Cum au lichidat ucrainenii Corpul 11 de armată al Rusiei, lăsând enclava Kaliningrad fără apărare. Dintre cei 12.000 de militari, majoritatea au pierit în încercarea de a captura Kievul

0
4599

Teroristul planetar Vladimir Putin plătește un tribut imens pentru declanșarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina. Armata sa de „denazificatori” nu numai că a fost spulberată și alungată din multe zone ocupate inițial în statul vecin, dar a ajuns practic o fantomă în acest război, nemaiavând posibilitatea să-și securizeze chiar propriile teritorii din Federația Rusă.

Într-un amplu articol apărut în celebra revistă americană „Forbes”, se arată că întreg Corpul 11 de armată al țării agresoare din Kaliningrad, format din 12.000 de militari, a devenit „carne de tun” în fața apărătorilor lui Zelenski. Sprijiniți logistic și financiar de SUA, ucrainenii au spulberat zeci de batalioane rusești care încercau să captureze Kievul.

Ca urmare a acestui dezastru, Rusia nu mai reprezintă o reală amenințare pentru NATO la granița de vest a Lituaniei. Dimpotrivă, sceleratul Putin a rămas aproape complet lipsit de apărare în enclava Kaliningrad (fosta Prusie Orientală, capturată de sovietici la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial).

Corpul 11 de armată avea în componență 100 de tancuri T-72, câteva sute de vehicule de luptă BTR, obuziere Msta-S, lansatoare de rachete BM-27 și BM-30.

Ziaristii.com vă prezintă dezvăluirile din revista „Forbes”.

„Kaliningradul este aproape fără apărare, iar amenințarea pe care o reprezentau odată trupele regiunii pentru NATO… s-a evaporat”

Mutare mortală. „În urmă cu 6 ani, Marina rusă a format un nou corp de armată, a cărui sarcină era să apere enclava Kaliningrad, avanpostul separat geografic al Rusiei la Marea Baltică, între Polonia și Lituania. Anul acesta, când războiul din Ucraina a început să meargă prost pentru Rusia, Kremlinul a smuls Corpul 11 ​​de armată din Kaliningrad și l-a trimis în Ucraina, unde armata lui Zelenski l-a distrus rapid.”

„Carne de tun”. „Formarea, desfășurarea și distrugerea Corpului 11 de armată spun o poveste care este mai mare decât povestea tragică a războiului Rusiei în Ucraina. Corpul, cuprins între două țări NATO pe țărmul unei mări strategice, trebuia să ofere forțelor ruse un avantaj într-un război global. În schimb, a devenit «carne de tun» pentru o armată ucraineană care, pe hârtie, era mai slabă decât armata rusă.”

Kaliningradul, aproape neapărat. „Acum, Kaliningradul este aproape fără apărare, iar amenințarea pe care o reprezentau odată trupele regiunii pentru NATO… s-a evaporat. Corpul 11 ​​de armată nu este cu adevărat o formație nouă. Este o nouă grupare de formațiuni existente sub un singur cartier general, care răspunde el însuși în fața flotei baltice a Marinei ruse. Corpul supraveghează o divizie motorizată, un regiment separat motorizat, artilerie, rachete, trupe de apărare aeriană și unități de sprijin.”

„Kremlinul și-a angajat 80% din forțele sale terestre într-o invazie mai largă a Ucrainei și a pierdut rapid multe dintre ele într-o încercare sinucigașă de a captura Kievul”

12.000 de ruși nu mai există. „Înainte ca Rusia să-și extindă războiul în Ucraina, începând cu sfârșitul lunii februarie, în Kaliningrad erau nu mai puțin de 12.000 de militari ruși, cu aproximativ 100 de tancuri T-72, câteva sute de vehicule de luptă BTR, obuziere Msta-S și lansatoare de rachete BM-27 și BM-30. Corpul 11 ​​de armată a supravegheat majoritatea acestor forțe.”

Kievul le-a fost mormântul. „La granița de vest a Lituaniei, unul dintre cele mai slabe state membre NATO, Corpul 11 ​​de armată a fost nicovala pentru o posibilă invazie rusă a fostelor republici sovietice Lituania, Letonia și Estonia. Dinamica respectivă s-a schimbat radical după februarie. Kremlinul și-a angajat 80% din forțele sale terestre într-o invazie mai largă a Ucrainei și a pierdut rapid multe dintre ele într-o încercare sinucigașă de a captura Kievul.”

Prost pregătiți. „Intrate în Ucraina prin Belarus și întinse de-a lungul drumurilor care duceau spre capitala Kiev, batalioanele, brigăzile și diviziile ruse prost conduse și insuficient aprovizionate erau vulnerabile la artileria, dronele și echipele de infanterie ale țării invadate, care transportau rachete antitanc ghidate de precizie. După doar o lună de lupte acerbe, rușii s-au retras de la Kiev. Estimările variază, dar este posibil ca ei să fi suferit 50.000 de morți și răniți până când linia frontului s-a stabilizat în mai.”

„Înainte de o contraofensivă ucraineană majoră, Corpul 11 era la 71% din puterea sa maximă. Cu toate acestea, unele batalioane erau reduse la doar o zecime din forța de luptă inițială”

I-au slăbit americanii. „Rușii dețineau la acea vreme portul strategic Herson din sudul Ucrainei și se aflau la periferia orașului Harkov, la 40 de kilometri de granița cu Rusia, în nord-estul Ucrainei. Dar forțele ruse erau fragile. Și au devenit din ce în ce mai fragile pe măsură ce armata ucraineană, reînarmată cu artilerie și rachete americane și europene, a început să atace liniile de aprovizionare rusești.”

Batalioane exterminate. „Disperat după trupe noi, Kremlinul a mobilizat Corpul 11 ​​de armată, deplasându-l cu vaporul și avionul la Belgorod, în sud-vestul Rusiei, apoi în Ucraina, lângă Harkov. Trei luni de luptă crâncenă au minat puterea Corpului. Reuters a pus mâna pe unele dintre documentele Corpului 11 de armată. O foaie de calcul din 30 august, chiar înainte de o contraofensivă ucraineană majoră, a indicat că tot Corpul era la 71% din puterea sa maximă. Cu toate acestea, unele batalioane erau reduse la doar o zecime din forța de luptă inițială.”

„Desfășurarea și distrugerea ulterioară a Corpului 11 de armată este o lovitură teribilă pentru efortul de război rusesc în Ucraina” 

Zeci de mii de fugari. „La sfârșitul lunii august și începutul lunii septembrie, forțele armate ucrainene au lansat două contraofensive la est de Harkov și la nord de Herson. Operațiunea de la Harkov, care a implicat o duzină de brigăzi ucrainene, a scos la iveală slăbiciuni profunde ale forțelor ruse din zonă, inclusiv ale Corpului 11 de armată. Zeci de mii de ruși au fugit, s-au predat sau au murit pe loc, în timp ce trupele ucrainene au eliberat peste 2.500 de kilometri pătrați din regiunea Harkov în două săptămâni incredibile. Corpul 11 ​​de armată a suferit mai mult decât majoritatea formațiunilor rusești din regiune.”

Luni întregi pentru reechipare. „Este posibil ca acest Corp 11 ​​de Armată să supraviețuiască. Dacă va fi așa, aproape sigur va fi nevoie de multe luni pentru a se odihni, reechipa și a-i introduce pe recruți pentru a-și recâștiga chiar și o fracțiune din forța anterioară. Desfășurarea și distrugerea ulterioară a Corpului 11 de armată reprezintă o tragedie pentru bărbații care au suferit și au murit sub comanda acestuia, dar și o lovitură teribilă pentru efortul de război rusesc în Ucraina. Implicațiile se extind însă în toată Europa. Corpul 11 ​​de armată trebuia să apere Kaliningradul și să amenințe frontul de est al NATO. Acum nu poate face nici una, nici alta.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Drulă îl „arde” pe Iohannis: „«Iuda de la Grivco» e marele patron al corupției” / „Clasa de privilegiați a Marelui Trădător se îmbuibă cu nemiluita”

* Tismăneanu despre Iohannis: „Un Relu Fenechiu cu nume german. Un adversar al statului de drept. Cele două mandate ale sale au fost paradisul infractorilor”

RECHIZITORIU. Ghiță colecta șpăgile pentru PSD, beneficiar direct Ponta. „Poate vrei să te calce vreo mașină, tâmpitu’ dracu’!”

Propagandă rusească extremă la Fugar TV: „România ar fi de 10 ori mai bogată în afara Uniunii Europene! RoExit! RoExit! RoExit!”

* „E festival, râde toată Europa de Cristoiu, Ciutacu, Budeanca și Răzvan Dumitrescu”. RTV și Antena 3 „CNN”, studiu de caz al lui Raed Arafat în conferința Disinfo 2022, la Bruxelles

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here