Serviciile secrete rusești au suferit în problema Ucrainei un eșec de-a dreptul colosal, generat în primul rând de propria aroganță, incompetență și subestimarea inamicului. O analiză la care jurnaliștii de la Washington Post au lucrat timp de o lună, strângând informații de la membri ai serviciilor de informații ucrainene, americane și europene, arată nu doar că rușii au ratat complet fondul problemei, dar și că Putin încă nu i-a demis pe cei responsabili de dezastru.
„Washington Post” și-a structurat în 5 puncte informațiile obținute.
1. Atacul asupra Ucrainei a fost pregătit timp de ani de zile de ramura FSB numită Departamentul de Informații Operaționale, care a desfășurat operațiuni clandestine de penetrare a instituțiilor ucrainene, a plătit politicieni pro-ruși și s-a străduit să împiedice țara să iasă din orbita Moscovei. În ciuda tuturor acestor activități, respectivul departament fie n-a anticipat cu ce opoziție se va confrunta Rusia, fie n-a reușit să transmită aceste informații neplăcute către Putin. Așa că la vârful puterii din Moscova a ajuns asigurarea că Ucraina va pica imediat, iar numirea unui regim-marionetă va fi floare la ureche.
2. Ofițerii FSB erau atât de încrezători că vor pune imediat mâna pe pârghiile puterii din Kiev încât și-au petrecut ultimele zile de dinainte de război aranjând cazarea în capitala Ucrainei, scrie „Washington Post”! Sunt numeroase dovezi ale acestei atitudini de-a dreptul incredibile pentru un serviciu de informații cu reputația FSB (ex-KGB). Ofițerii ruși se interesau deja de apartamente și alte locuri care să le servească de baze de operațiuni și reședințe confortabile după ce Kievul urma să fie ocupat. Cu câteva zile înainte ca forțele rusești să treacă în Ucraina, informatorilor FSB li s-a spus să părăsească capitala, dar să lase cheile de la locuințele lor pentru agenții ruși care sosesc.
3. În perioada de dinaintea invaziei, departamentul FSB care se ocupa de Ucraina a cunoscut o extindere majoră, de la circa 30 de ofițeri în 2019 la circa 160 în ajunul atacului. În birourile FSB, Ucraina a fost împărțită pe regiuni, iar fiecărei echipe de ofițeri ruși i-a fost alocată câte o zonă, cu tot cu rețele de agenți adormiți în interiorul țării. Acesta a fost un avertisment timpuriu asupra intențiilor lui Putin.
4. FSB a pregătit, în perspectiva invaziei, cel puțin două Guverne pro-ruse în așteptare, gata să fie instalate în locul actualei puteri. În același timp, politicieni ucraineni importanți au fost activați, Rusia strângând legăturile cu ei. Fostul președinte ucrainean Viktor Ianukovici, care a fugit în Rusia în 2014, și Viktor Medvedciuk, un oligarh care a devenit lider al principalului partid pro-rus din Ucraina, sunt liderii celor două grupări pregătite să înlocuiască administrația Zelenski. Ianukovici s-a aflat în centrul unui grup care s-a reunit în Belarus la începutul lunii martie, posibil poziționat pentru a intra în forță și a recupera puterea. Un al doilea grup care a implicat foști membri ai partidului lui Ianukovici s-a adunat pe un teritoriu din sudul Ucrainei care a fost confiscat la începutul războiului de către forțele rusești.
5. Cel mai surprinzător rămâne faptul că, în ciuda eșecurilor repetate, liderii FSB rămân în funcțiile lor, iar agenția s-a regrupat. Ofițeri sunt trimiși prin rotație, câte trei luni, în regiunile ocupate de forțele rusești. Oficiali americani și alți oficiali au declarat pentru „Washington Post” că n-au văzut nicio dovadă că Putin ar fi făcut curățenie la vârful agențiilor de spionaj ale Rusiei sau că a cerut socoteală înalților oficiali pentru greșelile lor dezastruoase. În schimb, directorul FSB, Alexander Bortnikov, și liderul direcției sale din Ucraina, Serghei Beseda, rămân în funcțiile lor.
Oare de ce au fost subit readuși la putere urmașii PCR, imediat ce a fost clar că se apropie Armata Roșie ?
Iohannis știe !?
[…] „Washington Post” și-a structurat în 5 puncte informațiile obținute, scrie Ziariştii. […]