Avertisment: cu un Guvern minoritar Cîțu susținut de PSD, vom rămâne doar cu avansul din PNRR: 1,5 miliarde în loc de 30! Nicio șansă de a face reforme

8
1452
Florin Cîțu și Marcel Ciolacu își împart resursele României

Un Guvern minoritar PNL susținut de PSD n-are nicio șansă să facă reforme, ceea ce înseamnă că România nu va reuși să ia banii din PNRR, avertizează Sorin Ioniță, director la think-tank-ul Expert Forum, într-un interviu acordat RFI. Cel mai probabil, după aprobarea PNRR-ului, România va primi avansul de 1-1,5 miliarde de euro, dar va rămâne doar cu acești bani, pentru că la prima verificare, după 6 luni, Bruxelles-ul va constata că nu s-a făcut nimic și va bloca restul fondurilor. România va pierde astfel diferența până la 29,2 miliarde de euro, estimează Sorin Ioniță.

Marea problemă, afirmă acesta, n-o reprezintă neapărat instabilitatea politică din România, pentru că și alte țări s-au confruntat cu așa ceva. Dar, în timp ce Olanda și Belgia pot să funcționeze chiar și doi ani fără un Guvern, în România acest lucru nu e valabil, pentru că administrația publică de aici trebuie împinsă mereu de la spate.

În plus, arată Sorin Ioniță, un Guvern Cîțu minoritar, dependent de voturile PSD, nu va fi capabil de nicio reformă, țara urmând să fie trasă tocmai în direcția opusă.

Analiza lui Sorin Ioniță: de ce nu va reuși un Guvern minoritar PNL cu susținerea PSD să ia banii din PNRR

 • „Criza politică din România nu e de natura celor din Ungaria sau Polonia, Sau nu e încă. Nu e un atac la statul de drept. Noi știm că acolo se îndreaptă lucrurile dacă continuă în felul ăsta, dar nu este ce avem acolo. Nu cred că România este în momentul de față frânată pentru că a apărut această criză guvernamentală. Cât e de realist să se aprobe programul, nu știu. Cred că depinde de multe variabile. Cel mai mult mă tem de lipsa unui interlocutor la București. Nu e vorba doar de miniștri. Știți bine că și la nivelul funcționarilor superiori se opresc din lucru în momentul în care nu mai au șefi politici. Așa e în România. Nu e nici Belgia, nici Olanda, ca să funcționeze doi ani fără Guvern, doar cu administrația publică. Este încă nevoie de decizii asumate, de leadership. Iar ăsta lipsește acum. Mă tem foarte mult că ăia de acolo sună în momentul de față și dincoace numai ridică nimeni receptorul. Mie ăsta mi se pare pericolul.
 • Mai sunt situații de genul ăsta în Europa (instabilitate guvernamentală – n. red.). Italia avut întotdeauna prin tradiție guverne instabile. Instabilitatea politică nu e un motiv în Uniunea Europeană ca să nu mergi înainte. Dar repet: ăia poate au o administrație publică care poate umple aceste goluri atunci când lipsesc miniștrii. Problema acum este calitatea angajamentelor și faptul că PNRR este o chestie unică. E o mare noutate, în sensul că banii se condiționează de reforme politice ale marilor sisteme.
 • (…) Un guvern minoritar Cîțu cu susținere PSD va merge în direcția opusă (reformelor – n. red.), cum a și început să meargă. Începe să se discute despre mărirea salariului minim și, în general, aruncat cu bani în plus.
 • Cred că vor semna (cei de la Comisia Europeană – n. red.). Vor da drumul PNRR-ului pe România, dar acolo sunt facturi verificabile la semestru. De două ori pe an trebuie să dai un raport cu îndeplinirea promisiunilor, inclusiv acea matrice de mari reforme politice la care ne-am referit. Se va bloca după 6 sau 12 luni, când noi trimitem, ei nu vor fi de acord și nu o să mai vedem restul de bani. Probabil că o să primim avansul odată cu semnarea și pe urmă, la revedere! Noi nu vom avea 30 de miliarde, ci vom avea cât vom reuși să smulgem la avans și să trăim din ei: 1 miliard, 1.5 miliarde, Dumnezeu știe!“

Puteți susține ZIARISTII.COM făcând o donație AICI. Vă mulțumim!

CITIȚI ȘI:

* Soluția ieșirii din criză: „Iohannis să-și recunoască greșelile făcute, să renunțe la Cîțu și să refacă alianța cu USR-PLUS. Altfel, PNL se îndreaptă spre dezastru”

* Orban: „Klaus Iohannis poate rezolva criza politică într-un «tête-à-tête» de 15 minute. Nu știu de ce nu o face, e obligația sa constituțională”

* Gheorghe Flutur: „«Festivalul democraţiei» a omorât PNL. Am greșit. Mă rog la Dumnezeu să se termine odată Congresul”

* Conserve politico-mediatice s-au aliat pentru a răsturna „regimul Iohannis”: Năstase, Tăriceanu, Roman, Severin, Vosganian, Marga, Nistorescu, Cristoiu, Dinescu, Bușcu, Știreanu, Savaliuc

* Primar PSD: „Dacă ne obligați să ne vaccinăm, vă așteptăm cu furcile, coasele și securile! Voi fi în prima linie! Sunteți cei mai mari dușmani ai neamului românesc!”

* Minciunile anti-vaccinistei Șoșoacă au blocat contul de YouTube al Senatului

* Covid-19: riscul de a muri este de 11 ori mai mare la cei nevaccinați decât la cei vaccinați. Riscul de spitalizare: de 10 ori mai mare. Riscul de infectare: de 4,5 ori mai mare

* Trioul universitar care a extras un profesor afgan din ghearele talibanilor: Radu Carp – Cristian Preda – Marian Preda. „Era în pericol de a fi linșat de talibani”

* Mălin Bot a câștigat prima bătălia în justiție împotriva avocatului Cuculis. Jurnalistul e liber să-i critice „Șobolaniada anti-Clotilde”

* Fotografii duioase cu Emma Răducanu și tatăl ei, după triumful de la US Open. Sportiva a regăsit liniștea de acasă

8 COMENTARII

 1. De parcă C’atu și Klaun ar fi făcut vreo reformă pană acum 😂😂😂
  Exact asta era țelul, să-i păcălească pe europeni și să le fure banii !
  Când a devenit evident ca USR+ nu pot fi opriți să facă reforme, Kraus !

  • Mai postacule pluserist, ce reforme faceti voi mai taticule?
   Lozinci ong-iste si atat.
   Siij, alegeri in doua tururi…
   Vrajeli de infantili….
   Spune-mi despre economie bai baiete.
   Acolo sunteti varza. In afara de contracte de consultanta (bani moca pentru nimic) nu sunteti in stare nimic.

   • Nu mai manca din haznau3, bolșevicule !
    Ati tot mâncat c’at ca nu va fi semnat PNRR-ul, uite că pe 27 vine Ursula să semneze ! Adică iar, unii cu munca și voi cu furatul și mâncatul de c’at 😂😂😂
    La care economie să ne pricepem, că ați vândut totul străinilor pe șpagă !?
    Despre bani vorbești, ați mai lăsat ceva nefurat în urma voastră, lăcustelor roșii ?

    • Am vazut cat de priceputi sunteti la economie. Taxe zero pe salariul minim. Practi c facem salariul minim 2300 dar fara sa mai platim taxe, ca si cu aia cu 1500-2200 trebuie sa facem ceva.
     Deci 60-70% dintre angajati scutiti de taxe.
     Cu asa cunoscatori intr-ale economiei tragem obloanele si plecam care incotro.
     Nu numai ca v-ati aliat cu AUR dar ati preluat si discursul lor. Toti fura,toti distrug tara, numai voi stiti cel mai bine.

   • Apropo, bolșevicule, unde este PNRR-ul vostru ? 32 de ani nu ați avut timp să faceți un plan integrat de dezvoltare a României ? Nu, asa-i ? Pentru ca v-ați ocupat cu Planul de Jefuire al României , și aici da, ați fost inegalabili, bandiților trădători și vânzători e țară !

    • Pentru cel care semnează „Jos PCR-PSD”:
     NU vă mai pierdeți timpul (băgându-i în seamă) cu BESTII de… pensionari foști milițieni-promovați-la-Securitate, care au jefuit, bătut, schingiuit și omorât oameni în timpul comunismului!!!

     DIN PĂCATE, CRIMINALII ăștia au ajuns să reprezinte NUCLEUL-DUR al electoratului… P.N.L. (au migrat de la… P.S.D., P.R.M., U.N.P.R., A.U.R.!), ceea ce este ÎNGROZITOR!!!

 2. Da, frustrarea e nu numai la gândul că nu se fac reforme și nu se muncește SERIOS pentru a se folosi relația cu EU, dar mai ales e la gândul că fac agenții de influență în așa fel încât noi, masele, să nu știm cine e adevăratul vinovat. Suntem amețiți că va USRPLUS e de vina, ba „PNL-aripa castigatoare”….efectiv suntem AMETITI cu vorbe. Până se așează bobii cum vor marile puteri cu care țin mafioții din tara asta!!! E lupta mafiilor care trag unele „hais”, altele „cea”, iar noi ne vom trezi cu cine știe ce rezultat cu care ne vor îmbrobodi fără jenă….

  • Vă rugăm să nu vă supărați pe noi…, dar dumneavoastră aveți un (EXTREM-de-INSISTENT-)discurs foarte apropiat de cel al… A.U.R.-&-RESTU'(-„CONSPIRAȚIONIȘTILOR”!): NUUU… „ALȚII” (fie că-iii… Occidentu’, că-iii… Orientu’, că-iii… Macron…, că-iii… Merkel, că-iii… Papa-de-la-Roma sau Patriarhul-Ecumenic-de-la-Constantinopol s.a.m.d.!!!!!!!!) SUNT (MEREU-și-MEREU!…) DE VINĂ PENTRU… TICĂLOȘIILE-și-CRETINISMELE care se petrec, deee… DOUĂ-MILENII (!!!), iată…, pe teritoriul carpato-danubiano-pontic(-mioritico–dâmbovițean!!!), daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa?!!!

   ROMÂNUL (!!!) Cîțu șiii… NEAMȚUL-ROMÂNESC/ROMÂNIZAT (!!!!!!!!!!!) Iohannis NU au, neapărat…, ORDINE(-DE-ÎNDEPLINIT!!!)… „DIN/DE-AFARĂ” (Sic!), ci ooo… (NEMERNICĂ-)”AGENDĂ-PROPRIE”, mai degrabă!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.