Cutremurul din Maroc a ajuns la un bilanț înfiorător: peste 2.000 de morți și 1.400 de răniți în stare critică

0
214

Cutremur devastator care a zguduit Marocul în noaptea de vineri spre sâmbătă, cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter, a făcut peste 4.000 de victime: 2.012 persoane ucise şi 2.059 rănite, dintre care 1.404 sunt în stare critică.

Cutremurul a avut loc vineri, la ora locală 23.11 (sâmbătă, la 1.11 – ora României) şi a avut o replică puternică 19 minute mai târziu.

Epicentrul a fost în munții Atlas, la 71 km sud-vest de Marrakech, la o adâncime de 18,5 km, conform US Geological Survey (USGS), citat de BBC. Aceeaşi sursă a precizat că seismul a fost neobişnuit pentru această regiune, cel mai puternic din ultimul secol.

„Cutremurele de această magnitudine în regiune sunt neobişnuite, dar nu neaşteptate”, a precizat USGS.

Cel mai recent cutremur puternic din Maroc a avut loc în 2004, dar acela a fost de 6,3 grade, nu de 6,8. Atunci au murit 628 de oameni, acum peste 2.000 (iar bilanțul tragic crește de la o zi la alta).

Cum a evoluat numărul victimelor

  • În noaptea de vineri spre sâmbătă, la scurt timp cutremur, Ministerul de Interne de la Rabat a anunţat un prim bilanţ provizoriu: 296 de morţi şi 153 de răniţi.
  • Sâmbătă dimineaţă, Guvernul marocan a venit cu noi cifre: 632 de morți și 329 de răniţi.
  • Sâmbătă, în jurul orei 13.00, bilanțul a crescut la 820 de morți şi 672 de răniţi.
  • Tot sâmbătă, în jurul orei 16.00, autorităţile marocane au anunţat 1.037 de morți și 1.204 răniți, dintre care 721 în stare critică.
  • Bilanțul de sâmbătă seara: 2.012 morți şi 2.059 de răniți, dintre care 1.404 în stare critică.

Trei zile de doliu național

Televiziunea de stat Al-Aoula a arătat sâmbătă multe clădiri prăbuşite şi a transmis că mii de oameni şi-au părăsit casele de teama unor replici şi au rămas peste pe străzi.

În Marrakech, o populară destinaţie turistică, unele case din oraşul vechi s-au prăbuşit. Cutremurul a fost resimţit puternic şi în capitala Rabat.

Autoritățile au anunțat trei zile de doliu. „S-a decis decretarea unu doliu naţional de trei zile, cu coborârea în bernă a drapelelor pe toate clădirile publice”, informează Palatul Regal, într-un comunicat dat publicităţii de agenţia de presă oficială MAP, la finalul unei reuniuni de urgență, prezidată de regele Mohammed al VI-lea.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* A doua remiză mincinoasă: 1-1 cu Israel, după 2-2 în Elveția. „Nu vreau să mergem la Euro! Nu merităm! Ne păcălim! Ne-au omorât! Să se desființeze fotbalul!”

* Paparuda de la Realitatea Plus le înalță ode penibile Gabrielei Firea și lui Marcel Ciolacu / Despre Firea: „Foarte mulți bucureșteni o regretă. Destul a fost atacată, fără să se țină cont că e mamă! Oamenii vor un om gospodar ca ea, care poate reda siguranța și strălucirea Bucureștiului” / Despre Ciolacu: „E un exemplu pozitiv, că a reușit!” / Xenofobie la maxim

* VIDEO. Ură viscerală și propagandă rusească delirantă în emisiunea lui Marius Tucă. Istoricul Armand Goșu desființează minciunile „analistului” Hartmann: „Nimeni, în afara lui Putin, nu susține asta!”

* Nașul TV, sancționat de CNA pentru că Radu Moraru n-a găsit tunelurile de sub Bucegi! 🙂 Drumul secret spre Egipt rămâne ascuns :)))

* Abia vârât în Guvern, Ponta emite abjecții anti-occidentale: „Vor doar să trimită facturi uriașe către statul român!”. Mesajul șocant e transmis, practic, de Guvernul României către statele care au sărit să ne ajute cu marii arși în explozia de la Crevedia

* VIDEO. Lui Ciolacu i-a explodat în nas minciuna „9,4%”! Acum își contrazice propria mitomanie: de un an tot clămpănea că „nu putem mări pensiile din cauza plafonului de 9,4% din PIB, pus de USR în PNRR”

* Propunerea șantajistă a lui Ciolacu, pentru UE: să fie lăsat să supra-îndatoreze România, să nu se atingă de pensiile speciale și nici de clientela de partid, să nu facă reforme și, la schimb, Europa să-i dea miliarde

* În plină criză, Guvernul Ciolacu dă ilegal 180.000 de euro televiziunii lui Pandele, ca să trimită caravana lui Mircea Radu prin Europa

* PNL a pus șef la Garda de Mediu Tulcea un infractor. După 4 luni, acesta a recidivat, fiind prins când lua șpagă 5.000 de euro. Are și „calități” politice: traseist trecut prin 7 partide!

* Șoferul beat și drogat, care a ucis o femeie de ziua ei, e colonel de poliție, fost șef la Crimă Organizată București

* Trădare: Klaus Iohannis „își dorește” ca PSD să fie votat de cât mai mulți români! Acum trei ani pronunța cu scârbă: „acest Peee Seee Deee”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here