Cum a început relația solidă SUA – România. Rolul lui Băsescu. De ce este Biden un prieten al țării noastre

3
2326

Nu doar că există o frumoasă coincidență de început de nume cu litera ”B”, dar legătura Băsescu-Biden este una a parteneriatului puternic dintre România și Statele Unite.

Imaginea de mai sus face ”cât o mie de cuvinte”, potrivit unei ziceri celebre despre impactul fotografiei în raport cu textul scris. Dar chiar contează!

Ea descrie un Joe Biden foarte apropiat de România și un Traian Băsescu foarte conectat la sferele înalte de decizie de la Washington, în perioada președinției sale.

România are numai de câștigat dintr-o relație foarte apropiată de tipul celei devenite deja faimoase în timpul președinției lui Băsescu și continuate, prin două vizite la Casa Albă, de Klaus Iohannis.

”Joe Biden ne cunoaște. Trebuie să înțelegem că în lumea asta contează enorm relațiile personale. Și cu Trump plecăm de pe poziții bune, pentru întâlnirile cu președintele Iohannis au fost foarte reușite, trebuie să recunoaștem. Două întâlniri într-un singur mandat cu președintele României sunt excepționale și ca semnal, nu doar ca reușită pragmatică”, declara zilele trecute Cristian Diaconescu, fost consilier prezidențial și fost ministru de Externe.

”Relația personală, la un astfel de nivel, este foarte importantă”, detalia Diaconescu, care a cunoscut din proprie experiență cum poți cuceri avantaje pentru țara ta dacă știi să ai o relație bună în privat cu marii decidenți ai lumii.

”Biden a avut două vizite în România, în 2009 şi în 2014. Prima a avut un singur obiectiv: discuţii cu privire la amplasarea scutului antirachetă. A fost o discuţie de circa două-trei ore, cu toată analiza efectelor, după care am convocat CSAT şi propunerea americană a fost acceptată. În loc să se monteze elemente ale scutului antirachetă în Cehia, s-au amplasat în România. Deci a fost o decizie a administraţiei Obama-Biden de a schimba arhitectura scutului antirachetă de la Polonia-Cehia (cum era în fază iniţială) la România-Polonia”, amintește Traian Băsescu într-un interviu din ziarul „Adevărul”.

”Al doilea lucru, în urma unor discuţii îndelungate, pe care le-am avut şi eu, şi conducerea poloneză – în mod deosebit Donald Tusk, dar şi Kaczynski – la Summitul NATO din Ţara Galilor (2014), s-a reuşit conştientizarea faptului că Flancul Estic al NATO este vulnerabil. Drept urmare, Obama a anunţat pre-poziţionarea de armament greu şi armanent de luptă în general, plus muniţie, pe Flancul Estic, adică în România, Polonia şi ţările baltice”, precizează Băsescu legat de a doua vizită a celui ce peste ani avea să devină președintele SUA.

Traian Băsescu vorbește direct despre acest subiect. Nu se ferește să spună că Administrația Trump nu a adus nimic în plus față de ce au bătut în cuie Obama și Biden.

Arhitectura cu baza aeriană româno-americană de la Turda, cu baza aeriană de la Kogălniceanu, cu plasarea a 500-1.000 de puşcaşi marini în baza de la Kogălniceanu, este o construcţie făcută în timpul lui Barack Obama. Iar în acea perioadă, cel care se ocupa de politica externă şi de securitate era vicepreşedintele Joe Biden, afirmă Băsescu.

”N-aş putea spune că pentru noi administraţia Trump a adus un plus de securitate”, pune punctul pe ”i” fostul președinte.

„Relația noastră cu Statele Unite este extrem de solidă”

Eugen Tomac, urmașul lui Traian Băsescu la șefia partidului creat de acesta cu puțin timp înainte de a părăsi Palatul Cotroceni, nu poate să nu remarce câștigul imens al relației personale dintre Băsescu și Biden.

„Trebuie să felicităm poporul american pentru rezultatul alegerilor, este o democrație-etalon din toate punctele de vedere. Pentru România, indiferent cum se va încheia această dispută, care are deja un rezultat, rămâne important să consolidăm parteneriatul strategic pentru secolul XXI semnat în 2011 de președintele Băsescu și președintele Obama. Relația noastră cu Statele Unite este extrem de solidă și este foarte importantă pentru securitatea noastră națională”, a transmis Eugen Tomac, în numele PMP.

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe și ex-consilier al lui Traian Băsescu, a amintit zilele trecute, într-un interviu pentru Ziaristii.com și Lumealibera.ro, cât de importantă este relația personală la nivel politic înalt și ce avantaj va avea România din relația cu Băsescu-Biden.

”Să profităm de faptul că o să vină președinte Biden, care ne cunoaște pe unii personal. Or, ăsta e un mare atu. Scurtezi mult din ce înseamnă timp, eforturi, lobby uneori în condițiile în care există relația personală. Și vorbesc de Traian Băsescu, de mine, de Mircea Geoană… Din acest punct de vedere, cu Biden, tot ce va veni din zona noastră va ajunge mult mai repede pe masa președintelui Statelor Unite, care va decide într-un fel sau altul. Dar este un uriaș atu!”, a declarat Cristian Diaconescu.

Puse cap la cap, toate informațiile de mai sus ne arată că, prin Traian Băsescu și echipa lui de încredere, prin Iohannis și echipa lui de încredere, România va avea o ușă deschisă șa Casa Albă. Or, așa ceva nu poate fi decât în folosul tuturor, în vremuri în care nevoia de stabilitate și de aliați puternici e mai mare decât oricând.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* INTERVIU. Cristian Diaconescu despre alegeri și vize: ”Cu Biden, avem o șansă care nu se mai întoarce în 20 de ani”

Restricții anti-Covid dure, începând de luni: toate școlile închise, masca obligatorie peste tot, magazinele închise după ora 21.00

* Profesor dat afară pentru că a refuzat să predea online. Altuia, din același motiv, i-a fost micșorat salariul

3 COMENTARII

  1. Eu zic să-l punem pe băsescu vicepreședinte ,iar pe nuti spaima puții melange an troi!…joe, base si werner !..Să vezi atunci rezultate…vize,…își mută americanii industria de pop corn la noi,florida va fi amintire în comparație cu mamaia….grupul va face o autostrada până la chicago!!..legând-o de 66!!…

  2. Ce poveste frumoasa de dragoste ,dintre un comunist mascatsi un altul batran slugoi al securitatii comuniste…Biden-ramolitul,pus vice presedinte la al doilea mandat al lui Obama,ca Hillary Clinton nu a mai vrut sa -i aprobe toate hotararile periculoase ,acelea de a aduce la „studii” teroristi arabi mascati in studenti….Ma apuca scarba,am crezut ca sunteti ziaristi liberi cu adevarat,ca pentru dvs conteaza ca un turnator nenorocit a distrus cot la cot cu dragnea,ciordache si tudorel buborel justitia pentru a-si scoate fratele din puscarie pe caz de batranete,la pachet cu felix,prietenul de turnatorii!!TOT CE A REALIZAT IN MATERIE DE STAT DE DREPT-DACA A REALIZAT EL CEVA,CACI MERITELE AU FOST ALE MONICAI MACOVEI SI ALE LAUREI CODRUTA KOVESI-AU FOST STERSE CU BURETELE DE ACTELE SALE IN SENAT,LANGA TARICEANU SI DRAGNEA,PUNAND LA CALE DISTRUGEREA JUSTITIEI!!

  3. Au si inceput cu linguselile, cu periatul. Nici macar nu asteapta ca bietul invins sa-si linga ranile, ca s-au si repezit sefii de stat cu felicitarile, desi anuntul nu este inca oficial.
    Dar daca se renumara voturile si se schimba rezultatul? Atunci, pe unde vor scoate camasa? O vor lua de la capat cu felicitarile?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.