Minciunile lui Carmen Dan, demontate una câte una. 4 argumente care-i năruie apărarea

5
3962
Carmen Dan, 10 august
Carmen Dan a scris un text lung care reprezintă apărarea sa în ce privește implicarea în represiunea din 10 august, dar e o apărare firavă
Carmen Dan scrie în data de 21 decembrie, la o zi după ce a fost audiată de procurorii DIICOT, un text lung, pe pagina personală de Facebook, în care încearcă din nou să se spele pe mâini de reprimarea brutală a protestului din data de 10 august.
VIDEO. Proteste la audierea lui Carmen Dan de către procurorii DIICOT.

Ziariștii.com au publicat în ziua în care Carmen Dan, mâna dreaptă a lui Liviu Dragnea, a fost audiată de procurori, ca reacție la declarațiile făcute de aceasta la ieșirea de la audieri, dovada că s-a aflat la conducerea operațiunilor de reprimare a manifestanției din data de 10 august.

În textul publicat de Carmen Dan pe facebook, fostul ministru de interne pedalează pe aceeași idee că nu a fost implicată în reprimarea manifestației. Mai jos, vom demonta punct cu punct afirmațiile neadevărate ale fostului oficial.

 

1. Ministrul de Interne nu conduce misiuni operative
Ce scrie Carmen Dan: „Ieri am declarat în fața anchetatorilor, așa cum am făcut-o și în Parlament, precum și în toate intervențiile mele anterioare, că nu am avut un rol activ, operativ în acțiunea din 10 august! De altfel, ministrul de interne, indiferent de culoarea politică, nu conduce misiuni operative! Așa cum am declarat în tot timpul mandatului meu, ministrul nu este polițist, pompier sau jandarm!”
Argument Ziariștii.com: În totalitate fals. Nu poate exista misiune operativă care să nu se desfășoare sub autoritatea ministrului de interne. În cazul unui eveniment major, cum a fost manifestația din 10 august, se întocmește un plan operativ care trebuie adus la cunoștiința ministrului de interne și aprobat de acesta. Ministrul de Interne, în desfășurarea unei misuni operative, nu dă ordine, dar toată misunea se desfășoară sub autoritatea acestuia.
2. Revenirea din concediu
Ce scrie Carmen Dan: „Legat de revenirea mea din concediu în 10 august 2018, aceasta a avut loc pentru că mandatul meu a fost unul al responsabilității și al asumării. Din acest motiv, nu ar fi fost deloc normal să nu mă intereseze ce se întâmplă în Piața Victoriei. E adevărat, mă aflam în concediu, dar eram în București, la fix 15 minute de minister, nicidecum plecată la mare sau la munte. Orice ar spune unii sau altii, eu cred cu tărie că în situații de criză, șeful unei instituții trebuie să fie în instituție! Am revenit, așadar, la birou și, automat, am preluat comanda ministerului din punct de vedere managerial, nu operativ!”

Argument Ziariștii.com: Acest paragraf se bate cap în cap cu ce a scris la punctul 1. În prima fază spune că nu a avut un rol activ, iar în a doua spune că era responsabilă de ce se întâmplă în Piața Victoriei pentru că era o situație de criză. Recunoaște că a preluat comanda ministerului dar nu operativ, ci managerial. Doamna ministru ar trebui să știe că o astfel de distincție are loc doar în capul domniei sale. Decizia de a trimite o dubă de intervenție rapidă a Ministerului de Interne, punându-le oamenilor aceia viața în pericol nu e una operativă nu managerială.

3. Fluxul de informații din Piața Victoriei
Ce scrie Carmen Dan: „În ceea ce privește organizarea misiunii, informațiile le-am primit de la cei care au pregătit misiunea, iar pe parcursul desfășurării acesteia evident că am fost informată cu ce se întâmplă în piață. Eu am primit informații din piață, nu am dat directive legate de modul de acționare a forțelor prezente din partea MAI! Fluxul informațional a circulat dinspre piață către conducerea MAI, nu invers! Precizez acest lucru pentru că la nivelul ministerului a funcționat doar o componentă de monitorizare a misiunii, nu una de conducere. Coordonarea s-a realizat din teren, din punctul de comandă înaintat.”
Argument Ziariștii.com: Carmen Dan ar trebui să știe că primirea de informații din Piața Victoriei în calitate de ministru înseamnă asumarea unui rol activ în reprimarea manifestației. Nu a primit acele informații că era frumos coafată în ziua de 10 august, ci pentru că reprezenta autoritatea supremă în ce privește desfășurarea acțiunilor forțelor de ordine. A primit acele informații pentru că avea atribuțiile legale de a lua o decizie pe baza lor. A nu lua o decizie înseamnă tot o decizie în fața judecătorilor pentru că în urma pasivității ei sau a neexercitării atribuțiilor legale s-a întâmplat o nenorocire.
4. Desecretizarea
Ce scrie Carmen Dan: „Despre eterna discuție a desecretizării raportului și, mai nou, a comunicațiilor operative sunt, de asemenea, lucruri de spus. În primul rând, peste 90% din raportul ’10 august’ a fost declasificat în mandatul meu. E adevărat că acum un an au existat terțe părți care nu au dorit declasificarea informațiilor care le aparțineau, motiv pentru care nu s-a putut declasifica integral raportul. Acum, am văzut că se poate. Ce să zic? Poate că nu m-aș fi îndoit de calitățile de ‘negociator’ ale actualului ministru, dacă aș fi recunoscut un stil onest și modest și deloc populist de a conduce instituția MAI. Însă când faci confuzii între DSU și IGSU sau improvizezi ordinea măsurilor ce trebuie luate de Jandarmerie la o manifestație publică, e greu să ai credibilitate. Și știu ce spun! Revenind la raport, mai precizez că, dacă după declasificarea sa integrală găsește cineva vreo implicare a mea în a transmite ordine abuzive, eu sunt prima care cere să le facă publice. Imediat! Despre desecretizarea comunicațiilor operative, vreau să le transmit celor care cred ei că știu mai bine cum s-au desfășurat lucrurile, să nu se aștepte să găsească vreo implicare a mea în a da ordine scrise sau verbale ca jandarmii să lovească pe cineva. Astfel de ordine nu există!
Regret în continuare orice act de violență care s-a produs în Piața Victoriei, dar cred că trebuie să ne amintim ordinea corectă, din punct de vedere cronologic, de desfășurare a lucrurilor. Cred că ar trebui să ne asumăm și să recunoaștem că violențele nu au fost numai de o parte a celor aflați acolo.”
Argument Ziariștii.com: Carmen Dan susține în continuare că a desecretizat 90% din raport în timpul mandatului ei. Este complet fals, în timpul mandatului ei Carmen Dan a făcut tot ce i-a stat în putere pentru a obstrucționa justiția, ceea ce o infracțiune. Chiar pornind de la faptul că nu a desecretizat 10% din raport, iar următorul ministru a reușit asta, arată tot rea voință din partea și poate constitui subiectul activ al infracțiunii de obstrucționare a justiției.
– Ce a desecretizat Carmen Dan reprezintă o descriere a desfășurării evenimentelor. Asta înseamnă acel 90% cu care se tot laudă.
– Acel 10% pe care nu l-a desecretizat reprezintă identitatea persoanelor implicate, indicativele lor și intervenția.
– Procurorii chiar dacă aveau desfășurarea evenimentelor și știau cine ce a făcut nu puteau să arate în dosarul de urmărire penală că jandarmul X l-a rănit pe manifestantul Y, pentru că numele lui X și misiunea lui erau secrete. Fiind secrete, nu pot fi folosite în dosar.

În textul scris de Carmen Dan sunt multe interpretări subiective introduse voit pentru a se spăla pe mâni de ce s-a întâmplat în data de 10 august. Acest fapt arată că are o problemă, iar procurorii au datoria să prezinte clar cu ce s-a ocupat Carmen Dan în data de 10 august și cum a blocat ancheta în perioada următoare.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* VIDEO. Putin nu lasă Crimeea din gheare! E tot mai departe de Ucraina și tot mai aproape de Rusia

* Institutul lui Iliescu l-a omagiat pe socrul lui Năstase pe bani publici. Sinecura PSD-istă trebuie desființată!

* Gașca lui Dragnea, în cămăși albe la ziua lui Codrin. Mugur Ciuvică, Antena 3, bea alături de PSD-iști

* Dragoste și revoluție. Scrisoarea cutremurătoare a primei iubiri a lui Radu, puștiul de 17 ani împușcat în Piața Universiății

* L-am prins cu minciuna! Gelu Voican Voiculescu a încercat să-i acopere pe cei 60.000 de „turiști” sovietici din 1989, dar s-a făcut de râs

* Petre Roman a încercat o găinărie chiar de 22 decembrie: nevasta lui să cânte la concertul finanțat din „banii Revoluției”!

5 COMENTARII

  1. Popoarele israelian, rus, chinez, indian sunt pozitronate fiind ale stângii PSD Kiseleff subordonate Diavolului.
    Am scos conducta de gaz metan dinspre Siberia către Europa. Europa e independentă energetic.
    Am pozitronat poporul PSD din Carpați și poporul SPD Germania. Erau distrugere.

    Mithrandir Brădiceni Osgiliath

  2. Este un text absolut jalnic de a se apara, in fapt este responsabila de tot ce s-a intamplat in piata, si de tot ceea ce au facut jandarmii impotriva manifestantilor pasnici. Nici nu are rost sa-i mai citim prostiile, avem un exemplu clar ca lumina zilei de cum stau lucrurile in MAI. Pe 22 decembrie, Marcel Vela le-a spus jandarmilor : ”Jardarmi, va ordon, deschideti portile!”, atunci cand sediul MAI, fostul sediu al cc al pcr, si-a deschis portile fix la 12 si 9 minute, cand in urma cu 30 de ani fugeau ceausestii cu elicopterul. Acesta-i firul comenzii, ministrul ordona, si jandarmul executa, si asa a facut si criminala de carmen dan, aliata 100% a lui draknea de la Rahova. Sper sa-i tina de urat cat de curand.

  3. Cert este cà dacà Parchetul Militar ar fi deschis o anchetà si ar fi avut, cum e normal, acces la toate documentele si înregistràrile, imediat, nu dupà atit timp în care s-au màsluit si dospit toate probele, azi Dosarul 10 August ar fi fost închis iar cei vinovati ar fi fost la locul lor !!Tupeul maimutei Carmen Gaz; la scurt timp dupà eveniment a cerut gradarea colonelului ,,gupilà” pt meritele sale în màcelul din 10 August !! În tot acest timp în care au blocat ancheta au avut timp sà steargà foarte multe probe, sà pregàteascà jandarmii în declaratiile lor, sà tragà sforile la nivelul justitiei, sà intimideze procurorii sau sà-i aducà în haita lor psd-ISTÂ !! Ghinionul ei e cà s-au pràbusit iar lucrurile nu le-au fost dupà plan, cà azi nu mai vorbea nimeni de 10 August !! Ar fi fost chiar capabili sà dea o lege prin care sà priveze de libertate pe toti cei ce pomenesc 10 August !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.