miercuri, mai 22, 2024
AcasăNewsViața în Kabul după venirea talibanilor. BBC: bărbații nu se mai bărbieresc,...

Viața în Kabul după venirea talibanilor. BBC: bărbații nu se mai bărbieresc, femeile nu mai merg la muncă, s-a oprit muzica. A fost introdusă Șaria

-

Oamenii încep, încet-încet, să iasă iar din case la Kabul, după ce orașul a fost cucerit de talibani duminică, dar primele schimbări se văd și se simt deja, relatează Malik Mudassir, corespondentul BBC în capitala Afganistanului. Muzica ambientală a dispărut, la fel și femeile care nu se mai prezintă la muncă, în timp ce bărbații au încetat să se mai bărbierească – talibanii interzic tunderea bărbii. Țara se va guverna după legea musulmană Șaria, au anunțat deja noii stăpâni ai Afganistanului.

Pe străzi au reapărut mașini, populația a ieșit, vrând-nevrând, din case, însă comportamentul s-a schimbat. Pretutindeni vezi acum oameni în șalvari și haine lungi, cu turbane pe cap și înarmați până în dinți, care pretind că sunt talibani și cer diverse lucruri. Percheziționează oameni și mașini, uneori își oferă și sprijinul, dar alteori intră pur și simplu în hoteluri și restaurante și cer să li se dea să mănânce pe gratis. Nimeni n-are curajul să refuze nimic, deși respectivii pot fi talibani sau doar hoți ori impostori.

Căteva fragmente din corespondențele lui Malik Mudassir, pentru BBC, despre ce se întâmplă acum în Kabul

„Talibanii au capturat Kabul duminică, 20 de ani după ce fuseseră îndepărtați de la putere. (…) Acum sunt peste tot, la punctele de control unde de obicei se afla poliția, ori pe baricade. (…) Controlează traficul, verifică mașinile, în special acele vehicule care au aparținut poliției și armatei, toate fiind confiscate. Chiar dacă sunt talibani la volanul acelor mașini, tot sunt oprite la control. Ni s-a explicat că sunt verificate pentru a se asigura că nu sunt infractori deghizați în talibani acolo. (…)

Am văzut foarte puține femei pe străzi – și câteva singure, fără escortă. Unele purtau burqa albastre, dar am văzut, de asemenea, fete cu măști chirugicale sau baticuri. Iar talibanii par OK cu ele. Nu se mai aude deloc muzică pe străzi. Înainte, obișnuiau și în hotel să folosească o muzică ambientală, dar acum e oprită. Angajații sunt speriați. (…)“

- Advertisement -

„(…) Seara trecută, un grup de 28 de talibani înarmați au venit la hotelul unde sunt cazat și au cerut mâncare. Angajații erau neliniștiți. 

«Uite, noi trebuie să asigurăm securitatea aici. Oricine poate veni aici cu o pușcă și să spună că e taliban, dar ar putea fi niște hoți. Așa că de ce nu ne spuneți cu cine sunteți, ca să știn cine e taliban și cine nu? Știți mai bine ca noi cum merg lucrurile», le-a spus șeful echipei de securitate a hotelului.

Bineînțeles, oamenii au primit mâncare. Mai târziu am încercat să comand ceva prin room service, dar mi-au spus că talibanii au terminat tot.

- Advertisement -

Acum câteva zile, erau dușmani. Hotelul era plin de gărzi în uniformă care trebuiau să ne apere de talibani. 

Acum, talibanii sunt aici: stau afară cu armele la vedere, deschid portierele mașinilor. 

După câte observ, angajații bărbați ai hotelului nu s-au mai bărbierit de de câteva zile. Și toate femeile angajate au dispărut. La recepție, room service, cameristele – nu mai sunt femei aici.

Muzica ambientală nu se mai aude în hotel. L-am întrebat pe un angajat de ce și mi-a spus: «Prietenii sunt aici, deci gata cu muzica».

Orașul este mult mai aglomerat decât ieri. Mai mult trafic, mai multe magazine deschise, oamenii își văd de treburile lor. (…)

Am constatat că talibanii sunt din ce în ce mai prezenți. Luptătorii vin din toate părțile Afganistanului, iar cei mai mulți din provincia Logar, la sud de Kabul. Spun că au venit să mențină ordinea. 

Cei pe care i-am văzut eu se poartă bine cu oamenii. Unii chiar te întreabă dacă ești bine sau dacă te pot ajuta cu ceva.

Marți am vorbit cu doi vânzători de pe stradă, în centru. Mi-au spus că pentru ei, ca afgani amărâți, nu e nicio diferență dacă la conducere sunt talibanii sau americanii“.

Corespondentul BBC menționează că n-a putut verifica autenticitatea filmulețului viral care a circula miercuri în presă și rețelele de socializare, cu câteva femei protestând pentru drepturile lor. Dar a adăugat și că n-are informații despre faptul că acele femei – dacă scena a fost reală – ar fi suferit vreo consecință.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Dragnea nu mai e „grav bolnav”, cum spunea la tribunal. Acum „e apt de luptă” să-și ia partidul înapoi, anunță pajul său

* Orban, zdrobit în BPN al PNL, la vot, de „tabăra Cîțu”: 47-1. A fost singurul care s-a opus numirii lui Dan Vîlceanu în postul de ministru al Finanțelor

* Ceas de 21.000 de dolari la mâna cu care Tudorache-Diamant strânge semnături pentru demiterea lui Clotilde Armand

* Adio, Colonele! Te las cu rucsacul tău plin cu pietre, care ți-a încovoiat spinarea. Curea și Andronic să-ți lumineze calea!

* Iurie Roșca, agent KGB și propagandist-șef al Sputnik în Basarabia – 3 ani interdicție de intrare în România! A fost întors de la Vama Albița

* Fostul șef al ANI, Horia Georgescu, se distrează pe un yacht de lux, cu șampanie scumpă, pe Coasta de Azur. Dezvăluirile fugarului Rizea

* Fugarul Rizea: „Dana Budeanu se mărită cu Andrei Hrebenciuc. Acel inel cu diamante, cu care se laudă acum, e luat din banii furați de familia Hrebenciuc, tată și fiu!”

* „Monstrul din Fundeni” a avut mulți complici în uciderea educatoarei: polițiști de la Secția 7, procurori, judecători. Individul a devenit o fiară după ce și-a călcat cu mașina copilul de 2 ani

* VIDEO. Joe Biden: „De ce să lupte și să moară soldații americani într-un război pe care afganii au refuzat să-l poarte?” / „Am făcut planuri, împreună cu liderii afgani, dar ei au renunțat la luptă și au fugit din țară” / „Guvernul afgan a descurajat SUA din a organiza un exod în masă”

* Faliment european al fotbalului românesc: Steaua Roșie Belgrad – CFR Cluj 4-0! FCSB, CSU Craiova și Sepsi au capitulat de mult

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

- Advertisment -
- Advertisment -