Comisar șef din IGPR, trimis în judecată de DNA pentru șpaga luată ca să „sifoneze” Mafiei PSD de la Sectorul 4 informații din dosar. Beneficiar: Marian Goleac, fost șef ADP Sectorul 4, soțul deputatei Matilda Goleac

2
4835
Ofițerul juduciar Moise (încercuit) se întâlnea în parcuri cu Goleac și-i furniza informații din dosare. FOTO: stirijuridice.ro

DNA l-a trimis în judecată pe ofițerul Marius Eduard Moise, comisar-șef la IGPR – Direcția de Investigare a Criminalității Economice, sub acuzația că ar fi luat șpagă pentru a-i da acces lui Marian Goleac, fost șef ADP Sectorul 4, la dosarul de corupție care-l viza. Moise e acum trimis în instanță pentru luare de mită și favorizarea făptuitorului, conform comunicatului DNA.

Comisarul șef a comis infracțiunile în perioada 2018-2019, pe când era chiar ofițer în cadrul Poliției Judiciare – adică lucra direct cu procurorii anticorupție. Din această postură, el a luat mită „în formă continuată“, a furnizat informații care nu sunt destinate publicității și a permis accesul unei persoane anchetate la dosarul aflat în lucru, pentru ca respectivul să vadă ce probe obținuse DNA împotriva lui.

Relația dintre Moise și Goleac ar fi veche, cei doi întâlnindu-se prin parcuri și restaurante „sigure“ ca să schimbe informații

După aceste evenimente, Marius Moise a fost avansat, ajungând comisar șef la IGPR tocmai la direcția care luptă cu criminalitatea economică!

Comunicatul DNA nu dezvăluie numele funcționarului ajutat de ofițer, dar anul trecut presa a relatat că Moise îi furniza informații din dosar lui Marian Goleac, fostul șef ADP Sectorul 4. Rise Project scrie că legătura lui Moise cu Goleac era „veche, directă și constantă“, cei doi întâlnindu-se prin parcuri sau restaurante, unde schimbau informații.

Goleac a încheiat cu procurorii un acord de recunoaștere a vinovăției, a descris relația pe care o avea cu ofițerul de poliție judiciară și a scăpat cu o condamnare de doi ani cu suspendare.

Procurorii anticorupție au descoperit că ofițerul i-a cerut funcționarului din administrația publică locală să-i dea unui afacerist două contracte în valoare totală de 2.158.262 lei. La schimb, polițistul i-a asigurat celui urmărit de DNA acces la dosar precum și alte elemente – când se făceau audierile, când se ridicau documentele etc.

Soția lui Marian Goleac, Nicoleta-Matilda Goleac, este deputată PSD din decembrie 2020.

Comunicatul DNA

„În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 666/VIII/3 din 19 octombrie 2020, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpatului:

MOISE MARIUS EDUARD, la data faptelor ofițer de poliție judiciară din cadrul DNA (până în martie 2020), în prezent comisar șef în cadrul Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR), pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– luare de mită în formă continuată (două acte materiale);

– folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații;

– favorizarea făptuitorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut în esență următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2018 – iunie 2019, inculpatul Moise Marius Eduard, în calitate de ofițer de poliție judiciară din cadrul DNA, i-ar fi pretins unui funcționar din administrația publică locală foloase necuvenite pentru un om de afaceri, constând în obținerea, de către acesta din urmă, a două contracte pentru firma sa (din derularea cărora a fost obținută suma totală de 2.158.262 lei).

În schimbul acestui „ajutor”, ofițerul de poliție judiciară ar fi promis și ar fi asigurat funcționarului acces la informații nedestinate publicității, respectiv date cu privire la activitățile de urmărire penală derulate într-un dosar al DNA (momentele în care se realizau audieri de persoane, ridicări de documente etc.).

În perioada 2018–2020, inculpatul Moise Marius Eduard a utilizat un autoturism de lux (Mercedes GLE 450/4MATIC AMG) înregistrat pe numele firmei în interesul căreia ar fi acționat.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul București cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, la data de 15 decembrie 2020, în aceeași cauză, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu omul de afaceri menționat mai sus, detalii la http://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10170.

Ulterior, omul de afaceri a fost condamnat definitiv la doi ani și șase luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de doi ani și șase luni și interzicerea, pe o perioadă de doi ani de la rămânerea definitivă a hotărârii de condamnare, a unor drepturi. (…)“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Soluția ieșirii din criză: „Iohannis să-și recunoască greșelile făcute, să renunțe la Cîțu și să refacă alianța cu USR-PLUS. Altfel, PNL se îndreaptă spre dezastru”

* Orban: „Klaus Iohannis poate rezolva criza politică într-un «tête-à-tête» de 15 minute. Nu știu de ce nu o face, e obligația sa constituțională”

* Gheorghe Flutur: „«Festivalul democraţiei» a omorât PNL. Am greșit. Mă rog la Dumnezeu să se termine odată Congresul”

* Conserve politico-mediatice s-au aliat pentru a răsturna „regimul Iohannis”: Năstase, Tăriceanu, Roman, Severin, Vosganian, Marga, Nistorescu, Cristoiu, Dinescu, Bușcu, Știreanu, Savaliuc

* Primar PSD: „Dacă ne obligați să ne vaccinăm, vă așteptăm cu furcile, coasele și securile! Voi fi în prima linie! Sunteți cei mai mari dușmani ai neamului românesc!”

* Minciunile anti-vaccinistei Șoșoacă au blocat contul de YouTube al Senatului

* Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

* Trioul universitar care a extras un profesor afgan din ghearele talibanilor: Radu Carp – Cristian Preda – Marian Preda. „Era în pericol de a fi linșat de talibani”

* Mălin Bot a câștigat prima bătălia în justiție împotriva avocatului Cuculis. Jurnalistul e liber să-i critice „Șobolaniada anti-Clotilde”

* Fotografii duioase cu Emma Răducanu și tatăl ei, după triumful de la US Open. Sportiva a regăsit liniștea de acasă

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here