Curajul și demnitatea unei țări mici, fostă republică sovietică: a trimis Ucrainei 2.400 de pistoale pentru a lupta cu rebelii pro-ruși

0
3543

Un gest de curaj și demnitate: Estonia a trimis marţi Ucrainei 2.400 de pistoale Makarov, destinate armatei, pentru lupta împotriva rebelilor pro-ruşi, informează DPA, preluată de Agerpres.

„Agresiunea continuă a Rusiei în Crimeea şi în estul Ucrainei este inacceptabilă şi are un impact mai larg asupra securităţii întregii Europe”, a comunicat ministrul estonian al Apărării, Juri Luik.

„Prin acest transport ne sprijinim aliatul aflat în război de 6 ani”, a susţinut Luik, adăugând că „trebuie restabilite suveranitatea şi integritatea teritorială ale Ucrainei”.

Pistoalele semiautomate Makarov, model sovietic, sunt o armă standard pentru armate şi poliţii din toată fosta URSS. Şeful înzestrării cu armament a forţelor militare estoniene, Risto Partel, a apreciat într-un comunicat că Makarov este „un pistol compact, fiabil şi uşor de utilizat, care va adăuga o componentă importantă armamentului ucrainenilor”.

Luptele dintre militarii ucraineni şi grupările rebele din estul ţării au făcut circa 13.000 de victime în ultimii şase ani. Conflictul s-a declanşat după ce preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici a pierdut puterea la Kiev, iar Rusia a fost furioasă că pierde controlul asupra Ucrainei, în lipsa unei marionete.

O țară cu o populație de 15 ori mai mică decât cea a României

Estonia este o țară mică, de numai 1,3 milioane de locuitori (de 15 ori mai mică decât cea a României) și cu o suprafață de 45.227 km² (de 5,2 ori mai mică decât cea a României).

A fost una dintre cele 15 republici sovietice, ocupată cu forța de URSS pe vremea lui Stalin, în condiții de război.

Estonia este situată la Marea Baltică, având ca vecini Letonia și Rusia, iar peste mare – Finlanda și Suedia.

Estonia, Letonia și Lituania – toate situate la Marea Baltică – sunt singurele foste republici sovietice care au devenit membre NATO și ale Uniunii Europene.

Estonia a acuzat în repetate rânduri Rusia de implicare directă în conflictul ucrainean.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here