Coronavirusul poate să reziste în aer? Noi studii, noi motive de îngrijorare

1
2230

Diverse studii științifice evidențiază capacitatea coronavirusului de a circula și a rămâne în aer, reprezentând un eventual factor de contagiune, în timp ce inițial se credea că nu există acest risc.

Conform site-ului italian Fanpage.it, în baza acestor noi dezvăluiri, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alte autorități sanitare ar putea schimba normele de utilizare ale măsurilor de protecție individuală.

Din ce în ce mai multe studii arată capacitatea virusului de a rămâne în aer, o caracteristică ce ar putea schimba strategia pentru limitarea răspândirii infecției pe care o provoacă, COVID-19. În puține cuvinte, ar putea fi recomandat tuturor să folosească mănuși și măști chirurgicale.

Până de curând se considera că principalul mod de infectare este așa-zisul „droplet”, picăturile minuscule de salivă care sunt expulzate din gură când tușești, strănuți sau vorbești. Este și motivul pentru care se consideră fundamentală păstrarea distanței de un metru dintre persoane („distanțarea socială”).

Cu noile descoperiri – care vor trebui confirmate de studii mult mai profunde -, virusul ar putea fi transmis prin inhalarea din aer, rămânând activ mult mai mult decât se credea.

Această nouă caracteristică ridică o problemă foarte serioasă pentru spațiile închise, cum ar fi lifturile, băile publice, supermarket-urile sau, și mai grav, camerele de spital, unde virusul prezent în aer ar putea infecta persoanele prezente.

O echipă de cercetători americani de la National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), într-un articol publicat în MedrXiv, a demonstrat că virusul poate rezista în aer până la trei ore. O altă echipă științifică de la Institutul Național al Alergiilor și Bolilor Infecțioase, condusă de profesorul Neeltje van Doremalen, a obținut același rezultat, demonstrând totodată că riscul infectării cu coronavirus din aer se reduce la jumătate după 60 de minute.

Urme de coronavirus s-au găsit și pe mobilierul, și în tuburile de aerisire ale spitalelor din Wuhan.

Riscul potențial de a ne infecta din aer a fost amintit și de medicul italian Paolo D’Ancona, de la Institutul Superior de Sănătate din Italia, care a afirmat că virusul ar putea să se răspândească prin această metodă „în spitalele cu mulți pacienți, supuși unei ventilații mecanice”. Această teorie ar explica numărul extrem de mare de medici și asistenți medicali infectați de COVID-19.

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

1 COMENTARIU

  1. Da,poate sa reziste in aer, altfel de unde atata lume bolnava in afara familiei,e logic si e o stire veche,pentru ca deja lumea poarta demult masti pe strada in Italia si celelalte focare mari din lume.Dar pe aici,nu-i asa,va preocupa lista cu morti ,fara sa explicati ca acestia erau bolnavi de alte boli grave,IN ULTIMA FAZA!Iar in privinta celor salvati si vindecati,astea sunt trecute cu vederea,la altele…CUM NAIBA NU EXISTA UN ZIARIST CAPABIL-SI NU NUMAI AICI,PESTE TOT- SA VADA CUM SUNT PUSI LA GRAMADA CEI VINDECATI CU CEI INFECTATI,E DE NEINTELES,CE PRESA DE RAHAT AVEM!Sunteti toti in goana dupa rating.Faceti o rubrica separata de anunturi mortuare,daca sunt atat de urmarite!PANICA OMOARA MAI MULT DECAT BOLILE,VORBA UNEI ZIARISTE ,PAULA RUSU,SI EA SCARBITA DE FELUL DE A SE FACE PRESA IN TARA ASTA!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here