o tulpină diferită față de cele întâlnite până acum în alte părți din China, dar că n-are legătură cu tulpina răspândită în Marea Britanie. În schimb, pare să aibă unele similitudini cu cea din Rusia.

Autoritățile chineze “încurajează” oamenii să rămână luna viitoare în orașele unde lucrează, în timpul Noului An chinezesc (21 februarie) și să nu se întoarcă în localitățile lor, așa cum era tradiția.

Cum cuvintele au sensuri diferite în regimurile comuniste și în lumea democratică, acest termen (“încurajează“) trebuie înțeles prin “obligă”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Cred ca acum e foarte simplu,când se apropie vreo sărbătoare băgăm textul cu o nouă tulpină, ramură și gata închidem tot.!!!….uite cum niște nenorociți ne conduc spre pierzanie..acum până la Sfintele sărbători Pascale e liniște să vedeți că în apropriere sărbători se închide totul …!!..si uite asa exact ca coloana infinitului a lui brâncuși, cand de strânge de gât ,cand iti dă drumul…!pana la infinit!…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here