Cu ochii pe AUR, Mihai Șora prezintă: „Ghid de recunoaștere a partidului extremist”

2
1713
Mihai Șora

Venerabilul filosof Mihai Șora (105 ani) continuă să se implice în pemanenta bătălie civică pentru a deschide ochii conaționalilor în privința pericolelor – mai vechi sau mai noi – care ne dau târcoale.

Într-un text postat miercuri pe pagina sa de Facebook, Mihai Șora a punctat elementele care te ajută să-ți dai seama că un partid este extremist. Deși nu-l numește, este clar că filosoful se referă în primul rând la AUR.

Atenție, extremiștii vor spune mereu că nu sunt extremiști, așa cum anti-vacciniștii vor spune mereu că nu sunt anti-vacciniști! Mihai Șora despre partidul extremist: „Nu va admite niciodată despre sine că aparține extremei, că vehiculează idei extremiste. În general, ideile vor fi puține, repetitive până la psihoza colectivă”.

Mesajul lui Mihai Șora

„Pentru că văd multe rătăciri și predispoziții spre intoleranță, resuscitări fanatice ale unor figuri din istoria noastră – iată câteva note de răspuns la întrebarea «Cum recunoști o formațiune politică extremistă?».

1. Își fixează cu precizie publicul, care devine fulgerător electoratul său.

2. Recrutează adepți din masa ignorantă a populației, cu un parcurs școlar precar sau minimal, din rațiuni sistemice ori accidentale.

3. Analfabetismul funcțional al adepților ajunge punctul-cheie în dispozitivul de manipulare și control al acestora.

4. Liderii se individualizează și prin accesorii/repere exterioare: cal (de preferință alb), costum, eșarfă, emblemă, orice motiv tradițional ușor recognoscibil și unificator.

5. Ideea însăși de «unire», «unificare» este exploatată și la nivel retoric, nu doar vizual. Poate, la limită, să intre în denumirea formațiunii politice respective.

6. Confiscă simbolurile.

Unul dintre simboluri fiind chiar drapelul patriei, nu va ezita

a) să introducă un alt drapel la ceremoniile oficiale

și/sau

b) să-și pună sigla, un logo, orice alt semn de identificare pe drapelul legal.

7. Confiscă expresiile verbale și substantivele cu o largă conotație mobilizatoare: «a apăra», «a lupta», «nimic și nimeni nu ne poate opri» etc., alături, desigur, de «popor» și numele poporului.

8. Culege din trecut fracțiunile de discurs și evenimentele care îi alimentează extremismul, ocultând cu bună-știință zonele criminogene ale precedenței istorice de la care – ostentativ sau nu – se revendică.

9. Se pliază mereu pe frustrările și resentimentele publicului-țintă, exploatându-le ideologic și provocator.

10. Își caută și găsește un dușman colectiv («toți sunt la fel» etc.).

11. Pozează, implicit, în «eliberator», «providențial», «mântuitor».

12. Își caută și găsește un dușman individual (președinte ales democratic, figură politică sau intelectuală proeminentă etc.), care va fi obiectul unui atac constant și concentrat, putând ajunge până la eliminarea fizică.

13. Nu va admite niciodată despre sine că aparține extremei, că vehiculează idei extremiste. În general, ideile vor fi puține, repetitive până la psihoza colectivă.

14. Aplică judecăți sumare și preconcepute, fără legătură cu realitatea însăși, care este mobilă și polimorfă.

15. Se hrănește și crește pe fundalul tăcerii, al indiferenței sau lehamitei celor care ar fi putut să-i împiedice ascensiunea.

Et caetera.”

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* AUR face liste negre cu presa indezirabilă și își incită ultrașii să „se implice”. Un deputat AUR îi numește pe jurnaliști „cozi de topor”

Șoșoacă, trompeta Rusiei: „România ar trebui să joace cartea neutralității. Nu avem nevoie ca NATO să-și aducă toate mașinăriile și invențiile să le încerce pe români“

Rusofilul Călin Georgescu, instalat președinte onorific al AUR. Vrea să ne scoată din NATO și din UE. A fost promovat intens de Sputnik și de Dan Puric

AUR și propaganda rusă nu au spor. Sondaj: 64% din români consideră Rusia o amenințare, doar 18% nu vor mai multe trupe NATO în țara noastră

A început destabilizarea Ucrainei, fază premergătoare invaziei sau loviturii de stat! Un comando rusesc a fost anihilat, altele hărțuiesc Kievul

* Record exploziv: aproape 35.000 de noi infectări Covid pe zi! Săptămâna viitoare vom atinge vârful valului 5. Jurma: „În februarie se ajunge la 70.000 pe zi”

* Nicușor Dan cere extinderea anchetei penale privind greva ilegală de la STB către capul operațiunii: Gabriela Firea

Ciucă reușește s-o egaleze pe Dăncilă: l-a pus șef la Protecția Consumatorului pe Horia Constantinescu, nepotul unui mare demnitar comunist și nașul fiului lui Adrian Năstase

Anti-vaccinistul Zenovie, starețul-zombi, a scăpat neumplut de solzi, dar a ajuns în spital, bolnav de Covid

SERIAL: „Sfârșitul Ceaușeștilor” (71) / Secretar general în păpuriș

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here