De ce cad MiG-urile: mai multe s-au stricat după ce Armata a cumpărat kerosen de proastă calitate de la un fost partener de afaceri cu Sebastian Ghiță și cu generali SRI

0
1296
Pe 2 martie 2022, la câteva zile după începerea războiului în Ucraina și după ce procurorii DIICOT descoperiseră că Armata fusese alimentată cu kerosen atât de prost încât stricase avioanele, un MiG-21 se prăbușea în Dobrogea. În accident, pilotul și-a pierdut viața.

Mai multe avioane de vânătoare MiG-21 s-au stricat și au trebuit duse la uzina din Bacău, pentru reparații, după ce au fost alimentate cu kerosen de proastă calitate cumpărat de Armata Română de la firma Jetfly Hub, deținută de frații Dan și Cristian Berendel, foști parteneri de afaceri cu Sebastian Ghiță. Aceasta este concluzia Curții de Apel Ploiești în dosarul instrumentat de DIICOT Ploiești.

Scandalul a izbucnit în februarie, când procurorii au descoperit că Armata fusese înșelată într-un contract în care a plătit pentru kerosen special, destinat avioanelor de vânătoare, dar din cele 4 vapoare, doar unul (primul) avea combustibilul pentru care se plătise. Celelalte 3 transporturi fuseseră cu kerosen ieftin, procesat în Grecia și Turcia. Paguba estimată de procurori este de 30 de milioane de lei (circa 6,5 milioane de euro la cursul din 2018, când s-a făcut escrocheria).

Curtea de Apel Ploiești le-a ridicat controlul judiciar celor doi inculpați, deși menționează că a fost pusă în pericol securitatea națională și capacitatea de apărare a țării!

Curtea de Apel Ploiești le-a ridicat controlul judiciar celor doi inculpați, deși judecătorii au scris în motivare că a fost pusă în pericol siguranța națională: „Dispoziţiile art. 403 C. pen. sancţionează actele de diversiune, prin aceasta înţelegându-se, inclusiv, distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare în întregime sau în parte, prin orice mod, a mijloacelor de transport sau a oricăror alte bunuri, dacă fapta pune în pericol securitatea naţională. Or aeronavele militare de luptă, care au suferit serioase degradări datorită alimentării, pe parcursul perioadei infracţionale, cu un combustibil turboreactor de aviaţie necorespunzător, reprezintă bunuri de interes strategic, a căror avariere a constituit o ameninţare la adresa securităţii naţionale şi capacităţii de apărare a ţării, cu atât mai mult cu cât este de notorietate că în cadrul Alianţei Nord-Atlantice România şi-a asumat asigurarea securităţii flancului estic al N.A.T.O”.

Firma Jetfly Hub, de la care Armata a cumpărat kerosenul de proastă calitate pentru MiG-uri, este campioana contractelor cu combustibil pentru avioane cu Ministerul Apărării: în ultimii 7 ani a vândut statului cât au vândut OMV Petrom și Rompetrol Rafinare la un loc! Forțele Aeriene Române au cumpărat în total, din 2015 încoace, kerosen în valoare de 90 de milioane de euro. Din aceștia, 42 de milioane s-au dus la discreta Jetfly Hub.

În februarie 2022, când s-a descoperit înșelăciunea, procurorii DIICOT Ploiești au cerut arestarea fraților Dan și Cristian Angel Berendel, proprietarii din acte ai companiei, dar judecătorii au refuzat, considerând că probele n-ar fi concludente.

Exact în perioada în care procurorii DIICOT descopereau afacerea cu kerosen, iar judecătorii îi lăsau în libertate pe patronii firmei, un MiG-21 se prăbușea în Dobrogea (2 martie 2022). Un elicopter plecat să caute aeronava avea să se prăbușească, de asemenea, în condiții neelucidate.

Frații Berendel, marii furnizori de kerosen pentru avioanele Armatei, au fost implicați într-o rețea condusă de un general SRI care vindea produse petroliere după ce le trecea prin firme-fantomă deținute în acte de irakieni

În 2017, o investigație realizată de jurnalista Iulia Marin în PressOne.ro arăta că, de fapt, Dan Berendel făcea parte dintr-o rețea condusă de generali SRI și care se ocupa de afaceri cu produse petroliere încă de la sfârșitul anilor 1990. În 2002, procurorul Titu Duță, de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, scria în rechizitoriul unui dosar de evaziune în care era implicată Asesoft Com SRL (firma lui Sebastian Ghiță) cum inculpații s-au sustras de la plata „taxei Băsescu” – un adaos la prețul carburanților din care ar fi trebuit să se construiască drumuri.

Procurorul descria mecanismul prin care carburanții scoși de la Rafinăria Petrobrazi erau trecuți prin firme-fantomă ale unor cetățeni irakieni, ulterior fiind băgați la comercializare în benzinării.

Conform rechizitoriului, capii rețelei erau Dan Constantin Grigoriu (general SRI), Dan Berendel (patronul firmei care a vândut kerosen de proastă calitate Forțelor Aeriene), Romulus Gheorghe și Gheorghe Ioan Lalu.

Dintre aceștia, Dan Berendel era „delegatul la poarta rafinăriei” și cel care „urmărea încărcarea produselor și schimbarea documentelor la ieșirea din rafinării”.
La anchetă, Sebastian Ghiță a susținut că a fost forțat să facă un contract dezavantajos cu Dan Berendel.

Generalul Dan Grigoriu (SRI) este una și aceeași persoană cu cel care a fost implicată în celebra „Afacere Jimbolia”, de contrabandă cu produse petroliere în Iugoslavia după ce, în 1992, ONU instituise embargou asupra livrării acestor produse către țara vecină. Generalul Grigoriu a fost prins chiar în flagrant cu o cisternă fără acte, scria presa la mijlocul anilor 1990.

De fiecare dată, dosarele au fost plimbate în justiție până când faptele s-au prescris.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Regimul Iohannis-PSD vrea să adopte legile justiției înainte să vină observațiile și recomandările Comisiei de la Veneția! Europa e sfidată pe față

* Președintele Serbiei insinuează teorii ale conspirației după ce DIICOT a descoperit că date clasificate despre zăcămintele românești ajungeau la sucursala Gazprom din Belgrad

* Jocul dubios al României în criza gazelor din Moldova. Drulă: „Putin strânge Moldova într-o menghină, iar președintele Iohannis și premierul Ciucă lasă Chișinăul să fie ostaticul unui regim fascist“

* VIDEO. „Marele protest” din Piața Victoriei a fost ruinat de răfuiala dintre Șoșoacă și Simion / „George, trădătorule! Simioane, Iuda! Rușine, Iudelor!”

* VIDEO. Cum se face gura lu’ Șoșoacă pâlnie rusească atunci când cere agresiv „RoExit!”

* ÎPS Teodosie apare în dosarul deputatului PSD gay! „Șoferul lui Teodosie a avut o relație cu deputatul. S-o f…t pe la mănăstire. Bulangiul ăsta a aflat, Teodosie. Și a pus să-l execute pe deputat”

* Din „motive de securitate”, MAE le-a refuzat viza de intrare în România celor 14 „jurnaliști” de la Russia Today ascunși în delegația oficială! Moscova are o veche tradiție în a „deghiza” agenți KGB sau GRU în ziariști

* Încă un trofeu pentru „vânătoarea de plagiatori”, Emilia Șercan: ministrul Sorin Cîmpeanu și-a dat demisia. S-a ales praful de „România Educată” a lui Klaus Iohannis!

* VIDEO. „Declarația de război” a lui Putin la adresa Lumii Libere. Discursul de anexare a 4 regiuni din Ucraina, bazat pe amenințări cu atacuri nucleare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here