Negată cu vehemență de liderul sindical Vasile Petrariu, legătura dintre greva „spontană” declanșată joi dimineața la Societatea de Transport București (STB) și finalizarea auditului intern care a relevat furturi uriașe la autobaze și depouri e greu de evitat. Vinerea trecută s-a încheiat controlul, iar joi – după ce s-au aflat rezultatele și concluziile – a început greva.
Numai în ceea ce privește motorina, auditul a relevat că în 2021 s-au furat peste 220 de tone! În mod evident, era de așteptat să înceapă anchetele, moment în care sindicaliștii au intrat în grevă și au cerut demisia directorului STB.
Informațiile privind auditul intern au fost date în premieră de Buletin de București joi seara. Ulterior, directorul Adrian Criț a confirmat public. Prejudiciul estimat doar din jaful făcut la motorină este de 1,4 milioane de lei!
Adrian Criț a afirmat că furturile de combustibil sunt ceva obișnuit în depourile și autobazele STB: „În 2021 există un supraconsum de 220 de tone. Este o analiză făcută. Am trimis deja Biroul de Control Financiar și Gestiune, să vedem ce zice. După ce identifică vinovații, vom face plângeri penale. Am descoperit asta la o simplă verificare, după discuții cu municipalitatea. Noi avem un consum mediu pe fiecare linie și am cerut și să-mi dea supraconsumul pe fiecare autobază și l-am primit. Este jenant“.
Înaintea lui Criț, director la STB a fost Hazem Kansou, omul de casă al Gabrielei Firea, cel sub care au și prosperat practicile apărate cu atâta energie acum de sindicaliștii conduși tot de un PSD-ist, lăcătușul Vasile Petrariu. Hazem Kansou s-a remarcat în 2020 când l-a însoțit pe viceprimarul Aurelian Bădulescu la o conferință de presă a lui Nicușor Dan. Cei doi, alături de alți haidamaci angajați în administrația Firea, au încercat să-l intimideze și să-l bruieze pe actualul primar.
Campioana absolută a furturilor de combustibil, în 2021, a fost Autobaza STB din Ferentari – cu peste 52,5 tone. Urmează Autobaza din Giurgiului, cu peste 49 de tone, și Autobaza din Militari, cu aproape 35,5 tone. Dar practica e generalizată.
Perspectiva anchetelor penale și a condamnărilor a scos sindicaliștii în stradă.
Metode multiple pentru furtul de combustibil. Se fac curse mai puține, se merge cu aerul condiționat oprit, se vine cu rezervorul pe jumătate plin la pompă, dar se bagă un „full”
În ultimii 10 ani, Poliția din București a luptat cu flagelul furturilor de combustibil pe care angajații SBT le fac sistematic. Anchetatorii care s-au ocupat de aceste cazuri au explicat pentru HotNews.ro cum fură motorina în primul rând șoferii de pe autobuzele STB – cei care cer acum măriri de salariu deși au venituri care ajung și la 8.000 de lei net pe lună.
Printre cele mai folosite metode este cea clasică: se bagă pur și simplu furtunul în rezervor și se trage de acolo motorina în canistre. Apoi, șoferul în complicitate cu șefii săi și pontatorii declară curse în plus față de cele efectuate real, pentru a justifica diferența.
O altă metodă este aceea prin care șoferul vine la pompă cu rezervorul pe jumătate plin. Alimentează autobuzul până se face „full”-ul, apoi lasă să curgă mai departe motorina, dar în canistrele pregătite din timp.
Vara, șoferii de pe STB mai aplică pe scară largă o altă metodă: merg cu aerul condiționat oprit (atunci când sunt întrebați de călători le spun că e defect), pentru a face economie la carburantul pe care apoi îl fură din rezervor.
Din anchete anterioare (una dintre ele, făcută în 2015, s-a soldat cu 18 mandate de percheziție domiciliară și 24 de mandate de aducere la audieri) a rezultat că angajații STB comercializează „la negru” motorina furată, vânzând-o fie companiilor private de transport, fie taximetriștilor.