Criză la DIICOT! Se cere demisia procurorului Olga Vrânceanu pentru protejarea traficanților de copii

5
2937
Trafic Minori
Mai multe organizații cer demiterea procurorului DIICOT Olga Vrânceanu, acuzată că îi protejează pe treficanții de minori - Foto: Pixabay

Mai multe organizaţii au lansat o petiţie prin care solicită demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului Olga Vrânceanu, DIICOT, care a instrumentat Dosarul Ţăndărei, după ce toţi cei 25 de inculpaţi au fost achitaţi definitiv.

DIICOT nu a reacționat până la această oră la această petiție.

”Împreună, noi – cetăţenii României, solicităm demisia de onoare sau excluderea din magistratură a procurorului care nu a utilizat corespunzător probele şi informaţiile pe care le avea la dispoziţie. Raportul UE din decembrie 2018 (pg.75) arată că românii reprezintă 74% dintre victimele traficului de persoane, cetăţeni europeni, identificate în cele 28 de State Membre. În acest context de vulnerabilitate, există unii procurori în România care, deşi au probe clare împotriva reţelelor de crimă organizată, nu le utilizează în mod corespunzător. Aceste situaţii trebuie să înceteze acum!”, se arată în documentul semnat și susținut de Centrul European pentru Educaţie şi Cercetare Juridică, Freedom House România, Cambridge Center for Applied Research in Human Trafficking (UK), Human Trafficking Foundation (UK), Asociaţia WorldTeach România, Valoare Plus, Asociaţia Femeilor Românce din Italia, Centrul Syene pentru Educaţie, Uşa Deschisă şi Asociaţia Cultural Socială Economică Christiana, arată News.ro.

Petiţia se intitulează ”O rază de lumină şi speranţă pentru copiii români, victime ale traficului de persoane”.

Curtea de Apel Târgu Mureş a decis luni, definitiv, achitarea celor 25 de inculpaţi din dosarul Ţăndărei, acuzaţi că au constituit o reţea care trimitea copii la cerşit în Marea Britanie. Decizia a fost luată pentur că în cea mai mare parte a cazurilor a intervenit prescripţia.

Cazul Ţăndărei priveşte traficarea a 181 de copii romi în Marea Britanie, unde erau folosiţi la cerşetorie şi furturi. În Anglia, 120 de traficanţi au fost prinşi şi băgaţi la închisoare. În România, cei 25 de romi arestaţi şi puşi sub acuzare în 2010 au fost eliberaţi după câteva luni.

După o primă decizie în acest caz, în luna februarie, reprezentanţii DIICOT precizau că, în „dosarul Ţăndărei” – în care Tribunalul Harghita dăduse deja o primă decizie de achitare a celor 25 de inculpaţi sau a constatat că faptele s-au prescris, faptele au fost reîncadrate după schimbarea legislaţiei, iar prescripţia a intervenit pentru unele infracţiuni, respectiv constituirea unui grup infracţional organizat şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, – pentru trafic de minori şi spălarea banilor au apreciat că se impune condamnarea inculpaţilor.

Ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu a afirmat, după ce toţi inculpaţii din dosarul Ţăndărei au fost achitaţi, că fie nu au fost probe, fie au fost probe şi au fost ignorate însă în ambele cazuri ceva pare a fi în neregulă.
Procurorul Olga Vrânceanu de la DIICOT a fost implicată și în protejarea mafiei chineze din dosarul Shanghai care a traficat și exploatat zeci de minore în România, anunță cotidinaul „Libertatea”.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. De Crăciun, la mormântul lui Ceaușescu, nebunii au strigat: „Cumpănașu președinte!”

* VIDEO. Vreme extremă în 2019. Greta Thunberg: „Oamenii tot mai conștienți de criza climatică!”

* De Crăciun, judecătorii români au salvat viața unui om: „Erdogan m-ar fi torturat!”

* „Deținutul politic” Adrian Severin îl întrece pe Adrian Năstase: se compară și cu Maniu, și cu Coposu, și cu Mandela!

* Partidul Comunist din România face recrutări. Nu acceptă „dușmani ai tovarășilor Stalin și Mao” ori ai Coreei de Nord!

* Obscenitatea unui dictator. Putin: Polonia a fost „complice” cu Hitler; ambasadorul ei în Germania – un „porc antisemit”

* Minciunile lui Carmen Dan, demontate una câte una. 4 argumente care-i năruie apărarea

 

5 COMENTARII

  1. Si Predoiu trebuie sa demisioneze dupa acea declaratie. Ori e prost, ori incompetent ori indolent. Vuiesc ziarele iar el nu stie. Daca nu afla din sistemul pe care il conduce at putea macar sa citeasca ziarele.
    Demisia. Sa se lase condus de valul sistemului corupt poate oricine. Asta puteau si pesedistii.

  2. Nu toti tziganii sunt criminali, exista si exceptii: DanVoiculescu, Ion Iliescu, Voicu, Vanghelie, Firea, Andronic, Carmen Dan, Dragnea, Cordin Stefanescu, Iordache, Dorneanu, Ponta, Ghitza, Danci-la, norica Nicolai, CiuvicuCiutacu, BadeaGadea, Nicolae Serban, Patriciu, SOV, etc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.