Cum a devenit Bucureștiul capitala șahului mondial. Garry Kasparov, jucătorii de Top 10 și omul-cheie din spatele marelui turneu Superbet Chess Classic

0
21
Garry Kasparov, la București și în 2023

În perioada 4-16 mai, Bucureștiul a fost capitala șahului mondial, prin găzduirea celui mai puternic turneu din lume. Superber Chess Classic România 2023 a adus la start 10 jucători din elita șahului planetar (toți – mari maeștri), dintre care 6 din Top 10, inclusiv campionul mondial la zi, chinezul Liren Ding. N-a lipsit nici la această ediție fondatorul circuitului Grand Chess Tour, Garry Kasparov, cel mai mare șahist din toate timpurile.

Personalități marcante ale șahului mondial și ale vieții publice din România s-au reunit pe 5 mai, pentru câteva ore, la Grand Bucharest Hotel din București (fostul Intercontinental). Cel mai bun jucător de șah din toate timpurile – Garry Kasparov (60 de ani) –, alături de cei mai buni șahiști planetari din prezent (inclusiv finaliștii ultimei ediții a Campionatului Mondial), precum și o mulțime de personalități au participat la ceremonia de deschidere a primei etape din circuitul Grand Chess Tour 2023, unul dintre cele mai importante turnee de șah la nivel global.

De la marele eveniment de la București n-au lipsit doi oameni-cheie ai circuitului Grand Chess Tour: directorul executiv Michael Hodarkovski și președinta Fundației Superbet, Augusta Dragic.

Americanul Fabiano Caruana a triumfat cu 2 victorii și 7 remize

Turneul de la București, primul dintre cele patru ale circuitului Grand Chess Tour (urmează Varșovia, Zagreb și St. Louis), a adus la start șahiștii clasați pe locurile 2, 3, 4, 6, 7, 8, 13, 14, 24 și 38 în ierarhia mondială. Printre ei, campionaul mondial la zi, chinezul Liren Ding, și cel pe care l-a învins în finala planetară, rusul Ian Nepomniachtchi (care evoluează sub steagul Federației Internaționale de Șah, în condițiile în care Rusia este suspendată din competiții, ca urmare a agresiunii militare asupra Ucrainei).

După cele 9 runde, turneul de la București a fost câștigat de americanul Fabiano Caruana (30 de ani), care a obținut 5,5 puncte (2 victorii și 7 remize). Acesta a încasat și marele premiu de 100.000 de dolari.

Fabiano Caruana
Richard Rapport

Patru șahiști și-au împărțit premiul 2: românul Richard Rapport (27 de ani) – transferat anul trecut de la Ungaria, când a fost convins să reprezinte România –, americanul Wesley So (29 de ani), olandezul Anish Giri (28 de ani) și francezul Alireza Firouzja (19 ani). Fiecare dintre ei a încasat câte 42.750 de dolari.

Caruana, Rapport, So și Giri au încheiat turneul neînvinși, diferența făcând-o faptul că Fabiano Caruana a obținut două victorii, iar ceilalți câte una.

Clasament și rezultate

Cele mai multe victorii le-a obținut mezinul turneului, Alireza Firouzja. Francezul de origine iraniană a câștigat trei partide, dar a și pierdut două. El a avut cele mai puține remize (doar 4). Firouzja este un fenomen: a devenit campion al Iranului la seniori când avea doar 12 ani. La 16 ani a fost cel mai tânăr șahist care a depășit ELO 2700, iar la 17 ani – primul șahist care a depășit ELO 2800. La 18 ani a câștigat circuitul Grand Chess Tour 2022. În prezent are ELO 2785 și ocupă locul 4 în clasamentul mondial.

Forța turneului a fost demonstrată și de faptul că finaliștii Campionatului Mondial din 2022 s-au clasat acum, la București, pe locurile 8 și 9 (din 10)! Campionul mondial Liren Deng a încheiat antepenultimul, iar vicecampionul mondial Ian Nepomniachtchi – penultimul.

Premiile obținute de cei 10 șahiști

La turneul de la București au participat și doi șahiști români: Richard Rapport (27 de ani, locul 13 mondial) – cel „răpit” Ungariei – și Bogdan Deac (21 de ani, locul 38 mondial), beneficiarul unui wildcard. Meciul dintre cei doi s-a încheiat remiză.

Augusta Dragic: „Reunim în România mințile briliante ale șahului mondial”

Filosofia Grand Chess Tour a fost expusă de Augusta Dragic, președinta Fundației Superbet, cea care a fost – și în acest an – creierul și sufletul turneului de la București.

Augusta Dragic:Faptul că reușim, an de an, să reunim, în România, mințile briliante ale șahului mondial – iar anul acesta avem bucuria de a-l avea alături inclusiv pe campionul mondial en-titre, Ding Liren – ne responsabilizează și ne motivează să susținem în continuare acest demers educațional fantastic, pornit în urmă cu patru ani. Șahul are nevoie de sprijin și de implicare din partea mediului privat, precum și a autorităților române, din punct de vedere financiar, legislativ și al promovării”.

Augusta Dragic

Fondată în 2019, Fundația Superbet a făcut din șah una dintre inițiativele sale prioritare, organizând primul turneu din cadrul Grand Chess Tour (GCT) la București. Totodată, Fundația s-a angajat să transforme GCT într-o tradiție pentru comunitățile de șah din România, Polonia și Croația.

Cei 10 șahiști care au concurat la București

  • Ian Nepomniachtchi (rus / FIDE) – locul 2 mondial
  • Ding Liren (China) – locul 3 mondial, campion mondial en-titre
  • Alireza Firouzja (Franța) – locul 4 mondial, câștigătorul Grand Chess Tour 2022
  • Anish Giri (Olanda) – locul 6 mondial, câștigătorul Tata Steel Masters 2023
  • Fabiano Caruana (SUA)– locul 7 mondial, câștigătorul campionatului SUA 2022
  • Wesley So (SUA) – locul 8 mondial, locul 2 la Grand Chess Tour 2022
  • Richard Rapport (România) – locul 13 mondial, câștigătorul FIDE Grand Prix 2022
  • Maxime Vachier-Lagrave (Franța) – locul 14 mondial, locul 2 la Grand Chess Tour 2021
  • Jan Krzysztof Duda (Polonia) – locul 24 mondial, câștigătorul Cupei Mondiale FIDE 2021
  • Bogdan Deac (România) – locul 38 mondial.
Cei 10 șahiști de la Grand Chess Tour Bucharest 2023, la festivitatea de deschidere a turneului

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* O nouă acuzație de dopaj pentru Simona Halep: falsificarea pașaportului biologic! Comunicatul devastator al Agenției Internaționale pentru Integritatea Tenisului

* Cine poate opri „mașina de fotbal” a lui Guardiola? Manchester City – Real Madrid 4-0! Greșeala fatală a antrenorului Ancelotti

* Italienii, prezenți în toate cele trei finale europene: Inter Milano – Manchester City (C1), Roma – Sevilla (C2), Fiorentina – West Ham United (C3). A fost săptămâna argentinienilor!

* VIDEO. Meciul nebun care explică magia fotbalului din cel mai tare campionat: Liverpool – Tottenham 4-3, după 3-0 în minutul 15 și 3-3 în minutul 90+3. Oaspeții au lovit bara de două ori într-un minut!

Fotografiați clasamentul! Avem 6 puncte din 6, dar războiul din Ucraina ne-ar putea lăsa fără 3. Șoc în Balcani: Kosovo – Andorra 1-1!

Norocoși și la tragerea la sorți pentru Euro 2024! Nicio „mare putere” în grupă. Pentru primele două locuri ne batem cu Elveția, Israel și Kosovo

Messi e campion mondial, dar Cristiano Ronaldo va avea cel mai mare salariu din istoria sportului! Contractul fabulos pentru care portughezul va juca în Arabia Saudită: o jumătate de miliard de euro în doi ani și jumătate!

VIDEO. Viața, gloria și moartea unui fotbalist de legendă: Pelé. L-a urmat în Ceruri, după doi ani, pe rivalul său Maradona. Singurul triplu campion mondial a fost răpus de cancer, la 82 de ani

Cea mai tare finală din istorie! Argentina – Franța 3-3, Messi – Mbappé 2-3, Argentina e triplă campioană mondială! Ștafeta Kempes – Maradona – Messi

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here