AUR-iștii sunt cei mai ostili față de vaccinare, votanții USR-PLUS – cei mai favorabili. „Vorbim de o hartă socială a respingerii contemporaneității”

3
631
Simpatizanții AUR se opun în proporție covârșitoare vaccinării. Sociologul Barbu Mateescu explică faptul că avem de-a face, de fapt, cu un fenomen social prin care o mare parte a poporului român refuză intrarea în Secolul XXI

Dintre simpatizanții partidelor din România, cei mai ostili ideii de vaccinare sunt, de departe – nicio surpriză – adepții AUR. La polul opus s-ar situa susținătorii USR-PLUS, relevă un sondaj de opinie BCS ale căuri rezultate au fost publicate, pe contul său de Facebook, de cunoscutul sociolog clujean Barbu Mateescu.

Conform rezultatelor ascestui sondaj care s-a făcut în luna aprilie, trei sferturi dintre votanții AUR se opun ideii de vaccinare anti-Covid. PSD urmează la mare distanță, cu aproape jumătate din electorat. Cei mai puțin înverșunați contra vaccinării sunt votanții USR-PLUS (mai puțin de o cincime) și cei ai UDMR (sub o treime).

Alte date relevante: românii din mediul rural și cu educație precară sunt mai ostili vaccinării decât orășenii și cei cu studii superioare.

Analizând rezultatele, sociologul Barbu Mateescu apreciază că e vorba, în publicul român, de „o hartă socială a respingerii contemporaneității“.

Rezultatele sondajului și scurta analiză a acestuia făcute de sociologul Barbu Mateescu

„% din electoratul fiecărui partid care răspund «NU» la întrebarea «Dacă ați avea posibilitatea, v-ați vaccina mâine cu unul din vaccinurile anti-COVID?»

  • AUR 74%
  • PSD 47%
  • PMP 44%
  • Pro România 33%
  • PNL 30%
  • UDMR 26%
  • USRPLUS 17%

În rural ponderea e mai mare decât în urban: 45% vs 37%.

La femei mai mult decât la bărbați 43% vs 37%.

Ponderea celor care zic „nu” scade cu educația: 47% din cei cu educație primară zic asta, 37% din cei cu studii medii, 34,5% din cei cu studii superioare.

Dar acestea sunt nuanțe infinitezimale.

Ca și diferențele între ocupație sau categorii de vârstă (unde nici nu există o corelație de vreun fel).

Nu există diferențe semnificative pe regiuni istorice.

De fapt, niciun indicator sociodemografic nu se corelează mai mult cu poziționarea față de vaccinare ca intenția de vot.

Pot înțelege că AUR e partidul oamenilor anti-vaccin dar:

1) nu cred că USR s-a marketat drept partidul oamenilor pro-vaccin,

2) mulți, mulți oameni care refuză vaccinarea nu votează AUR ci altceva.

Ca ipoteză, vorbim de o hartă socială a respingerii contemporaneității cu toate nenorocirile și soluțiile ei. De la întâmpinarea ei cu furca în pumn până la îmbrățișări drăgăstoase, o axă: conspiraționiștii naționaliști, tradiționaliștii molcomi din Oltenia rurală, trumpiștii, tanti femeia de servici care îl adoră pe Ponta, PNL-ul (unde sunt lumi diferite puse împreună), în mod neașteptat secuii, hipsterii.

Datele au fost culese de BCS în aprilie.“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* DNA i-a băgat frica în oase! După 3 luni de tergiversări, Piedone a demolat chioșcurile de la metrou Izvor imediat ce s-a aflat că i-a cerut cotă-parte baronului Rădoi ca să nu le dărâme

Filiera din justiție care l-a scos pe Dragnea din pușcărie. Rolul judecătoarei anti-#Rezist de la Giurgiu, anchetată de DNA după ce l-a eliberat din arest pe Sile Cămătaru

* Semnatara documentului anti-Orban trimis din Cancelaria premierului Cîțu este Mioara Costin, care lucrează la Guvern de 3 luni. Ea l-a înlocuit pe Andi Manciu la șefia Grupului de Comunicare Strategică

* Previziuni electorale 2024: Emil Boc câștigă turul 1 la prezidențiale și intră în finală cu candidatul USR-PLUS. PSD se scindează

* VIDEO. Roșca Stănescu către PSD-iști: “Hai, ieșiți la drumul mare!“. Eliberarea lui Dragnea le dă curaj borfașilor: se întorc vremurile haiduciei

VIDEO. Un lider AUR l-a vizitat acasă pe Dragnea – „cel mai mare patriot al României, pe care toți vor să-l omoare!”

Un extremist AUR face lista „trădătorilor nenorociți” care o susțin pe Clotilde Armand. Sunt amenințați și „cei din justiție și structurile de stat”

* Moartea subită a jurnalistului Mihai Dolinschi. A fost găsit „într-un lac de sânge”, la 29 de ani

* Florin Călinescu se desparte de „actualul management” al Pro TV. Renunță și la „Românii au talent”. Continuă doar la Partidul Verzilor, pentru că are de luptat cu „câteva personaje mondiale” și cu „câțiva de pe aici”!

* „Duzina de dezinformare” – Cei 12 care au otrăvit planeta cu mesaje anti-vaccinare. Printre ei, nepotul fostului președinte american John F. Kennedy

3 COMENTARII

  1. Cităm din articol: „(…) Conform rezultatelor ascestui sondaj care s-a făcut în luna aprilie, trei sferturi dintre votanții AUR se opun ideii de vaccinare anti-Covid. PSD urmează la mare distanță, cu aproape jumătate din electorat. Cei mai puțin înverșunați contra vaccinării sunt votanții USR-PLUS (mai puțin de o cincime) și cei ai UDMR (sub o treime). (…)”!

    „Q.E.D.”!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here