”USR-PLUS este gata să-și asume inclusiv guvernarea, însă pentru asta are nevoie de certitudinea că poate avea un sprijin în Parlament, pentru a lua decizii care vor fi așteptate de către cetățeni să fie luate de un Guvern legitim instalat”, a declarat la RFI președintele PLUS, Dacian Cioloș.
Întrebat de ce nu este Opoziția parlamentară mai unită în perspectiva moțiunii de cenzură, liderul PLUS a răspuns:
”Ceea ce numiți dvs. Opoziție e opoziție împotriva PSD. Una e să te unești împotriva PSD și alta e să te unești ca să construiești ceva în România (…). Dacă există un minim de bun simț și de interes pentru România, partidele care acum sunt în Opoziție față de PSD și vreau să subliniez lucrul acesta, chiar dacă sunt forțe politice eterogene, pentru că e o diferență între USR-PLUS și PNL, pe de o parte și Pro România și UDMR, pe de altă parte, care au cochetat cu PSD-ul mai mult sau mai puțin articulat, până acum, la Pro România sunt fugari de la PSD, în mare parte, deci e o opoziție acum față de PSD și față de acest Guvern, dar nu e o Opoziție care să fie capabilă acum să construiască un proiect politic articulat, prin care să guverneze România și să stabilizeze situația din România. Și atunci, trebuie să avem în vedere o perioadă de tranziție, în care trebuie găsită o soluție minimală pentru ca lucrurile rele care s-au întâmplat în România până acum și prin dezarticularea justiției, dar și prin alungarea investitorilor, prin tot felul de decizii pe care le-a luat Guvernul, aceste lucruri să fie stopate. Deci să avem această perioadă de tranziție și să fim în măsură să organizăm alegeri parlamentare cât mai repede, ca să avem forțe politice legitimate în Parlament”.
Dacian Cioloș insistă pentru alegeri anticipate: ”USR-PLUS este gata să-și asume inclusiv guvernarea, dacă e nevoie, însă pentru asta, cred că toată lumea de bun simț poate să înțeleagă, are nevoie de certitudinea că poate avea un sprijin în Parlament, pentru a lua decizii care vor fi așteptate de către cetățeni să fie luate de un Guvern legitim instalat”.
Păi alianţa asta nu o să ţină prea mult, data trecută când au facut-o pesediștii și peneliștii erau exasperați după primele șase luni şi au fost o foarte multe conflicte, pe numiri și pe tot felul de contracte. Chiar dacă contextul actual este altul, provocat de criza sanitară, alianţa o să dea faliment în curând.