Criza medicamentelor ia sfârșit. Ministerul reintroduce lista medicamentelor esențiale, care n-au voie să lipsească și sunt decontate 100%

1
678

Lista medicamentelor esențiale recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, care n-ar trebui să lipsească din România și sunt decontabile 100%, este reintrodusă de Ministerul Sănătății, scrie HotNews.ro. Această măsură este luată de ministrul Ioana Mihăilă pentru a stopa criza medicamentelor declanșată după ce regimul PSD a eliminat această listă esențială.

Lista medicamentelor fundamentale întocmită de OMS fusese introdusă în România, pentru prima oară, de Vlad Voiculescu în primul său mandat ca ministru al Sănătății, în 2016. Din 2017 însă, la putere a venit PSD, iar în locul lui Voiculescu a fost numit Florian Bodog ca ministru. Iar Bodog a eliminat această listă obligatorie, moment din care România s-a confruntat permanent cu penurie în anumite sortimente de medicamente.

Prin anularea listei cu medicamentele esențiale care era obligatoriu să fie asigurate în țară, PSD a ajutat atunci marile companii farmaceutice să practice exportul paralel, prin care erau scoase medicamentele din țară și vândute pe alte piețe.

Ioana Mihăilă a semnat deja Ordinul care modifică normele de calcul și procedură de aprobare a prețurilor maximale ale medicamentelor de uz uman. Scopul este de a asigura piața din România cu anumite produse indispensabile pacienților.

Este introdusă și o nouă categorie de produse, medicamentele esențiale, prețul maximal aprobat pentru acestea fiind media celor mai mici 3 prețuri din statele europene aflate în grupul de țări de comparație.

Până acum, prețul maximal aprobat la aceste medicamente era cel mai mic existent în Europa. Acest criteriu era unul înșelător, doar aparent în favoarea cetățeanului. PSD l-a prezentat ca o măsură de protecție socială, dar în realitate medicamentele nu se găseau în farmacii pentru că se practica exportul paralel. Fiind cel mai mic preț din Europa, medicamentele erau scoase din țară și vândute în alte țări unde prețul este mai mare.

Lista medicamentelor esențiale urmează să fie aprobată prin ordin de ministru de către Ioana Mihăilă în cel mult 30 de zile.

Medicamentele esențiale trebuie să îndeplinească două criterii:

  • să se afle pe cea mai recentă listă de medicamente esenţiale recomandată de Organizaţia Mondială a Sănătăţii și
  • să se regăsească pe lista de medicamente decontate 100% de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, astfel încât povara financiară asupra pacientului să fie zero.

Ministrul Ioana Mihăilă a explicat: “Prin aceste modificări, asigurăm disponibilitatea unor medicamente esențiale pentru pacienții din România. Pentru medicamentele pentru care există autorizație de punere pe piață în România, pericolul de retragere din țară se diminuează considerabil și, totodată, piața din România devine atractivă pentru medicamentele esențiale care nu au autorizație de punere pe piață în acest moment, scopul fiind de a asigura stocuri adecvate și continue de medicamente în farmacii și spitale“.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Provocare AUR cu iz rusesc în Transnistria. Zeci de persoane cu tricouri „Votează AUR, alege România!” au încercat să treacă Nistrul, fiind oprite de separatiști

* VIDEO. Ofensiva Moscovei: Cozmin Gușă încearcă să construiască o mișcare care să scoată România din Uniunea Europeană!

* Un interlop periculos a revenit în pușcărie dintr-o neglijență: și-a uitat pistolul în cabina de probă, la mall! Avea și gloanțe de război

* O uriașă escrocherie: „uniunea ziariștilor” cu pensii speciale. Gen. Pavel Abraham, col. Dogaru, baronul Morega, pușcăriașul Roșca Stănescu, caraghiosul Brătianu-„Cartof” iau 50% în plus la pensie. Schema a fost pusă la cale de Doru Dinu Glăvan de la Radioul public

Radu Moraru, dement: „Aș vrea să-i agăț în cârlig pe preoții trădători care-i îndeamnă pe oameni să se vaccineze” / „S-ar putea să nu mă mai vedeți niciodată, în nicio emisiune!”

* O toxină AUR: Ovidiu Hurduzeu. Își făcea vacațele la Moscova, acum face propagandă pro-Rusia, anti-Occident, anti-vaccinare

* „Sărmăluță” și Mustăciosu au pierdut procesul cu TVR: emisiunea-trompetă a PSD nu revine la ora 21.00

* A fost prinsă și „țoapa cu maceta”, partenera „țopârlanului cu BMW”. A stat o noapte în arest, o așteaptă și pe ea libertatea

* VIDEO. Filmul gravului incident din Marea Neagră, unde aviația rusă a deschis focul asupra unei nave britanice în apele teritoriale ucrainene

* Thriller la Euro 2020: Germania – Ungaria 2-2! Nemții au fost la 6 minute de eliminare, deși au jucat toate meciurile la München!

* Dramatism în „grupa morții”: timp de 90 de minute, Portugalia a migrat pe toate locurile, de la 1 la 4! În 13 minute era eliminată, în alte 17 era lider

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here