Cristian Tudor Popescu (CTP) a vorbit la Digi 24 despre discuțiile scandaloase dintre Alexandru Cumpănașu și mai mulți elevi, pe TikTok. Gazetarul spune că fostul candidat la președinție „știe ce face”, pentru că este „un prădător media”.
CTP crede că ceea ce face Cumpănașu în unele discuții se poate numi „instigare la abandon școlar”, iar soluția este ca Poliția să-i verifice producțiile video și să identifice eventuale infracțiuni comise de acesta în relația cu minorii.
„A supt cât a putut din omorârea celor două fete de la Caracal. Iar când s-a terminat acolo «zăcământul» – pentru că, așa cum se întâmplă în media, cazul «s-a fumat» -, a trecut să-și înfigă acum trompa în alți adolescenți. Aceștia, în viață”, constată gazetarul.
Analiza făcută de CTP
„Omul acesta – Alexandru Cumpănașu – nu este nebun. Știe clar ce face, este un prădător media.
A supt cât a putut din omorârea celor două fete de la Caracal. Iar când s-a terminat acolo «zăcământul» – pentru că, așa cum se întâmplă în media, cazul «s-a fumat» -, a trecut să-și înfigă acum trompa în alți adolescenți. Aceștia, în viață.
Exploatează cu cinism slăbiciunile reale ale sistemului de învățământ din România. Există destui profesori care nu au nicio legătură umană cu elevii, care sunt plictisiți, care chiar își disprețuiesc elevii, și îi lasă pe aceștia într-o stare de dezorientare, de lipsă de repere.
Îngrijorător este numărul elevilor care îl urmăresc. Aș identifica trei categorii în acești 520.000.
Am văzut unele dintre astfel de discuții, mă rog, schimburi verbale între individul în cauză și elevi, și din păcate trebuie să spun că acei elevi, acele eleve sunt deja pierdute pentru educație. Nu le mai corupe, nu le mai pervertește Cumpănașu. Nu! Sunt deja într-o stare deplorabilă din punctul acesta de vedere. Cum au ajuns așa, nu știm cât este vina părinților, cât este vina școlii…
O altă categorie sunt și elevii care intră ca să facă bășcălie de personajul respectiv. Nu îl iau în serios, fac pur și simplu mișto de el.
Și sunt o a treia categorie – și aceasta este îngrijorătoare: sunt elevii dezorientați, elevii lipsiți de repere, care, mulți dintre ei, nu au legături – chimie, legături psihoafective – nici cu profesorii, nici cu părinții. Acești elevi sunt o pradă pentru individul în cauză.
Alexandru Cumpănașu incită la abandon școlar. Este o infracțiune clară! Incită la abandon școlar – «Nu vă faceți temele!», «Nu mai ascultați ce vă spune profesorul!».
E foarte bine că polițiștii au început cercetările. Asta trebuie făcut, nu interzicerea TikTok-ului. Verificarea acestor clipuri pe care le face insul în cauză și, dacă se va constata încălcarea legii, să se procedeze în consecință.
Nu toți elevii care intră pe contul acestui ins sunt vulnerabili, dar mulți, probabil, își vor schimba comportamentul în rău, în momentul în care se vor întoarce la școală. Pentru că astfel de ziceri ca ale domnului Cumpănașu, la vârsta asta, sunt luate de bune, cu ușurință.
Aș fi curios… Se discută cazul acesta de către elevi și profesori în mod deschis la școală? E un caz. Dacă sunt 500.000 de urmăritori, este un caz. Se discută? «Măi, copii, cum e cu individul ăla de pe net? Hai să vedem ce spune el, care este realitatea…»
Lucrul cel mai important, și care într-un fel marchează ruptura școlii românești față de viață, este inexistența unui curs, a unei discipline la școală, încă din clasa a V-a – dacă nu mai jos -, în legătură cu internetul.
Internetul nu există în cursurile de la școală. În legătură cu pericolele de pe internet. Peste ce poți să dai acolo, peste ce monștri poți să dai, și ce consecințe poate avea contactul cu astfel de zone radioactive de-a dreptul, de pe internet. Există destule, mult mai grave decât ce face acest individ. Asta mi se pare uluitor: faptul că nu se ajustează, nu se updatează programa școlară vieții reale.
Nu poți să interzici net-ul, nu poți să interzici accesul copiilor la net. Ei trebuie să știe, să li se spună la școală. Să se pună pe un calculator, în clasă, să se intre pe contul lui Cumpănașu. Toți elevii, cu profesorul de față – «Hai să vedem ce spune individul!».
Asta este singura cale. Altfel, vor apărea mereu astfel de indivizi care, odată ce ratează cu Președinția, acum se năpustesc asupra elevilor, în căutare de voturi, în căutare de accesări, de vizualizări…