De ce acuză USR-PLUS „blatul” PNL-PSD. Dan Barna are toate motivele să fie supărat!

2
1760
Dan Tudorache, Dan Barna şi Ionuţ Moşteanu

Liderii USR-PLUS au toate motivele să fie nemulţumiţi dacă va fi demis Guvernul Orban, culmea, deşi asta ar face posibilă o mare dorinţă a tinerei alianţe: organizarea alegerilor anticipate!

De ce ar fi o victorie dulce-amară pentru USR-PLUS alegerile anticipate? Pentru că odată cu adoptarea moţiunii de cenzură iniţiate de PSD şi UDMR pică şi legea alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Or, dacă alegerile locale se vor organiza ca acum patru ani, într-un singur tur, principalul perdant va fi Alianţa USR-PLUS.

De ce? Pentru că, dacă alegerea primarilor s-ar face în două tururi, USR-PLUS ar putea câştiga primării importante, inclusiv de mari oraşe, prin alianţe previzibile cu PNL, împotriva candidaţilor PSD (vezi, de exemplu, cazul de la Cluj-Napoca).

Acolo unde PNL intră în turul 2 cu contracandidat de la PSD, candidatul USR-PLUS va susţine candidatul liberal. La fel şi invers: unde omul USR-PLUS e mai bine plasat (de exemplu, în Capitală), PNL va susţine candidatul alianţei. Aşa ar arăta o „alianţă” neoficială anti-PSD, care ar aduce un mare avantaj USR-PLUS.

Dar dacă alegerile nu vor avea loc în două tururi, aceste înţelegeri nu vor mai exista. Şi sunt puţine locuri în ţară unde USR-PLUS are candidaţi capabili să câştige din primul tur, caz în care alianţa ar putea să iasă foarte şifonată din următoarele alegeri.

Acesta este motivul pentru care Dan Barna şi liderii USR-PLUS au reacționat dur, miercuri, înainte de votul pentru moțiunea de cenzură programat în plenul Parlamentului, acuzând „un blat” între PNL și PSD.

„Asistăm de câteva luni la o preluare tacită a puterii de către PNL, la care PSD reacționează simbolic. Nu am nicio îndoială că există o înțelegere subterană între cele două partide”, a declarat Dragoș Tudorache, coordonatorul Alianței USR-PLUS.

Și Vlad Voiculescu, liderul PLUS, acuză la rândul său „feudele” din politică.

”Oare avem din nou un guvern care vrea să cadă și nu să guverneze? Oare după ziua de azi vom constata din nou că baronii locali au făcut o înțelegere împotriva oamenilor? Oare PNL, PSD, UDMR s-au înțeles și au făcut așa încât să fie bine pentru ei încă vreo 4 ani? Dacă guvernul cade, este pentru că oamenii cu putere din aceste partide vor să își păstreze feudele pe care încă le mai au sau speră să își facă unele noi”, a declarat Vlad Voiculescu.

Dacă guvernul Orban ar fi demis în urma moțiunii de cenzură dezbătută și votată miercuri, ar putea fi primul pas pentru declanșarea procedurii pentru alegerile anticipate, solicitate chiar de USR-PLUS cu insistență în ultimul an.

Preşedintele USR, Dan Barna, le-a reproşat miercuri reprezentanţilor PSD şi UDMR că miza moţiunii de cenzură o reprezintă ”o mână de primari fricoşi” care vor să îşi păstreze privilegiile.

„Am fi putut să discutăm azi despre soluţii pentru a găsi bani pentru plata pensiilor sau a alocaţiilor. Sau am fi putut să ne adunăm astăzi să vorbim despre autostrada A8 sau despre Piteşti-Sibiu. Alt subiect bun pentru noi ar fi putut să fie reforma în sănătate, inflaţia care macină în aceste zile câştigurile oamenilor sau birocraţia care ne macină timpul, resursele şi nervii. Dar dumneavoastră, domnilor din PSD şi UDMR, aţi vrut ca astăzi să discutăm despre evul mediu şi despre baroni. Aţi vrut ca azi să discutăm despre o mână de primari fricoşi care vor să îşi păstreze privilegiile, pentru că le este frică de votul oamenilor”, a spus Dan Barna, în plenul Parlamentului, la dezbatarea moţiunii de cenzură.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Discurs excepțional al premierului Orban! „V-ați travestit în albine, dar sunteți niște viespi, aveți doar ac și venin pentru români!”

Ponta promite că și astăzi va fi iresponsabil, votând moțiunea de cenzură a PSD. Ciuma Roșie se aliază cu Holera Roșie!

Lovitură mortală dată PSD de Guvernul Orban, prin ordonanță de urgență: vom putea vota la orice secție, din orice județ sau din diaspora

Comisarul-șef care chefuia la Potcoava și Scornicești, în loc s-o caute pe Alexandra la Caracal, a fost dat afară din Poliție

 

2 COMENTARII

  1. Ciocăzanu și Cartianu,

    USR Plus 2020 au cerut insistent lui Klaus Iohannis să ajungă la alegeri anticipate unde:

    Mithrandir Olivian Simion = PNL 47%
    Șahist Alin Miron Stănescu = USR 14%

  2. daca USR-PLUS ‘au jucat'(ca fraierii) la prezidentiale inloc sa faca tandem pnl-usr-plus pt KWI. Presedintele n-a uitat si acum nu doreste nici sa se faca candidati unici…. asa le trebuie astora alde barna, ghinea etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here