Barna: „USR-PLUS votează moțiunea de cenzură a PSD. Să vedem dacă și-o votează și PSD. Până acum am văzut un USL activ“

1
2655
Dan Barna anunță răspicat că USR-PLUS va vota moțiunea de cenzură depusă de PSD. Mai rămâne ca și PSD-iștii să și-o voteze, se amuză liderul USR-PLUS. FOTO: Inquam Photos

Dan Barna, copreședinte USR-PLUS, a pus miercuri capăt oricăror speculații despre atitudinea partidului său în Parlament, anunțând la RFI că va vota moțiunea de cenzură depusă de PSD, chiar dacă acest partid a blocat alături de PNL, în ultima lună, moțiunea propriei formațiuni. Scopul USR-PLUS, spune Dan Barna, este să-l trimită acasă pe premierul Florin Cîțu, un personaj toxic, fără onoare, care a tratat cu dispreț partenerii de guvernare și care continuă să se facă de râs amenințând în stânga și-n dreapta.

Liderul USR-PLUS afirmă că e curios să vadă dacă PSD va recurge din nou la contorsiuni logice ca să justifice o eventuală respingere a propriei moțiuni de cenzură, după ce în ultimele săptămâni a refăcut cu PNL, în Parlament, vechiul USL.

Dan Barna a povestit că, de câte ori USR-PLUS a încercat să discute cu premierul Cîțu despre obiectivele din programul de guvernare, acesta a pus punct brutal dialogului comunicând că „îmi asum“. Premierul n-a înțeles că n-are majoritatea în Parlament, că trebuie să își respecte partenerii de coaliție și să urmărească îndeplinirea tuturor obiectivelor, nu doar pe cele personale, a afirmat Barna. Cîțu a avut impresia că USR-PLUS este „un umeraș de voturi“ și că îi va fi permis orice, ceea ce a dus la criza politică al cărei risc, după cum singur a spus, „și l-a asumat“.

Declarațiile lui Dan Barna despre amenințările lui Cîțu și moțiunea de cenzură depusă de PSD

 • A fost o decizie ieri (marți – n. red.) a Biroului Național al USR-PLUS, o decizie în unanimitate, vom vota orice moțiune, moțiunea care ajunge prima la vot va avea susținerea noastră. În politică, obiectivul politic este cel determinant, nu instrumentul. Noi am spus foarte clar, din momentul în care premierul Florin Cîțu a decis să ne împingă afară din coaliție, am spus că acest premier nu mai are susținerea USR PLUS. Am fost consecvenți în toată această perioadă, suntem singurii care nu s-au sucit, nu au spus că ba votăm, ba nu votăm, ba că îl susținem pe premier, ba că nu îl susținem, cum face PSD de aproape o lună și jumătate (…).
 • Depinde foarte mult dacă PSD-ul și Marcel Ciolacu decid să-l susțină mai departe pe Florin Cîțu și atunci se poate intra direct într-o logică de Guvern PNL-PSD. Altfel, eu cred că această moțiune are șanse foarte mari să treacă. Dacă PSD-ul depunând moțiunea, și-o și votează, moțiunea are toate șansele să treacă, există nu doar teoretic, ci și practic, declarații explicite ale suficientor forțe din Parlament ca moțiunea să treacă.
 • Fie această moțiune va arăta că Florin Cîțu are susținere parlamentară, deci că PSD-ul îl susține, fie această moțiune îl va convinge în sfârșit pe premierul Florin Cîțu că disprețuind și neacordând nici un fir de respect USR PLUS în calitate de parteneri, nu are susținere parlamentară. (…)
 • Dincolo de declarații, de retorică, de burtiere de la televiziuni, actul politic al votului este cel care arată României adevărata poziționare. Noi am spus foarte clar, Florin Cîțu nu mai are susținerea noastră, vom vota o moțiune de cenzură împotriva domniei sale, astfel încât PNL să vină cât mai repede cu un premier competent și capabil să înțeleagă că România are nevoie de o coaliție și nu poate să funcționeze doar pe bunul plac al unui om, pentru care pălăria de premier e prea mare. Din această perspectivă, vom vedea dacă PSD-ul depunând o moțiune și o și votează sau vedem iarăși o contorsiune, cum am văzut atâtea în ultimele două săptămâni, în care respectarea Constituției a fost pur și simplu aruncată la coș, cu cele mai stranii explicații.
 • Dacă ne uităm la ce s-a întâmplat în ultima perioadă, când am văzut un USL activ, am văzut un PNL-PSD cot la cot, braț la braț, chiar am văzut o declarație a fostului președinte PNL, foarte plastică, spunând că PSD nu și-a apărat niciodată propriii premieri așa cum îl apără pe Florin Cîțu, apare această întrebare, e corect. Pe de altă parte, ieri, totuși, ei au depus propria moțiune de cenzură, adică ar trebui să fie un nivel de schizofrenie destul de mare să-și depună propria moțiune de cenzură și apoi să nu participe la votul ei, dar nimic nu e exclus, am văzut, PSD și Florin Cîțu colaborează foarte bine.
 • Votul moțiunii de cenzură va confirma dacă avem Guvern minoritar sau Guvern PNL-PSD, așa cum este în această perioadă sau în cele din urmă, acest premier și acest Guvern care nu mai are susținere va pica și vom intra într-o logică de ieșire din criză cât mai rapidă.
 • Vechea clasă politică încă nu reușește să ia USR PLUS în serios. Noi suntem singurii care din primul moment am spus un singur lucru, n-am făcut balet, n-am venit cu condiții absurde, nu ne-am sucit, n-am scos iepuri din joben și alte lucruri de genul acesta, am fost foarte clari, am intrat într-o coaliție în care am cerut un singur lucru, respect ca parteneri.
 • Nu suntem partid balama, nu suntem umeraș de agățat voturi, suntem un partid care a intrat la masa negocierilor cu niște obiective în programul de guvernare, am bătut palma cu partenerii noștri, PNL și UDMR și am spus aceste lucruri le vom face împreună. Am început să guvernăm, am constatat că premierul în mod sistematic a blocat sau a respins marea majoritate a inițiativelor USR PLUS prezente în programul de guvernare agreat.
 • Ne-a dat afară un ministru, am acceptat-o, pe logica e la început de drum, e lipsă de experiență, hai să punem pe hârtie un cadru și niște reguli. S-a întâmplat a doua oară, am spus foarte clar că pentru noi nu există opțiune, dacă aruncă la coș tot ce a semnat și tot ce ne-am înțeles și nu respectă nimic din astea, nu putem să rămânem ca paiațe.
 • Ne-a spus nu mă interesează, îmi asum. Și-a asumat aruncarea României în criză, suntem în acest moment politic foarte clar, Florin Cîțu nu mai are susținerea USR PLUS, o vom confirma la vot. Dincolo de asta, e retorică, toate amenințările din fiecare zi ale premierului sunt ridicole.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Moțiunea PSD se citește joi și se votează marțea viitoare. Moțiunea USR-PLUS – AUR e în continuare sabotată

* CCR confirmă: PSD și PNL-Cîțu au blocat neconstituțional moțiunea de cenzură depusă de USR-PLUS și AUR împotriva Guvernului Cîțu

VIDEO. Orban, dezlănțuit: „Le-am cerut scuze românilor care mi-au bătut obrazul că i-am convins să voteze cu Iohannis”

Marea înfrângere a unui politician mărunt: Klaus Iohannis

Cîțu achită prompt serviciile pe care i le-a făcut Antena 3: Bogdan Pascu, omul lui Dan Voiculescu, a primit o funcție mare chiar în timpul Congresului PNL!

Stelian Ion: „Lupta lui Iohannis cu PSD-ismul a fost de fațadă. «Premierul de la Grivco» ne-a înșelat pe toți. E USL-ist pursânge și adevăratul artizan al USL 2.0”

Atmosferă tot mai tensionată în USR-PLUS. Barna îl acuză pe Cioloș că ar vrea „o împăciuire” cu Cîțu

Medic din Timișoara: „Știu că aveți o listă lungă cu «motivele» pentru care nu vreți să vă vaccinați. Și eu am o listă… DE AȘTEPTARE!!! Care e mai lungă decât lista voastră. Pe lista mea se află vieți, iar la voi – aberații”

Un fost șef al Romsilva aplaudă atacurile mafiei lemnului împotriva jurnaliștilor și activiștilor. Îi compară pe ecologiști cu teroriștii ISIS și cu comisarii sovietici

A murit, la 65 de ani, „revoluționarul” Alexandru Sassu, politician pe traseul FSN-PD-PSD, fost director al TVR și deputat cu 3 mandate

1 COMENTARIU

 1. ȘAH(-și-MAT???!) laaa… BLAT-ul Iohannis-Ciolacu (!), căci ăia doi n-au crezut că U.S.R.-iștii chiar vor vota o moțiune în care sunt înjurați și foștii lor miniștri!

  Acum se trece laaa… „planul-B” (!!!): dacă o să cadă ACEST (!) Guvern-Cîțu (căci ar fi culmea ca P.S.D.-iștii… să nu vină să-și voteze PROPRIA-moțiune, iar A.U.R…. chiar va vota oricare moțiune anti-Cățu!), Iohannis are… „TOȚI AȘII” în mână, adică o să numească pe cine vrea el (INCLUSIV PEEE… CÎȚU!!!), rezultatul fiind… Guvern-MINORITAR P.N.L.-U.D.M.R., susținut-„DE-FACTO” de către P.S.D., în Parlament!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here