Cum își întinde Rusia propaganda subversivă prin Biserica Ortodoxă în Ucraina: călugării adăpostesc cărți și broșuri care susțin narativele Moscovei, conform cărora ucrainenii nu există ca nație

0
948
Contraspionajul ucrainean a găsit în biserici și mănăstiri cărți și broșuri ale propagandei rusești

Rusia își desfășoară propaganda subversivă în Ucraina prin intermediul Bisericii Ortodoxe închinate Patriarhiei Moscovei. Pe acest filon subteran, cu ajutorul preoților și călugărilor, în țară este întreținut discursul care preia narativele conspiraționiste emanate de la Kremlin. Serviciul de Securitate Ucrainean (SBU) a descoperit, în urma unor percheziții desfășurate simultan la mai multe mănăstiri și sedii ale Bisericii Ortodoxe Ucrainene închinate Patriarhiei Moscovei, pașapoarte rusești și mari cantități de documente și mesaje ideologice pro-ruse, anunță autoritățile de la Kiev.

La una din mănăstiri, în Muncaci, regiunea Transcarpatia, călugării dosiseră literatură propagandistică și xenofobă de producție rusească, în care se susține printre altele că poporul ucrainean nu există (exact teza lui Putin) și că, de fapt, locuitorii din Ucraina și Belarus sunt tot ruși, scrie Kyiv Independent.

Materialele de propagandă găsite la fețele bisericești ucrainene neagă dreptul la independență al țării lor și susțin că Rusia, Ucraina și Belarus trebuie să existe doar sub sceptrul Moscovei.

Contrainformațiile ucrainene au luat urma infiltrării rusești prin intermediul bisericii și a anunțat că face ancheta pentru a anula “activități subversive ale serviciilor speciale rusești în Ucraina”.

Subordonați Bisericii Ortodoxe Ruse, prelații din Biserica Ortodoxă Ucraineană fac jocul puterii de la Moscova.

Și în România propaganda rusească este foarte prezentă și puternică în mănăstiri și chiar la nivel înalt, printre prelați. Pe această filieră s-a desfășurat și o puternică propagandă conspiraționistă în perioada pandemiei, când diverse fețe bisericești au îndemnat oamenii să nu se vaccineze și să ignore pericolul Covid.

Sunt celebre cazurile starețului Zenovie, care îi amenința pe credincioși la slujbă că le vor crește solzi dacă se vaccinează, și al protosinghelului Teodosie Paraschiv, care le spunea oamenilor că vaccinul îi transformă în zombi, iar Occidentul e controlat de extratereștrii care vor să-l pună pe Antihrist în fruntea Guvernului Mondial.

Dacă acestea sunt doar cazuri de biete fețe bisericești sărace cu duhul și înnebunite de propaganda la care au fost expuse, în schimb alți membri ai BOR, precum ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, sunt mult mai calculați și își desfășoară acțiunile instigatoare cu bună-știință, ceea ce arată că rețeta ucraineană e folosită de serviciile rusești și în alte țări ortodoxe.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Baronul PSD-ist Niculae Bădălău a fost înhățat de procurorii DNA! Vicepreședintele Curții de Conturi făcea trafic de influență pentru a căpușa banii statului, folosindu-și fiul, fiica și ginerele drept paravan

* Listele negre făcute de putiniștii români. Politicieni, medici, jurnaliști, artiști și sportivi „vacciniști” sunt somați să-și ceară scuze, fiind comparați cu „criminalii Revoluției”!

* PSD impune, cu complicitatea PNL, o lege abuzivă, care favorizează mafiotizarea sindicatelor. Acestea primesc dreptul să facă afaceri și politică și să colecteze cotizații cu forța!

* Comisia Europeană: pensiile militarilor sunt pensii speciale și trebuie reformate până la sfârșitul anului!

* Statele UE caută soluții să ajute și corupta Românie să intre în Spațiul Schengen: se discută formarea unei comisii de monitorizare după modelul MCV

* Adevărul despre scandalul din TVR: Olaianos n-a „împins-o” pe Nadine Vlădescu, ci a bătut-o crunt! „Am fost lovită cu palmele, pumnii și un set de chei peste față, cap și corp, strangulată și dată cu capul de perete, lovită cu picioarele, dar și cu pumnul în sânul drept”

* VIDEO. O rușine națională: Ilie Năstase. Infractor, agresor, recidivist, mitocan. Spune că pleacă din țara care nu-l merită, dar care l-a făcut general și senator prin impostură. Șantajează, minte și înjură ca un birjar

* Mondialul surprizelor lovește din nou: Belgia – Maroc 0-2! Record istoric: niciodată Asia și Africa n-au șifonat atât de tare Marile Puteri ale fotbalului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here